Ontwerp Informatiestandaard Jeugdgezondheidszorg 8.0.0-rc.1
Voor vragen over de inhoud van deze informatiestandaard kan een ticket worden aangemaakt in BITS. |
Inhoud
- 1 Inleiding
- 2 Usecase(s)
- 2.1 Algemeen
- 2.2 Usecase: Dossieroverdracht - JGZ-organisatie stuurt dossier naar JGZ-organisatie
- 2.3 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt vaccinatiestatus opvraag naar RIVM
- 2.4 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt vaccinatiestatus naar JGZ-organisatie
- 2.5 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt geldige partijnummers naar JGZ-organisatie
- 2.6 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt toegediende vaccinaties naar RIVM
- 2.7 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt vaccinatieoproeplijst naar JGZ-organisatie
- 2.8 Usecase: Neonatale hielprik screening - RIVM stuurt hielprikverzoek naar JGZ-organisatie
- 3 Release notes
1 Inleiding
1.1 Algemeen
Deze pagina beschrijft het functioneel ontwerp van de Informatiestandaard Jeugdgezondheidszorg (IS-JGZ). Het functioneel ontwerp beschrijft voor alle uitwisselscenario's (in dit document usecases genoemd) uit de informatiestandaard de transacties, transactiegroepen, de systemen, de systeemrollen en de bedrijfsrollen van zorgverleners of patiënten. Daarvoor worden de eisen gegeven voor het sturen of ontvangen van gegevens. In hoofdstuk 2 wordt verder ingegaan op wat een usecase inhoudt. Per usecase zijn de nadere details beschreven.
Voor meer informatie over informatiestandaarden en hoe deze worden ontwikkeld, zie de Nictiz webpagina voor informatiestandaarden. Voor de verklaring van de begrippen die voorkomen in het functioneel ontwerp wordt verwezen naar het begrippenoverzicht op de Nictiz website.
In de Jeugdgezondheidszorg zijn de bedrijfsrollen van de volgende zorgverleners of zorgaanbieders in het primaire proces uitgewerkt:
1.1.1 Het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ)
Iedere jeugdige heeft in Nederland recht op jeugdgezondheidszorg (JGZ). De Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) verplicht zorgleners, ook in de JGZ, gebruik te maken van een medisch dossier. De Wet publieke gezondheid (Wpg) bepaalt dat dit een digitaal medisch dossier behoort te zijn, het Digitaal Dossier JGZ (DD JGZ). Het DD JGZ zorgt ervoor dat alle JGZ-professionals in Nederland in één dossier op vergelijkbare wijze bevindingen digitaal kunnen vastleggen over jeugdigen waar zij bij betrokken zijn.
Het uitwisselen van gegevens binnen de jeugdgezondheidszorg verloopt via het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ). Dit is een vertrouwelijk medisch dossier voor alle kinderen van 0 tot 18 jaar. Het DD JGZ bevat gegevens die van belang zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van een kind en worden door de zorgverlener van de jeugdige (arts, verpleegkundige of assistent) genoteerd in het medische dossier. Alleen professionals van de JGZ hebben toegang tot het DD JGZ. Een JGZ-professional mag alleen een DD JGZ inzien en informatie in een DD JGZ noteren van jeugdigen waar deze JGZ-professional bij betrokken is. Ieder DD JGZ bevat een logboek waarin is terug te zien welke JGZ-professional het DD JGZ heeft ingezien en wat deze JGZ-professional heeft genoteerd / heeft gedaan.
1.1.2 Dossierplicht en privacyregels
Bij de registratie van individuele medische gegevens van cliënten, alsmede het communiceren daarvan, zijn de Wgbo en Wbp van toepassing. De Wgbo legt op dat bij medische handelingen waarbij een behandelovereenkomst wordt verondersteld, de zorgverlener een dossierplicht heeft. De Wbp legt de privacy regels van een patiënt vast.
De verplichting voor gemeenten om JGZ aan te bieden is geregeld via de Wpg. Omdat ook preventie onder de Wgbo valt, zijn op de JGZ onverminderd de regels van de Wgbo van toepassing. Bij het noteren van de gegevens moet de JGZ-professional voldoen aan de Wet Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG).
1.2 Doelgroep
De doelgroepen van dit functionele ontwerp zijn:
- Productmanagers, architecten, ontwerpers en testers van XIS-leveranciers, zorgorganisaties en Nictiz;
- Zorgverleners en hun vertegenwoordigers;
- RIVM
1.3 Kaders & Uitgangspunten
1.3.1 Richtlijn en proces
De gegevensrichtlijnen Jeugdgezondheidszorg tonen de berichten- en gegevenssets die nodig zijn om de informatievoorziening binnen de Jeugdgezondheidszorg adequaat te ondersteunen. Deze richtlijnen vormen de basis voor de Informatiestandaard Jeugdgezondheidszorg (IS JGZ).
1.3.1.1 Dossieroverdracht
Voor dossieroverdracht tussen JGZ-organisaties bestaat op dit moment geen richtlijn.
1.3.1.2 Rijksvaccinatieprogramma
De gegevensrichtlijnen Rijksvaccinatieprogramma beschrijven de processen en informatie-uitwisseling tussen een DD JGZ en Praeventis. Het opvragen van de vaccinatiestatus, het ontvangen van de vaccinatiestatus en het vaccinatieadvies worden beschreven in Richtlijn RVP berichten 1 en 2. Het sturen van geldige partijnummers naar een DD JGZ en het sturen van toegediende vaccinaties naar Praeventis worden beschreven in Richtlijn RVP berichten 3 en 4.
