Implementatiehandleiding Consolidatie/afleidingsregels

Uit informatiestandaarden
Versie door Jasper Theunissen (overleg | bijdragen) op 14 feb 2024 om 16:32 (Visuele weergave)
Ga naar: navigatie, zoeken


Inhoud

1 Voorwaarden

Parallelle medicatieafspraken: Ten behoeve van een eenvoudiger consolidatie proces is afgesproken om geen parallelle medicatiesafspraken toe te staan!

Binnen een medicamenteuze behandeling kunnen meerdere medicatieafspraken gelijktijdig actueel zijn. Dit zijn alle medicatieafspraken die op dit moment geldig zijn (“huidig”) of in de toekomst geldig worden. Binnen een medicamenteuze behandeling is in principe op enig moment één medicatieafspraak geldig. Maar er is een aantal situaties waarin parallelle medicatieafspraken denkbaar zijn:

  1. Zelfde geneesmiddel, andere sterkte waarbij eigenlijk in één afspraak de totale sterkte voorgeschreven wordt.
  2. Aan elkaar gerelateerde (andere) geneesmiddelen die samen gegeven worden en je ook als één geheel wilt beschouwen bij evaluatie van de therapie.
  3. Technische omissies in informatiesystemen bij bijvoorbeeld complexe doseerschema’s of combinatie-infusen.

Situatie 1 kan worden opgelost door op een hoger niveau (SNK) voor te schrijven. G-standaard/Zindex werkt hieraan, maar dit is nog niet mogelijk. Tot die tijd wordt gekozen voor het combineren van 1 of meer producten in dezelfde medicatieafspraak door de producten als ingrediënt op te nemen. Dit is vergelijkbaar met magistrale producten. De gebruiksinstructie voor al deze producten moet dan wel identiek zijn.

Situatie 2 wordt in informatiesystemen op verschillende wijze opgelost, met eigen groeperingsmechanismen. Het betreft hier het relateren van verschillende medicamenteuze behandelingen. De informatiestandaard laat dit vrij en heeft hiervoor dus geen universeel groeperingsmechanisme.

Situatie 3 is de enige situatie waarin parallelle medicatieafspraken onder één medicamenteuze behandeling toegestaan zijn. Complexe op- en afbouwschema’s en combinatie infusen kunnen in één medicatieafspraak worden opgenomen maar niet alle informatiesystemen ondersteunen dit. Voor die informatiesystemen is het toegestaan om parallelle medicatieafspraken in één medicamenteuze behandeling te maken.

NB Dit geldt alleen voor MA’s. Onderliggende bouwstenen mogen wel parallel voorkomen.

Wanneer er geen parallelle MA’s zijn wordt het consolidatie proces eenvoudiger, dit omdat er slechts naar 1 trein gekeken hoeft te worden. Als men anti chronologisch door de MA’s gaat, hoeven op een gegeven moment oudere bouwstenen niet meer geëvalueerd te worden.


1.1 Workflow

  • Vraag de bouwstenen op:
    • Parameter: “Gebruiksperiode” voor therapeutische bouwstenen
  • Voeg de eigen bouwstenen toe
  • Sorteer de bouwstenen op
  1. MBH-ID
  2. Bouwsteentype MA/TA/MGB/...
  3. AfspraakDatumtijd: anti-chronologisch (nieuwste eerst)
  4. Startdatumtijd

2 Visuele weergave

Totale flow:

Deel flows:

3 Uitwerking

3.1 Verwerking MA’s

In de situatie dat er geen parallelle MA’s voorkomen.

3.1.1 MA Checklist

De MA checklist is een shortlist van MA’s die (tijdelijk) de actuele situatie reflecteren. Deze shortlist kan gebruikt worden om andere (oudere) bouwstenen aan te toetsen, zodat niet continue de gehele dataset doorlopen hoeft te worden. Het stop-type is kennelijk niet relevant voor de bepaling van de actualiteit van de MA's. Wel voor het bepalen van de actualiteit bij TA's, daarom moet het type wel worden meegenomen op de checklist. De MA checklist wordt vervolgens ook gebruikt om de effecten op de TA’s te bepalen (ook hier hoeft dan niet de gehele set van MA’s gecontroleerd te worden).