Sinds 1 januari 2022 vragen de JGZ-professionals toestemming voor het uitwisselen van de persoonsgegevens tussen de JGZ en het RIVM in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma. Deze toestemming wordt geregistreerd in het DD JGZ. Voor meer informatie over de Toestemming gegevensuitwisseling Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zie de themapagina op de website van het NCJ.
1.3.1.3 Neonatale Hielprikscreening
De gegevensrichtlijn neonatale hielprikscreening Richtlijn NHS bericht 5 beschrijft de processen en informatie-uitwisseling tussen Praeventis en een DD JGZ.
1.3.2 Reikwijdte Informatiestandaard
De reikwijdte van de informatiestandaard beslaat de functionele beschrijvingen en de dataset voor alle gegevensuitwisselingen binnen één of meerdere processen zorgprocessen.
1.3.3 Infrastructuur
De berichten die beschreven zijn in deze informatiestandaard, kunnen over elke willekeurige infrastructuur worden getransporteerd. De specificatie van deze infrastructuur valt buiten de scope van deze informatiestandaard.
1.4 Kwalificatie
Op basis van dit functioneel ontwerp en de daarbij behorende dataset wordt een kwalificatiescript opgesteld. Het opstellen van kwalificatiescripts valt buiten de scope van dit functioneel ontwerp. Voor meer informatie zie de websitepagina over Nictiz kwalificaties.
2 Usecase(s)
Een usecase is een specifieke beschrijving van een praktijksituatie in de zorg waarbij voor een concrete situatie het uitwisselen van informatie wordt beschreven aan de hand van actoren (mensen, systemen) en transacties (welke informatie wordt wanneer uitgewisseld). Een usecase is een verbijzondering van een specifiek onderdeel van het zorgproces. Een informatiestandaard kan bestaan uit één of meerdere usecases. Iedere usecase koppelt met een scenario in ART-DECOR. Wanneer verschillende usecases gebruik maken van hetzelfde scenario kan een andere indeling gewenst zijn, bijvoorbeeld op basis van proces. In dit functioneel ontwerp wordt elke usecase geanalyseerd en uitgewerkt.
2.1 Algemeen
De informatiestandaard Jeugdgezondheidszorg is ingedeeld in verschillende (ontwerp) groepen.
- Dossieroverdracht
- Rijksvaccinatieprogramma (RVP)
- Neonatale Hielprik Screening (NHS)
2.2 Usecase: Dossieroverdracht - JGZ-organisatie stuurt dossier naar JGZ-organisatie
2.2.1 Doel en Relevantie
Dossieroverdracht komt binnen de jeugdgezondheidszorg (JGZ) voor als de verantwoordelijke JGZ-organisatie van een jeugdige wijzigt. Als een jeugdige verhuist of naar een andere school gaat, kan het zijn dat een andere JGZ-organisatie verantwoordelijk wordt voor het volgen van de ontwikkeling en gezondheid van de jeugdige. De nieuwe JGZ-organisatie vraagt het Digitaal Dossier JGZ (DD JGZ) van de jeugdige op zodat alle informatie van de jeugdige in één DD JGZ staat. Gezaghebbende ouders/verzorgers en/of jeugdigen van 12 jaar en ouder moeten toestemming geven voor de overdracht van het DD JGZ naar een andere JGZ-organisatie. In het DD JGZ wordt genoteerd wie er wanneer toestemming geeft voor dossieroverdracht. Dossieroverdracht tussen JGZ-organisaties vindt plaats middels een dossieroverdrachtsbericht (DOB).
Situaties waarin dossieroverdracht voor komt zijn:
- Het bereiken van de 4-jarige leeftijd door het kind als de zorg voor kinderen onder en boven de 4 jaar is belegd bij verschillende JGZ-organisaties.
- Een verhuizing of wijziging van school van het kind naar een gebied dat buiten het zorggebied van de huidige JGZ-organisatie valt.
Met het sturen van het DOB wordt ook de verantwoordelijkheid van zorg overgedragen naar de nieuwe JGZ-organisatie. Deze usecase beschrijft de uitwisseling van het DD JGZ tussen JGZ-organisaties en de transacties die binnen de dossieroverdracht uitgevoerd worden. In dit bericht zitten alle benodigde gegevens voor de nieuwe JGZ-organisatie om de jeugdige te kunnen ontvangen.
2.2.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.2.2.1 Preproces
- De oorspronkelijke JGZ-organisatie en de nieuwe JGZ-organisatie zijn ingelogd met de juiste authenticatie en autorisatie.
- De JGZ-professional van de oorspronkelijke JGZ-organisatie heeft bevestigd dat een dossier verstuurd mag worden.
2.2.2.2 Proces
Het proces van deze usecase is:
- De nieuwe JGZ-organisatie wordt bepaald door de JGZ-medewerker van de oorspronkelijke JGZ-organisatie met behulp van het Zorgadresboek (Zorg-AB);
- De JGZ-medewerker van de nieuwe JGZ-organisatie neemt contact op met de oorspronkelijke JGZ-organisatie om overdracht aan te vragen;
- De JGZ-professional van de oorspronkelijke JGZ-organisatie accordeert dat het dossier overgedragen mag worden en sluit het dossier inhoudelijk af;
- De JGZ medewerker van de oorspronkelijke JGZ-organisatie controleert of het dossier is afgesloten en of er toestemming is voor overdracht van de gezaghebbende(n) en/ of jeugdige.
- De JGZ-medewerker van de oorspronkelijke JGZ-organisatie selecteert naar welke JGZ-organisatie het dossier verstuurd moet worden en bevestigt dat het bericht verstuurd kan worden.
De uitwisseling van het digitaal dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ) gaat via het Landelijk Schakel Punt (LSP).
2.2.2.3 Postproces
De nieuwe JGZ-organisatie heeft het dossier ontvangen en neemt het dossier in gebruik voor continuering van dossiervoering voor de jeugdige.
2.2.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
Oorspronkelijke JGZ-organisatie | De oorspronkelijke JGZ-organisatie stuurt een dossieroverdrachtsbericht |
Nieuwe JGZ-organisatie | De nieuwe JGZ-organisatie ontvangt een dossieroverdrachtsbericht |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.2.4 Informatieoverdracht
JGZ-organisaties maken gebruikt van een informatiesysteem:
- DD JGZ
2.2.4.1 Systemen & Systeemrollen
JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem het DD JGZ. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het uitwisselen van dossiers mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg – JGZ-organisatie draagt dossier over aan JGZ-organisatie Sturend Systeem | JGZ-DOS | Sturen dossier van oorspronkelijke JGZ-organisatie naar nieuwe JGZ-organisatie |
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg – JGZ-organisatie draagt dossier over aan JGZ-organisatie Ontvangend Systeem | JGZ-DOO | Ontvangen dossier door nieuwe JGZ-organisatie van oorspronkelijke JGZ-organisatie |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.2.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
JGZ-organisatie stuurt dossier naar JGZ-organisatie | Sturen dossier (PUSH) | Sturen dossier | Oorspronkelijke JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-DOS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen dossier | Nieuwe JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-DOO | |||
Tabel Usecase - JGZ-organisatie stuurt dossier naar JGZ-organisatie |
2.3 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt vaccinatiestatus opvraag naar RIVM
2.3.1 Doel en Relevantie
Met dit bericht worden de actuele vaccinatiestatus en de te adviseren vaccinaties opgevraagd door een JGZ-organisatie bij het RIVM. Dit bericht wordt ook wel 'Bericht 1' genoemd. De opvraging wordt gestart vanuit het bewuste kinddossier in het DD JGZ.
Om bericht 1 te mogen sturen, dient eerst toestemming te worden gegeven door de jeugdige en/of de gezaghebbende(n) voor de uitwisseling van persoonsgegevens tussen de JGZ-organisatie en het RIVM. Indien de conclusie ‘geen toestemming’ is, vindt een blokkade van bericht 1 (‘opvragen vaccinatiestatus’) plaats in het DD JGZ. Met de blokkade is geborgd dat uitwisseling van gegevens niet kan plaatsvinden wanneer een medewerker in het DD JGZ op ‘vaccinatiestatus opvragen’ klikt. Indien de conclusie ‘toestemming’ is, is deze blokkade er niet en kan het bericht 1 wel worden gestuurd aan het RIVM.
Deze usecase beschrijft het opvragen van de actuele vaccinatiestatus tussen het RIVM en een JGZ-organisatie.
2.3.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.3.2.1 Preproces
- De JGZ-professional heeft de oproepkaart ingenomen en vastgesteld dat kind en kaart bij elkaar horen;
- De JGZ-professional is ingelogd in het DD JGZ en is geautoriseerd om de vaccinatiegegevens op te vragen met juiste authenticatie.
2.3.2.2 Proces
- De JGZ-medewerker zoekt de informatie van het kind in het DD JGZ op met behulp van identificerende gegevens;
- De JGZ medewerker vraagt de vaccinatiestatus/- advies op;
- Het DD JGZ stuurt een opvraagbericht naar Praeventis van het desbetreffende kind;
- Praeventis ontvangt het opvraagbericht en zoekt het desbetreffende kind op in het systeem aan de hand van het opvraagbericht
- Praeventis genereert een opleverbericht met de vaccinatiestatus en -advies van het desbetreffende kind en verstuurt dit bericht naar het opvragende DD JGZ. Het DD JGZ ontvangt het opleverbericht en toont de eerder toegediende en goedgekeurde vaccinaties en het vaccinatie advies op een overzichtelijke manier aan de JGZ-professional, zodat duidelijk is welke vaccinaties toegediend mogen worden en welke nog niet en wat de streefdatum en geplande uitvoerdatum van de toe te dienen vaccinatie is.
- Het DD JGZ-systeem verwerkt het opleverbericht niet in het DD JGZ, maar geeft wel de mogelijkheid dit advies, onveranderd en voorzien van datum en tijdstip, in het DD JGZ vast te leggen.
2.3.2.3 Postproces
- De vaccinatiestatus of melding is getoond aan de JGZ-professional en de JGZ-professional heeft zo nodig actie ondernomen.