MBH-ID MA-ID REF MA-ID TYPE MA STATUS

3.1.2 (M1) Is MA geannuleerd

Dit mag alleen bij toekomstige MA’s (en geen stop-ma’s).

Gevolg: De gerefereerde MA is niet meer van toepassing
Actie: Zet MA op lijst geannuleerde MA’s

MBH-ID MA-ID REF MA-ID TYPE MA STATUS
1 MA 10 MA 6 GELDIG
1 MA 8 MA 6 GEANNULEERD --
1 MA 6

3.1.3 (M2) Staat MA op geannuleerde checklist

Dat wil zeggen komt MA-ID voor in de kolom REF MA-ID en het type van die MA is geannuleerd. In het voorbeeld MA 6 wordt beoordeeld. Deze komt voor in de kolom REF-MA-ID en het type is geannuleerd.

Actie: Negeer deze MA, De geannuleerde MA mag nog niet uit de checklist, omdat er eventueel een gekoppelde TA aanwezig kan zijn.

Als deze al is opgeslagen in het actuele medicatiedossier, ‘verwijder’ deze dan uit dit overzicht (eventueel met aanvullende gebruikersacties).

3.1.4 (M3) Heeft een stopdatumtijd in het verleden

Dit kan een STOP-MA zijn, of een tijdelijke MA met stop-datumtijd. Het effect voor de MA is identiek.

Gevolgen:

  • Alle MA’s met een eerdere afspraakdatumtijd zijn niet meer van toepassing.
  • Als er geen nieuwere MA in de checklist staat, moet deze MA worden getoond in recent gestopt, anders hoeft deze niet getoond te worden (eventueel bij recent gewijzigd)

Let op: Voor de toedienlijst zouden vandaag gestopte MA/TA wel relevante informatie kunnen bevatten

Actie: Zet de MA op de checklist. Oudere MA’s mogen worden genegeerd

MBH-ID MA-ID REF MA-ID TYPE MA STATUS
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT

3.1.5 (M4) Startdatum/tijd in de toekomst

Dat kan een normale MA zijn, die vandaag is aangemaakt en morgen ingaat, of een set van een opbouw MA, waar aparte MA’s voor zijn aangemaakt (al heeft de voorkeur dat deze in 1 MA worden vastgelegd)

Actie: Deze moeten in de checklist worden opgenomen, de oudere bouwstenen moeten worden beoordeeld

Startdatumtijd in verleden, stopdatumtijd in toekomst

Deze MA is huidig. Het kan een tijdelijke MA zijn, of een STOP-MA. Omdat er geen paralelle MA’s mogen voorkomen kunnen we hierna stoppen met het doorlopen van de MA’s voor deze MBH-ID.

3.2 Afsluiten verwerking MA’s

3.2.1 (M6) komt MA voor op de checklist

Er kunnen na afloop van deze workflow nog MA’s actueel zijn in de eigen registratie. Voor deze MA’s geldt feitelijk dat ze niet meer actueel zijn als zij niet op de checklist staan (VM 6). Als de MA niet op de checklist staat, dan mag deze op ‘vervallen’ worden gezet.

3.2.2 (M7) Er is een fout in de communicatie

Deze check heeft alleen betrekking op MA die in de eigen database als ‘extern’ zijn opgenomen. Als er voor de betreffende app-id in de communicatie fouten zijn ontstaan dan is de status onzeker (er kunnen stop-ma zijn geregistreerd. De status van deze externe regel moet dan ook ongewijzigd blijven.. maar kan wel met aanvullende informatie (Er is wel of geen TA, etc) door de eindgebruiker worden beoordeeld.

3.3 Afhandeling TA's

Input is :

  • Lijst van alle TA’s die zijn opgevraagd + TA’s in eigen registratie.
  • De checklist van de uitkomst uit de MA run

Er kunnen bij de TA’s wel dubbelen voorkomen. Het uitgangspunt is daarnaast dat er referenties tussen de ta’s mogelijk zijn

3.3.1 (T0) Staat de referentie MA op de checklist met status geannuleerd

Check als eerste of de TA refereert naar een geannuleerde MA.