2.3.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie stuurt de vaccinatiestatus opvraag aan het RIVM |
RIVM | RIVM ontvangt de vaccinatiestatus opvraag van de JGZ-organisatie |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.3.4 Informatieoverdracht
Zowel JGZ-organisaties als het RIVM maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
- Praeventis (RIVM)
2.3.4.1 Systemen & Systeemrollen
De JGZ-organisaties en het RIVM maken ieder gebruik van een informatiesysteem. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het opvragen van de vaccinatiestatus mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg - Vaccinatiestatus opvraag Sturend Systeem | JGZ-VSS | Sturen vaccinatiestatus opvraag naar het RIVM |
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg - Vaccinatiestatus opvraag Ontvangend Systeem | JGZ-VSO | Ontvangen vaccinatiestatus opvraag van JGZ-organisatie aan RIVM |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.3.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Rijksvaccinatieprogramma – Sturen vaccinatiestatus opvraag | Sturen vaccinatiestatus opvraag (PUSH) | Sturen vaccinatiestatus opvraag | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-VSS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen vaccinatiestatus opvraag | RIVM | Praeventis | JGZ-VSO | |||
Tabel Usecase - Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt vaccinatiestatus opvraag naar RIVM |
2.4 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt vaccinatiestatus naar JGZ-organisatie
2.4.1 Doel en Relevantie
Met dit bericht wordt een overzicht verstuurd van de toegediende en geadviseerde vaccinaties vanuit Praeventis naar de DD JGZ. In dit bericht, ook bekend als 'Bericht 2', worden alle bij het centrale registratiesysteem bekende, goedgekeurde vaccinaties opgeleverd en tevens alle bekende, in het buitenland verkregen vaccinaties en alle op dat moment bekende te-verwachten-vaccinaties volgens het schema van het betreffende vaccin. De trigger voor het versturen van dit bericht is het vaccinatieopvraagbericht, 'Bericht 1'.
Deze usecase beschrijft de uitwisseling van het versturen van de actuele vaccinatiestatus tussen het RIVM en een JGZ-organisatie.
2.4.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.4.2.1 Preproces
- De JGZ-professional is ingelogd in het DD JGZ en is geautoriseerd om de vaccinatiegegevens op te vragen met juiste authenticatie;
- De JGZ-medewerker zoekt de informatie van het kind in het DD JGZ op met behulp van identificerende gegevens;
- De JGZ-medewerker vraagt de vaccinatiestatus/- advies op;
- Voor de jeugdige en/of gezaghebbende(n) is toestemming vastgelegd voor de uitwisseling tussen de JGZ-organisatie en het RIVM;
- Het DD JGZ stuurt een opvraagbericht naar Praeventis van het desbetreffende kind.
2.4.2.2 Proces
- Praeventis ontvangt het opvraagbericht en zoekt het desbetreffende kind op in het systeem aan de hand van het opvraagbericht;
- Praeventis genereert een opleverbericht met de vaccinatiestatus en -advies van het desbetreffende kind en stuurt dit bericht naar het opvragende DD JGZ. Het DD JGZ ontvangt het opleverbericht en toont de eerder toegediende en goedgekeurde vaccinaties en het vaccinatie advies op een overzichtelijke manier aan de JGZ-professional, zodat duidelijk is welke vaccinaties toegediend mogen worden en welke nog niet en wat de streefdatum en geplande uitvoerdatum van de toe te dienen vaccinatie is.
2.4.2.3 Postproces
- De vaccinatiestatus of melding is getoond aan de JGZ-professional en de JGZ-professional onderneemt zo nodig actie.
2.4.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
RIVM | RIVM stuurt de vaccinatiestatus aan de JGZ-organisatie |
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie ontvangt de vaccinatiestatus van het RIVM |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.4.4 Informatieoverdracht
Zowel JGZ-organisaties als het RIVM maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- Praeventis (RIVM)
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
2.4.4.1 Systemen & Systeemrollen
De JGZ-organisaties en het RIVM maken gebruik van een informatiesysteem. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het sturen van de vaccinatiestatus mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg - Vaccinatiestatus Sturend Systeem | JGZ-VSS | Sturen vaccinatiestatus naar JGZ-organisatie |
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg - Vaccinatiestatus Ontvangend Systeem | JGZ-VSO | Ontvangen vaccinatiestatus door JGZ-organisatie |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.4.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Rijksvaccinatieprogramma – Sturen vaccinatiestatus | Sturen vaccinatiestatus (PUSH) | Sturen vaccinatiestatus | RIVM | Praeventis | JGZ-VSS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen vaccinatiestatus | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-VSO | |||
Tabel Usecase - Rijksvaccinatieprogramma – Sturen vaccinatiestatus |
2.5 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt geldige partijnummers naar JGZ-organisatie
2.5.1 Doel en Relevantie
Met dit bericht worden de op dat moment geldige partijnummers van Praeventis naar het DD JGZ verstuurd. Dit bericht, ook wel 'Bericht 3' genoemd, wordt elke nacht van het RIVM naar alle JGZ-organisaties verstuurd. Mocht een partijnummer geëxpireerd zijn, dan staat deze niet meer in de lijst met geldige partijnummers en kan deze niet geregistreerd worden.
2.5.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.5.2.1 Preproces
- Het bericht versturenGeldigePartijnummers staat klaar voor verzending in Praeventis.
2.5.2.2 Proces
- Praeventis stuurt de geldige partijnummers naar het DD JGZ;
- Het DD JGZ ontvangt de partijnummers en stuurt een ontvangstbevestiging terug;
- Praeventis ontvangt de ontvangstbevestiging;
- Het DD JGZ overschrijft de partijnummers van de dag ervoor met de op dat moment geldige partijnummers, zodat de actuele partijnummers gebruikt worden bij de registratie van toegediende vaccinaties.
2.5.2.3 Postproces
- De geldige partijnummers zijn ontvangen en verwerkt door het DD JGZ;
- Praeventis heeft een ontvangstbevestiging ontvangen.