Deze TA kan genegeerd worden, als deze extern is. Als het een ‘eigen’ TA is, zouden er additionele acties benodigd kunnen zijn, zoals deze TA ook annuleren, etc

3.3.2 (T1) de TA is geannuleerd

Dit mag alleen bij toekomstige TA’s (en geen stop-TA’s).

Gevolg: De gerefereerde TA is niet meer van toepassing

Actie: Zet TA op lijst geannuleerde TA’s

MBH-ID TA-ID REF TA-ID Type TA STATUS
1 ta 8 ta 6 GEANNULEERD --

3.3.3 (T2) Staat TA op geannuleerde checklist

Dat wil zeggen komt TA-ID voor in de kolom REF TA-ID en het type van die TA is geannuleerd. In het voorbeeld TA 6 wordt beoordeeld. Deze komt voor in de kolom REF-TA-ID en het type is geannuleerd.

Actie: Negeer deze TA, De geannuleerde TA mag eventueel uit de checklist (tenzij we later nog iets met de MGB willen doen.

Als deze TA al is opgeslagen in het actuele medicatiedossier, ‘verwijder’ deze dan uit dit overzicht (eventueel met aanvullende gebruikersacties).

3.3.4 (X1) Is het geen STOP-TA en de stopdatumtijd in het verleden

Een optionele controle die het proces zou kunnen versnellen. Het gevolg is dat er potentieel wijzigingen zouden kunnen zijn die er voor zorgen dat de stopdatumtijd nog eerder valt (andere STOP-TA’s of STOP-MA), maar voor de actualiteit is dat niet interessant.. Voor detail informatie natuurlijk wel.

3.3.5 (X2) Is het een STOP-TA en de stopdatumtijd in het verleden

Een optionele controle die het proces zou kunnen versnellen. Het gevolg is dat er potentieel wijzigingen zouden kunnen zijn die er voor zorgen dat de stopdatumtijd nog eerder valt (andere STOP-TA’s of STOP-MA), maar voor de actualiteit is dat niet interessant.. Voor detail informatie natuurlijk wel.

Actie: Zet stop-ta op checklist gestopte TA’s

3.3.6 (T3) Staat de MBH-ID op de checklist van MA’s

De MA checklist bevat de lijst van relevante MA’s. Als de MBH-ID niet op deze lijst voorkomt, dan is de TA niet gekoppeld en moet apart worden behandeld (er zijn geen MA’s die deze TA kunnen stoppen).

NB: Als er WEL een referentie naar een MA in de TA staat, dan is het aanbevolen om een kenmerk te tonen dat de informatie incompleet is.
NB 2: Het kan ook zijn dat er sprake is van een generieke MBH-ID (en er dus geen referentie is)

Actie: Als de MBH-ID niet op de lijst staat, dan naar T7

Als de MBH-ID wel op de lijst staat dan naar T4

3.3.7 (T4) Staat de gerefereerde MA op de checklist.

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT (afhankelijk van stopdatumtijd)
1 TA 33 MA 10 Normale TA GESTOPT

of

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 TA 33 MA 22 STOP-TA GESTOPT

Stop in de toekomst..

De TA heeft een referentie naar de MA OF de referentie van naar de MA staat op de referentie MA. Deze kan op de checklist staan, of niet.

Als deze niet op de checklist staat, dan is er een nieuwere MA die de oudere MA heeft overruled. Dat heeft tot gevolg dat er niet een directe relatie tussen de actuele MA’s en de TA

3.3.8 (T5) Is de afspraak datum eerder dan de afspraak datum van de laatste MA in de checklist

De situatie is:
De TA verwijst naar een MA die niet op de checklist staat (T4), maar er staan wél MA’s uit de MBH-ID op de checklist (T3). Als de afspraakdatumtijd van de TA eerder is dan de afspraakdatum van de MA in de checklist, dan overruled deze MA de TA. Als de afspraak datumtijd later is dan de laatste MA in de checklist (al dan niet toekomstig en niet geannuleerd) dan is deze TA later opgevoerd aan de hand van een nieuwere MA (die kennelijk niet is opgeleverd). In dat geval is het een valide TA en heeft de TA ook een verwijzing naar een MA die niet in de lijst van MA’s staat (extra controle op alle MA’s?). Bij andere gevallen (zoals een papieren recept) mag de TA geen specifieke MBH-ID hebben. Er zou in die gevallen ook geen referentie naar een MA mogen zijn in de TA.

Actie: De TA afhandelen zoals een aparte TA (zonder MBH-ID)

Als de afspraakdatumtijd van de TA eerder is dan de laatste MA in de checklist, dan is de TA niet meer actueel, want de vanuit de TA gerefereerde MA is niet actueel, die zou dan immers op de checklist moeten staan.

3.3.9 (T6) Is de gerefereerde MA een (STOP-MA of is gestopt door een stop-ma) en de stop-datum van de STOP-MA in het verleden

Dit geldt dus alleen wanneer er sprake is van een STOP-MA. Dit geldt niet voor MA met een stop-datum in het verleden (aangezien de TA kan zijn verschoven)

Gerefereerde MA is een STOP-MA

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 SMA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 STA 34 SMA 22 STOP-TA GESTOPT

of

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 TA 33 MA 10 GESTOPT

In dit geval is de TA gestopt door een MA en moet op niet-actueel worden gezet.

3.3.10 (T6) Nee situatie: Is de gerefereerde MA een STOP-MA (of een gestopte MA) met stopdatumtijd in de toekomst

Dit is de situatie dat er een STOP-MA is, maar de stop datum is in de toekomst. Deze wordt afgehandeld in stap T11

3.3.11 (T7) is de TA een STOP-TA

Acties afhankelijk van de inhoud Vanaf deze stap in de workflow is er sprake van

  1. De TA is niet geannuleerd (T1, T2)
  2. Of de TA heeft geen onderliggende MA (T3, T5)
  3. Een actuele MA (kan ook toekomst zijn) (T4, T6)

3.3.12 (T8) is stopdatumtijd in het verleden

Het is een stop-ta en dus is de TA naar waar wordt verwezen gestopt.

NB het is niet voldoende om alleen naar de gewijzigde TA te kijken. De stop-ta kan een afwijkende stop-datum hebben t.o.v. de startdatumtijd van de gewijzigde TA.

Actie: Zet de TA op de checklist stop-ta’s.

3.3.13 (T9) is startdatumtijd in de toekomst

De onderliggende TA is dan natuurlijk ook in de toekomst, maar heeft een aangepaste stopdatumtijd.

Actie: Zet de TA op de checklist stop-ta-toekomst.

3.3.14 (T10) Staat de gerefereerde TA op de checklist en is gestopt

Dus in onderstaand geval is TA 33 wel gestopt door TA 22

MBH-ID ID REF TA-ID REF MA-ID TYPE BS STATUS TA
1 TA 22 TA 19 MA 10 STOP-TA GESTOPT
1 TA 33 TA 19 MA 10 GESTOPT

In onderstaand geval is TA 33 gestopt door TA 22, echter de stop-datum is in de toekomst

MBH-ID ID REF TA-ID REF MA-ID TYPE BS STATUS TA
1 TA 22 TA 19 MA 10 STOP-TA GESTOPT TOEKOMST
1 TA 33 TA 19 MA 10 --

Als de TA op de stoplijst staat is deze gestopt

3.3.15 (T11) Is de gerefereerde MA een gestopte MA met stopdatum in de toekomst

MBH-ID ID REF TA-ID REF MA-ID TYPE BS
1 SMA 22 MA 10 STOP-MA
1 TA 33 MA 10

De STOP-MA staat op de MA checklist, met STOP/TOEKOMST status.

Er is in dit geval nog geen STOP-TA gemaakt of gevonden, maar er moet wél een aangepaste stopdatumtijd op deze TA worden toegepast. Dat kan bijvoorbeeld ook over 1 uur zijn. Maar omdat het gaat over een STOP-MA overruled deze de datumtijd in de TA.

3.3.16 (T12) is de startdatumtijd in de toekomst

De TA is nog niet gestart (de MA zou ook nog niet gestart hoeven te zijn). Controleer nog wel de checklist TA op eventuele aanpassingen van de stopdatumtijd (T12).