2.5.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
RIVM | RIVM stuurt geldige partijnummers naar JGZ-organisatie |
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie ontvangt geldige partijnummers van RIVM |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.5.4 Informatieoverdracht
Zowel het RIVM als JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- Praeventis (RIVM)
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
2.5.4.1 Systemen & Systeemrollen
Het RIVM en de JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk het Praeventis en het DD JGZ. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het sturen van de geldige partijnummers mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg – Geldige partijnummers Sturend Systeem | JGZ-PSS | Sturen geldige partijnummers door het RIVM naar de JGZ-organisatie |
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg – Geldige partijnummers Ontvangend Systeem | JGZ-PSO | Ontvangen geldige partijnummers van het RIVM door de JGZ-organisatie |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.5.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Rijksvaccinatieprogramma – Sturen toegediende vaccinaties | Sturen geldige partijnummers (PUSH) | Sturen geldige partijnummers | RIVM | Praeventis | JGZ-PSS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen geldige partijnummers | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-PSO | |||
Tabel Usecase - Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt geldige partijnummers naar JGZ-organisatie |
2.6 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt toegediende vaccinaties naar RIVM
2.6.1 Doel en Relevantie
In dit bericht worden de geregistreerde toegediende vaccinaties van die dag van de JGZ-organisatie naar het RIVM verstuurd. In dit bericht wordt aan de ontvanger gemeld dat binnen een bepaald contactmoment één of meerdere vaccinaties zijn toegediend volgens schema. Vooralsnog wordt alleen het vaccinatieschema DKTP verstuurd.
In deze usecase kunnen twee berichten worden verstuurd:
- Vaccinatiebericht met persoonsgegevens van de jeugdige: Dit bericht, ook wel bekend als ‘Bericht 4’ bevat de vaccinatiegegevens van de toegediende vaccinatie(s) en persoonsgegevens van de jeugdige. Ook kan door middel van dit bericht worden gemeld dat er op één of meerdere van de vaccinaties bezwaar is geuit. Voor bericht 4 moet eerst toestemming van de jeugdige en/of de gezaghebbende(n) zijn geregistreerd in het DD JGZ. Deze toestemming om het bericht met persoonsgegevens tussen de JGZ-organisatie en het RIVM uit te wisselen hoeft niet schriftelijk gevraagd of verkregen te worden, maar moet wel aantoonbaar zijn.
- Vaccinatiebericht zonder persoonsgegevens van de jeugdige: Dit bericht, ook wel bekend als ‘Bericht 4a’ bevat de vaccinatiegegevens van de toegediende vaccinatie(s). Het bevat geen persoonsgegevens. Het is in dit bericht niet mogelijk om bezwaar mee te sturen in dit bericht.
Deze usecase beschrijft de uitwisseling van vaccinatiegegevens (met persoonsgegevens) tussen een JGZ-organisatie en het RIVM.
2.6.2 Proces en Context (pre- en postproces)
In het document Functionele Eisen 2021 - Toestemming gegevensuitwisseling tussen JGZ en RIVM in het kader van het Rijksvaccinatieprogramma worden de vastlegging in het Digitaal Dossier Jeugdgezondheidszorg (DD JGZ), de beslisboom welke volgt uit de vastlegging in het DD JGZ en de berichtgegevens nader gespecificeerd.
2.6.2.1 Preproces
- De JGZ-professional heeft akkoord gegeven om de toegediende vaccinatie(s) te sturen (met juiste authenticatie en autorisatie);
- Het DD JGZ heeft het bericht gemaakt en klaargezet.
2.6.2.2 Proces
- Het DD JGZ stuurt alle berichten met toegediende vaccinaties die klaar staan om verstuurd te worden naar Praeventis;
2.6.2.3 Postproces
- Het bericht met de toegediende vaccinaties is ontvangen door Praeventis;
- Het DD JGZ heeft een ontvangstbevestiging ontvangen.
2.6.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie stuurt een vaccinatiebericht (met persoonsgegevens) aan het RIVM |
RIVM | RIVM ontvangt een vaccinatiebericht (met persoonsgegevens) aan een JGZ-organisatie |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.6.4 Informatieoverdracht
Zowel JGZ-organisaties als het RIVM maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
- Praeventis (RIVM)
2.6.4.1 Systemen & Systeemrollen
De JGZ-organisaties en het RIVM maken ieder gebruik van een informatiesysteem. Deze systemen kennen ieder verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het bericht directe toegang aan de huisarts mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg - Toegediende vaccinaties Sturend Systeem | JGZ-VBS | Sturen toegediende vaccinaties van de JGZ-organisatie naar Praeventis |
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg -Toegediende vaccinaties Ontvangend Systeem | JGZ-VBO | Ontvangen toegediende vaccinaties van de JGZ-organisatie door Praeventis |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.6.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Rijksvaccinatieprogramma – Sturen toegediende vaccinaties | Sturen toegediende vaccinaties (PUSH) | Sturen toegediende vaccinaties | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-VBS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen toegediende vaccincaties | RIVM | Praeventis | JGZ-VBO | |||
Tabel Usecase - Rijksvaccinatieprogramma – JGZ-organisatie stuurt toegediende vaccinaties naar RIVM |
2.7 Usecase: Rijksvaccinatieprogramma – RIVM stuurt vaccinatieoproeplijst naar JGZ-organisatie
2.7.1 Doel en Relevantie
Dit bericht bevat gegevens van alle jeugdigen die opgeroepen zijn voor een geplande groepsvaccinatie. Het gaat hierbij om de volgende gegevens:
- NAW gegevens van de jeugdige die opgeroepen is voor vaccinatie
- Gegevens waar het kind voor opgeroepen wordt en in geval dat veegacties worden toegestaan ook de vaccinaties waar het kind nog voor in aanmerking komt.