3.3.17 (T13) Staat de TA op de checklist STOP-TA-TOEKOMST

Controleer de afwijkende stopdatumtijd.

Voorbeeld:
Huidige datum = 1-12-2022
TA Startdatumtijd 1-1-2023, geen stopdatumtijd
STA startdatumtijd 1-1-2023, wel stopdatumtijd (1-2-2023)
Actie: De STOP-TA moet worden getoond, niet de TA die in deze stap wordt beoordeeld

3.3.18 (T14) Is stopdatumtijd TA in het verleden

Een standaard TA, met een stopdatumtijd in de TA. Als deze stopdatumtijd in het verleden ligt is de TA gestopt, zo niet is deze actueel

3.3.19 (T15) Is startdatum TA in de toekomst

Er is nog geen STOP-TA, maar wel een STOP-MA, met een stop-datumtijd in de toekomst. Als de startdatumtijd van de TA in de toekomst is, dan is de TA ook toekomst, met een aangepaste stopdatumtijd. Anders is deze actueel, maar ook met een aangepaste stopdatumtijd

3.4 Verwerking WDS (trombose schema)

Uitgangspunt is dat er een MA moet zijn als basis van een WDS: Een WDS heeft altijd een relatie naar de MA. Daarnaast zijn de MA en de WDS de enige bouwstenen die een WDS kunnen overrulen. Een wijzigingen van een TA heeft geen invloed op de geldigheid van een WDS. In de opgevraagde set bouwstenen kan de MA natuurlijk ontbreken doordat deze niet is opgeleverd. Input is :

  • Lijst van alle WDS’s die zijn opgevraagd + WDS’s in eigen registratie.
  • De checklist van de uitkomst uit de MA run
  • Checklist MA bevat:
    • Meest recente STOP-MA
    • Meest recente gestopte MA
    • Actuele MA's
    • Toekomstige MA's

Workflow:
Sorteer op MBH-ID
Sorteer/groepeer op MA-ID

3.4.1 (W0) Staat de referentie MA op de checklist met status geannuleerd

NB Deze stap kan worden overgeslagen door in deze fase niet de geannuleerde MA’s mee te nemen op de checklist, maar alleen naar de actuele MA’s.

Check als eerste of de WDS refereert naar een geannuleerde MA. Deze WDS kan genegeerd worden, als deze extern is. Als het een ‘eigen’ WDS is, zouden er additionele acties benodigd kunnen zijn, zoals deze WDS ook annuleren (geen externe status), etc

NB de WDS zelf kan niet geannuleerd worden

3.4.2 (W1) Staat de MBH-ID op de checklist van MA’s

De MA checklist bevat de lijst van relevante MA’s. Als de MBH-ID niet op deze lijst voorkomt, dan is de WDS niet gekoppeld en moet apart worden behandeld (er zijn geen MA’s die deze WDS kunnen stoppen).

NB: Als er WEL een referentie naar een MA in de WDS staat, dan is het aanbevolen om een kenmerk te tonen dat de informatie incompleet is.
NB 2: Het kan ook zijn dat er sprake is van een generieke MBH-ID (en er dus geen referentie is)

Actie: Als de MBH-ID niet op de lijst staat, dan naar W5

Als de MBH-ID wel op de lijst staat dan naar W2

3.4.3 (W2) Staat de gerefereerde MA op de checklist.

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT (afhankelijk van stopdatumtijd)
1 WDS 33 MA 10 Normale WDS GESTOPT

of

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 WDS 33 MA 22 STOP-WDS GESTOPT

De WDS heeft een referentie naar de actuele MA OF een referentie naar een MA die is gestopt door een STOP-MA.

Als deze niet op de checklist staat, dan is er een nieuwere MA die de oudere MA heeft overruled. Dat heeft tot gevolg dat er niet een directe relatie tussen de MA-ID van de actuele MA (die een stop-ma zou kunnen zijn) en de MA waar de WDS naar verwijst.

3.4.4 (W3) Is de afspraak datum eerder dan de afspraak datum van de laatste MA in de checklist

De situatie is:
De WDS verwijst naar een MA die niet op de checklist staat (W2), maar er staan wél MA’s uit de MBH-ID op de checklist (W1).

NB Een WDS kan verwijzen naar een oudere vastgelegde MA (afspraakdatum in het verleden), terwijl de MA zelf in de toekomst is gepland. De WDS kan dan ook ouder zijn.. Echter deze situatie wordt ondervangen in stap W2, omdat de gerefereerde MA dan op de checklist (MA-toekomst) staat.

Als de afspraakdatumtijd van de WDS eerder is dan de afspraakdatum van de MA in de checklist, dan overruled deze MA de WDS.

Als de afspraak datumtijd later is dan de laatste MA in de checklist (al dan niet toekomstig en niet geannuleerd) dan is deze WDS later opgevoerd aan de hand van een nieuwere MA (die kennelijk niet is opgeleverd). In dat geval is het een valide WDS en heeft de WDS ook een verwijzing naar een MA die niet in de lijst van MA’s staat (extra controle op alle MA’s?)

Bij andere gevallen (zoals een papieren recept) mag de WDS niet voorkomen. Er zou in die gevallen ook geen referentie naar een MA mogen zijn in de WDS.

Actie: De WDS afhandelen zoals een aparte WDS (zonder MBH-ID)

Als de afspraakdatumtijd van de WDS eerder is dan de laatste MA in de checklist, dan is de WDS niet meer actueel, want de vanuit de WDS gerefereerde MA is niet actueel, die zou dan immers op de checklist moeten staan.

3.4.5 (W4) Is de gerefereerde MA een (STOP-MA of is gestopt door een stop-ma) en de stop-datum van de STOP-MA in het verleden

Dit geldt dus alleen wanneer er sprake is van een STOP-MA. Dit geldt niet voor MA met een stop-datum in het verleden (aangezien de WDS kan zijn verschoven).

Gerefereerde MA is een STOP-MA

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 SMA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 STA 34 SMA 22 STOP-WDS GESTOPT

Gerefereerde MA is gestopt door een STOP-MA

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT
1 WDS 33 MA 10 GESTOPT

In dit geval is de WDS gestopt door een MA en moet op niet-actueel worden gezet. Alle oudere WDS’s mogen worden genegeerd

3.4.5.1 (W4.1) Is de gerefereerde MA een STOP-MA,(of een gestopte MA) met stopdatumtijd in de toekomst

Dit is de situatie dat er een STOP-MA is, maar de stop datum is in de toekomst => Stap W9

3.4.6 (W5) is de WDS een STOP-WDS

Acties afhankelijk van de inhoud

Vanaf deze stap in de workflow is er sprake van:

  1. De WDS heeft geen onderliggende MA (W1, T5)
  2. Een actuele MA (kan ook toekomst zijn) (W2, T6)

3.4.7 (W6) is stopdatumtijd in het verleden

Het is een stop-WDS en dus is de WDS naar waar wordt verwezen gestopt.

NB het is niet voldoende om alleen naar de gewijzigde WDS te kijken. De stop-WDS kan een afwijkende stop-datum hebben t.o.v. de startdatumtijd van de gewijzigde WDS.

Actie: Zet de WDS op de checklist stop-WDS’s. Alle oudere WDS’s mogen worden genegeerd.

3.4.8 (W7) is startdatumtijd in de toekomst

De onderliggende WDS is dan natuurlijk ook in de toekomst, maar heeft een aangepaste stopdatumtijd.

Actie: Zet de WDS op de checklist stop-WDS-toekomst.

3.4.9 (W8) Staat de gerefereerde WDS op de checklist en is gestopt

Dus in onderstaand geval is WDS 33 wel gestopt door WDS 22

MBH-ID ID REF WDS-ID REF MA -ID TYPE BS STATUS WDS
1 WDS 22 WDS 19 MA 10 STOP-WDS GESTOPT
1 WDS 33 WDS 19 MA 10 GESTOPT

In onderstaand geval is WDS 33 gestopt door WDS 22, echter de stop-datum is in de toekomst.