- Jeugdigen zonder BSN
De JGZ overlegt samen met de planners van het RIVM wanneer een groepsvaccinatie plaatsvindt en wie hiervoor worden uitgenodigd. Het RIVM stuurt de uitnodigingen aan de jeugdigen. De JGZ-organisatie ontvangt een vaccinatieoproeplijst, ook wel 'Bericht 7' genoemd, van het RIVM waarop alle jeugdigen staan die worden uitgenodigd voor de groepsvaccinatie.
De oproeplijst bevat naast alle namen van de jeugdigen, ook de vaccinaties die de jeugdige nog moet krijgen.
De vaccinatieoproeplijst bevat meer informatie dan het bericht ‘vaccinatiestatus opvraag’ (Bericht 1), omdat in dit bericht ook jeugdigen worden opgenomen waar geen BSN van bekend is.
2.7.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.7.2.1 Preproces
- De oproeplijst is beschikbaar in Praeventis
- De data van de groepsvaccinatie is bekend in Praeventis
2.7.2.2 Proces
- Praeventis maakt de oproeplijst (interactie versturenVaccinatiesoproeplijst) aan de hand van de datum van de groepsvaccinatie;
- Praeventis stuurt de oproeplijst naar het DD JGZ;
- Het DD JGZ ontvangt de oproeplijst en stuurt een ontvangstbevestiging terug;
- Praeventis ontvangt de ontvangstbevestiging;
2.7.2.3 Postproces
- Het DD JGZ heeft de oproeplijst ontvangen en verwerkt;
- Het DD JGZ zet de oproeplijst klaar om gebruikt te worden bij de groepsvaccinatie.
2.7.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
RIVM | RIVM stuurt een vaccinatieoproeplijst naar de JGZ-organisatie |
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie ontvangt een vaccinatieoproeplijst van het RIVM |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.7.4 Informatieoverdracht
Zowel het RIVM als JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- Praeventis (RIVM)
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
2.7.4.1 Systemen & Systeemrollen
Het RIVM en de JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk het Praeventis en het DD JGZ. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen, die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het sturen van de geldige partijnummers mogelijk maken. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg – Vaccinatieoproeplijst Sturend Systeem | JGZ-OSS | Sturen vaccinatieoproeplijst door het RIVM naar de JGZ-organisatie |
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg – Vaccinatieoproeplijst Ontvangend Systeem | JGZ-OSO | Ontvangen vaccinatieoproeplijst van het RIVM door de JGZ-organisatie |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.7.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Sturen vaccinatieoproeplijst | Sturen vaccinatieoproeplijst (PUSH) | Sturen vaccinatieoproeplijst | RIVM | Praeventis | JGZ-OSS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen vaccinatieoproeplijst | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-OSO | |||
Tabel Usecase - Rijksvaccinatieprogramma – Sturen vaccinatiesoproeplijst |
2.8 Usecase: Neonatale hielprik screening - RIVM stuurt hielprikverzoek naar JGZ-organisatie
2.8.1 Doel en Relevantie
Als een kind geboren wordt, dient binnen een aantal dagen de hielprikscreening uitgevoerd te worden. Er wordt een opdracht gegeven voor een hielprik nadat de GBA gegevens van het kind door de hielprik-coördinator (RIVM) verwerkt zijn of wanneer de geboortemelding van de verloskundige is ontvangen. De hielprik-uitvoerder (JGZ-professional) ontvangt de opdracht en neemt de hielprik af. In sommige gevallen wordt een opdracht verstuurd van een herhaalde of tweede hielprik. Dit bericht wordt ook wel ‘Bericht 5’ genoemd.
2.8.2 Proces en Context (pre- en postproces)
2.8.2.1 Preproces
- De JGZ-professional is ingelogd in het systeem en is geautoriseerd om de opdrachtverstrekking hielprik uit te wisselen;
- De jeugdige of gezaghebbende(n) hebben geen bezwaar tegen hielprikscreening.
2.8.2.2 Proces
- Praeventis maakt een verzamellijst (GBA en administratief geboortebericht verloskundigen) opdrachtverstrekking hielprik aan voor elke JGZ-organisatie;
- Praeventis maakt een opdrachtverstrekking hielprik bericht per JGZ-organisatie aan met behulp van deze verzamellijst;
- Praeventis adresseert de berichten aan de juiste JGZ-organisaties;
- Praeventis stuurt uiterlijk 8.30uur de berichten aan DD JGZ;
- DD JGZ ontvangt het bericht en verwerkt de verzamellijst in zijn systeem, zodat de JGZ-verantwoordelijke vanaf 8.30 uur de opdracht aan de juiste screeners kan geven.
2.8.2.3 Postproces
- De verzamellijst hielprik opdracht is ontvangen en verwerkt door het DD JGZ;
- Een ontvangstbevestiging is ontvangen door Praeventis.