MBH-ID ID REF WDS-ID REF MA -ID TYPE BS STATUS WDS
1 WDS 22 WDS 19 MA 10 STOP-WDS GESTOPT TOEKOMST
1 WDS 33 WDS 19 MA 10 --

Als de WDS op de stoplijst staat is deze gestopt

3.4.10 (W9) Is de gerefereerde MA een gestopte MA met stopdatum in de toekomst

MBH-ID ID REF WDS-ID REF MA -ID TYPE BS
1 WDS 22 MA 10 STOP-MA
1 WDS 33 MA 10

De STOP-MA staat op de MA checklist, met STOP/TOEKOMST status

Er is in dit geval nog geen STOP-WDS gemaakt of gevonden, maar er moet wél een aangepaste stopdatumtijd op deze WDS worden toegepast. Dat kan bijvoorbeeld ook over 1 uur zijn. Maar omdat het gaat over een STOP-MA overruled deze de datumtijd in de WDS.

3.4.11 (W10) is de startdatumtijd in de toekomst

De WDS is nog niet gestart (de MA zou ook nog niet gestart hoeven te zijn). Controleer nog wel de checklist WDS op eventuele aanpassingen van de stopdatumtijd.

3.4.12 (W11) Staat de WDS op de checklist STOP-WDS-TOEKOMST

Controleer de afwijkende stopdatumtijd.

Voorbeeld:
Huidige datum = 1-12-2022
WDS Startdatumtijd 1-1-2023, geen stopdatumtijd
SWDS startdatumtijd 1-1-2023, wel stopdatumtijd (1-2-2023)
Actie: De STOP-WDS moet worden getoond, niet de WDS die in deze stap wordt beoordeeld

3.4.13 (W12) Is stopdatumtijd WDS in het verleden

Een standaard WDS, met een stopdatumtijd in de WDS. Als deze stopdatumtijd in het verleden ligt is de WDS gestopt, zo niet is deze actueel.

Alle oudere WDS’s mogen in deze situatie worden genegeerd.

3.4.14 (W13) Is startdatum WDS in de toekomst

Er is nog geen STOP-WDS, maar wel een STOP-MA, met een stop-datumtijd in de toekomst. Als de startdatumtijd van de WDS in de toekomst is, dan is de WDS ook toekomst, met een aangepaste stopdatumtijd. Anders is deze actueel, maar ook met een aangepaste stopdatumtijd

3.5 Verwerking MGB

De bepaling van de status van MGB’s onderling is alleen op afspraak/registratie datum.

Een MA of TA overruled de MGB, een WDS doet dat niet. Daarnaast geldt dat toekomstig medicatiegebruik niet wordt overruled door een MA/TA die gaat over een periode voor het beoogde gebruik. Binnen de MGB’s kennen we 2 varianten: Vastgelegd door een Zorgverlener, of door een Patiënt. Deze MGB’s overrulen elkaar niet kruislings. Een MGB-ZV overruled een andere MGB-ZV, niet die van een patiënt, en vice versa. Een MGB kan ook niet geannuleerd worden.

Er is 1 lastige situatie, en dat betreft toekomstig medicatie gebruik: Uit FO: 5.3.2.3 Toekomstige medicatieafspraken en toedieningsafspraken Een medicamenteuze behandeling kan meer dan één actuele medicatieafspraak en toedieningsafspraak bevatten. Namelijk één voor de huidige situatie en één of meer voor de toekomstige situatie. Deze paragraaf beschrijft een voorbeeld met één huidige en één toekomstige. De toekomstige bouwstenen hebben in de voorbeelden voor de duidelijkheid een “T-“. Zowel huidige als toekomstige bouwstenen zijn relevant voor het medicatieoverzicht. De bouwstenen voor toedieningsafspraak en medicatiegebruik moeten wel adequate verwijzingen hebben naar ofwel de huidige ofwel de toekomstige afspraak.

Dat betekent dat we geen rekening hoeven te houden met vastgelegd toekomstig gebruik, die geen referentie heeft naar een MA/TA. De afspraak is dan dat deze worden overruled op basis van registratie/afspraak datumtijd. Dus zodra er een MGB zonder referentie naar MA/TA binnen dezelfde MBH-ID is, wordt deze overruled door elke nieuwe MA/TA

3.5.1 (MG1) Heeft de MGB een verwijzing naar de MA/TA

Zo wel, volg MG2
Zo niet, dan volg MG3

3.5.2 (MG2) Staat de MA/TA op de actieve lijst en wel alleen als BS zelf

(dus niet een verwijzing naar de MA/TA waar de MGB naar verwijst. Dus situatie 1 telt niet als actief, omdat er een stop-ma is die het mgb overruled)

1)

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 MA 10 STOP-MA GESTOPT (afhankelijk van stopdatumtijd)
1 MGB 33 MA 10 MGB Overruled

2)

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 -- MA Actueel (stopdatum in toekomst)
1 MGB 33 MA 22 MGB Kan actueel zijn

3)

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 -- MA GESTOPT (stopdatum in verleden)
1 MGB 33 MA 22 MGB Kan actueel zijn

4)

MBH-ID ID REF MA-ID TYPE BS STATUS MBH
1 MA 22 -- MA Toekomst
1 MGB 33 MA 22 MGB Toekomst

De MA/TA mag toekomstig of huidig zijn, maar wel actief (dus niet gestopt door een STOP-MA/STOP-TA).

  • Ja: dan is de MGB actueel of toekomstig en moet getoond worden bij deze MA/TA. Alle oudere MGB’s die naar dezelfde MA/TA verwijzen, en door dezelfde auteur type zijn vastgelegd, mogen genegeerd worden.

3.5.3 (MG3) Is er een nieuwe MA/TA (zonder dat de MGB een referentie heeft)

Ja: De MGB is niet meer relevant
Nee: De MGB is de nieuwste bouwsteen, ga vervolgens naar stap MG 4

3.5.4 (MG4) Heeft de MGB een stopdatum in het verleden

Aanvullend op MA/TA, dat deze is gestopt door de patiënt. Oudere MGB van hetzelfde type auteur kunnen worden genegeerd.

3.5.5 (MG5) Is de startdatum/tijd in de toekomst

Ja: dan aanvullend op MA/TA. Oudere MGB van hetzelfde type auteur kunnen worden genegeerd.
Nee: dan is het MGB actueel en kan aanvullend bij de actuele MA worden getoond.

3.5.6 (MG6) Is de MGB registratie datum eerder dan de afspraak datum van de nieuwste MA/TA in de checklist

Uit FO:
5.3.2.4 Regels van het overrulen opgesomd
* Een nieuwe medicatie- of toedieningsafspraak overrulet altijd de bouwstenen van het type medicatiegebruik. Ongeacht of deze behoort bij de MA of TA die wordt gewijzigd, gestopt of geannuleerd.

Dat betekent dat elke registratie van een MA/TA (ook toekomstige!) deze het medicatiegebruik behorende in de MBH-ID overruled. Daarom de check op de nieuwste MA/TA. Als er een nieuwere bouwsteen is, dan worden alle MGB registratie overruled, zelfs wanneer dit gaat over een registratie t.a.v. een parallelle TA.

Indien NEE:
In dit geval is er wél een verwijzing vanuit de MGB naar de MA/TA. Alleen staat deze verwijzing niet op de checklist.
Dat kan betekenen:

  1. De MGB verwijst naar een MA of TA die nieuwer is, maar die kennelijk niet is opgeleverd.
  2. De MGB verwijst naar een MA of TA die ouder is, maar waarbij het MGB is geregistreerd nadat er al een nieuwe MA of TA is aangemaakt.

Actie:

  1. Bekijk in de totale opgevraagde set of de gerefereerde MA/TA wel is opgeleverd, maar door de afleidingsregels niet meer op de checklist staat. In dat geval is het MGB niet meer actueel.
  2. Als deze niet in de originele dataset staat kan:
    1. Er meer historie worden opgevraagd, al dan niet met de referentie naar MBH-ID, etc.
    2. De beoordeling aan de zorgverlener laten. Dat kan ook betekenen dat er een nieuwere MGB is vastgelegd door een ZV of Patient die elkaar niet automatisch overrulen, maar wel helpen in de beoordeling.

4 Pagina historie

Datum Omschrijving
06-03-2023 Pagina gepubliceerd