2.8.3 Bedrijfsrollen en UML activity diagram
Bedrijfsrol (actor) | Beschrijving bedrijfsrol |
---|---|
RIVM | RIVM stuurt hielprikverzoek naar JGZ-organisatie |
JGZ-organisatie | JGZ-organisatie ontvangt hielprikverzoek van RIVM |
Onderstaande afbeelding toont de bedrijfsrollen en de activiteiten die zij uitvoeren:
2.8.4 Informatieoverdracht
Zowel het RIVM als JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem, respectievelijk:
- Praeventis (RIVM)
- DD JGZ (JGZ-organisaties)
2.8.4.1 Systemen & Systeemrollen
Het RIVM en de JGZ-organisaties maken gebruik van een informatiesysteem. Deze systemen kennen verschillende systeemrollen die het uitwisselen van gegevens tussen deze systemen in het kader van het sturen van een hielprikverzoek. In ART-DECOR worden de systeemrollen als actor beschreven.
Systeem | Naam systeemrol | Systeemrolcode | Omschrijving |
---|---|---|---|
Praeventis | Jeugdgezondheidszorg – Hielprikverzoek verzoek Sturend Systeem | JGZ-HSS | Sturen Hielprikverzoek naar de JGZ-organisatie |
DD JGZ | Jeugdgezondheidszorg – Hielprikverzoek Ontvangend Systeem | JGZ-HSO | Ontvangen Hielprikverzoek door de JGZ-organisatie |
Zie ook onderstaande afbeelding:
2.8.4.2 Samenhang bedrijfsrollen, transacties, systeemrollen en transactiegroepen
Het uitwisselen van gegevens tussen de verschillende systeemrollen gebeurt op basis van transacties, waarbij een verzameling van bij elkaar horende transacties een transactiegroep vormt.
Elke usecase bestaat uit de volgende verbanden:
- Een usecase bevat een transactiegroep.
- Een transactiegroep bestaat uit transacties.
- Een transactie wordt uitgevoerd door een bedrijfsrol.
- Bedrijfsrollen maken gebruik van systemen.
- Een systeemrolcode geeft de transactiegroep en de transactie aan waar het systeem voor gebruikt wordt.
In onderstaande afbeelding en tabel is dit schematisch weergegeven:
Usecase | Transactiegroep | Transactie | Bedrijfsrol | Systeem | Systeemrolcode | Publicatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Sturen hielprikverzoek | Sturen hielprikverzoek (PUSH) | Sturen hielprikverzoek | RIVM | Praeventis | JGZ-HSS | Link naar ART DECOR |
Ontvangen hielprikverzoek | JGZ-organisatie | DD JGZ | JGZ-HSO | |||
Tabel Usecase - Neonatale hielprik screening - Sturen hielprikverzoek |
3 Release notes
In onderstaande tabel staan de wijzigingen voor dit ontwerp:
Versie | BITS-ticket | Omschrijving |
---|---|---|
8.0.0-rc.1 | JGZ-84 | Kardinaliteit van 'Bron bezwaar overdracht dossier' (jgz-bds-element-1396) aangepast naar 1..1 |
JGZ-105 | Dataset Vervallen element R012:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster12 gehaald:
| |
JGZ-106 | Aanpassing waardelijst W0114 Erfelijke ziekten:
| |
JGZ-109 | Dataset Elementen bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst:
Waardelijst uitbreiding:
Voor de uitgebreide waardelijst zijn er een nieuwe versie gemaakt van de onderstaande templates gemaakt:
| |
JGZ-110 | Dataset Element bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst:
Waardelijst uitbreiding:
Voor de uitgebreide waardelijst is er een nieuwe versie gemaakt van de onderstaande template:
| |
JGZ-112 | Dataset Vervallen element R020:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster20 gehaald:
| |
JGZ-125 | Dataset Element bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst - R009:
Waardelijst uitbreiding:
De uitgebreide waardelijst is toegevoegd aan de nieuwe versie van de onderstaande template:
| |
JGZ-126 | Dataset Vervallen element R021:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates De volgende template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster21 gehaald:
| |
JGZ-127 | Dataset Element bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst - R021:
Waardelijst uitbreiding:
Voor de uitgebreide waardelijst is van de onderstaande template een nieuwe versie gemaakt en deze template is opgenomen in de template rubricCluster21:
| |
JGZ-133 | Dataset Vervallen element R021:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates De volgende template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster21 gehaald:
| |
JGZ-162 | Dataset Aangepaste omschrijving van groep - R025:
Kardinaliteit aangepast van Element Lichaamskant scoliose hoekmeting van 0..1 naar 1..1. De nieuwe groep en het element zijn toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Er is een nieuwe template obs Scoliose hoekmeting (2024‑11‑01) voor het nieuwe element 1671 (obs Scoliose hoekmeting). De template obs Scoliose hoekmeting (2020‑05‑27) van het vervallen element 218 heeft nu de status ‘verouderd’. In de template rubricCluster25 is verwijzing naar het vervallen template obs Scoliose hoekmeting verwijderd en is groep G119 toegevoegd met daarin de verwijzing naar de nieuwe template obs Scoliose hoekmeting. Het verschil tussen de gelijknamige template obs Scoliose hoekmeting zit in het datatype van hl7:value(CV --> INT). | |
JGZ-163 | Dataset Nieuwe element R020:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster20:
| |
JGZ-164 | Dataset Nieuwe elementen:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster39:
| |
JGZ-165 | Dataset Nieuwe element:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster23:
| |
JGZ-178 | Dataset Elementen bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst - R026:
Aanpassing conformiteit conditie voor registratie en dossieroverdracht:
Aanpassing waardelijst
De uitgebreide waardelijst is toegevoegd aan de nieuwe versies van de onderstaande templates:
| |
JGZ-183 | Dataset Nieuwe elementen:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster26:
| |
JGZ-184 | Dataset Vervallen element:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster26 gehaald:
| |
JGZ-192 | Dataset Vervallen element R034:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster34 gehaald:
| |
JGZ-194 | Dataset Vervallen element:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster31 gehaald:
| |
JGZ-195 | Dataset Nieuwe element R031:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster31:
| |
JGZ-196 | Dataset Naamswijziging element:
Voor de naamswijziging is er een nieuwe versie van de onderstaande template gemaakt:
| |
JGZ-203 | Dataset Vervallen element R031:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster31 gehaald:
| |
JGZ-204 | Dataset Vervallen element R031:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster31 gehaald:
| |
JGZ-205 | Dataset Vervallen element:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster38 gehaald:
| |
JGZ-223 | Dataset Naamswijziging element:
Voor de naamswijziging is er een nieuwe versie van de onderstaande template gemaakt:
| |
JGZ-224 | Dataset Naamswijziging element:
Voor de naamswijziging is er een nieuwe versie van de onderstaande template gemaakt:
| |
JGZ-232 | Dataset Vervallen element R030:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster30 gehaald:
| |
JGZ-250 | Dataset Element bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst:
Aangepaste waardelijst:
De uitgebreide waardelijst is toegevoegd aan de nieuwe versie van de onderstaande template:
| |
JGZ-251 | Dataset Vervallen element:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template is aangepast:
| |
JGZ-259 | Dataset Naamswijziging element:
Voor de naamswijziging is er een nieuwe versie van de onderstaande template gemaakt:
| |
JGZ-285 | Dataset Vervallen element R019:
Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande template heeft nu de status ‘verouderd’ en is uit de template rubricCluster19 gehaald:
| |
JGZ-325 | Dataset Elementen bijgewerkt met nieuwe versie waardelijst:
Zie [https://nictiz.atlassian.net/browse/JGZ-109 | |
JGZ-328 | Dataset Nieuwe elementen R019:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de onderstaande templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster19:
| |
JGZ-329 | Dataset Nieuwe elementen R019:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster19:
| |
JGZ-332 | Dataset Aangepaste omschrijving van element R019:
De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De observation templates van de vervallen elementen hebben nu de status ‘verouderd’. Groep G087 en verwijzingen naar observation templates zijn verwijderd in de template rubricCluster19. | |
JGZ-333 | Dataset Nieuwe elementen:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de onderstaande templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster21:
| |
JGZ-334 | Dataset Nieuwe element in R030:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster30:
| |
JGZ-335 | Dataset Nieuwe elementen R021:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de volgende templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster21:
| |
JGZ-336 | Dataset Vervallen elementen R021:
De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande templates hebben nu de status ‘verouderd’ en zijn uit de template rubricCluster21 gehaald:
| |
JGZ-337 | Dataset Nieuwe element
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor het nieuwe element is de volgende template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster26:
| |
JGZ-338 | Dataset Vervallen elementen:
De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates De onderstaande templates hebben nu de status ‘verouderd’ en zijn uit de template rubricCluster26 gehaald:
| |
JGZ-339 | Dataset Nieuwe element
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor het nieuwe element is de volgende template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster26:
| |
JGZ-341 | Dataset Nieuwe element R030:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor het nieuwe element is de onderstaande template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster30:
| |
JGZ-342 | Dataset Nieuwe elementen R030:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de onderstaande templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster30:
| |
JGZ-343 | Dataset Nieuwe elementen:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en dossieroverdracht. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en dossieroverdracht. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de onderstaande templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster31:
| |
JGZ-344 | Dataset Vervallen elementen R038:
De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates De volgende templates hebben nu de status ‘verouderd’ en zijn uit de template rubricCluster gehaald:
| |
JGZ-345 | Dataset Nieuwe element R039:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. Het vervallen element is verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor het nieuwe element is de volgende template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster39:
| |
JGZ-350 | Dataset Nieuwe elementen R042:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de volgende templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster42:
| |
JGZ-353 | Dataset Nieuwe elementen R042:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de volgende templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster42:
| |
JGZ-354 | Dataset Nieuwe element R042:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor het nieuwe element is de volgende template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster42:
| |
JGZ-356 | Dataset Nieuwe element R042:
Het nieuwe element is toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. De vervallen elementen zijn verwijderd uit de registratie en uitwisseling. Templates Voor het nieuwe element is de volgende template gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster42:
| |
JGZ-384 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-410 | Dataset Nieuwe elementen R041:
De nieuwe elementen zijn toegevoegd aan de registratie en uitwisseling. Templates Voor de nieuwe elementen zijn de volgende templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster41:
| |
JGZ-422 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-425 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-427 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-429 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-430 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-431 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-435 | Terminologie Waardelijst aanpassing:
| |
8.0.0-rc.1 | JGZ-457 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
|
JGZ-458 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-459 | Templates Activities subjectOf1 Conclusie: Voorbeeld aangepast. | |
JGZ-518 | Transacties In de registratie en dossieroverdracht is de kardinaliteit van het volgende element gewijzigd:
In template rubricCluster12 is kardinaliteit gewijzigd (1..1 → 1..*) bij hl7:component/hl7:groupCluster[hl7:code/@code='G019']/hl7:component | |
JGZ-524 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-526 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-531 | Terminologie Nieuwe waardelijst:
| |
JGZ-544 | Transacties De volgende rubrieken, groepen en elementen uit de dossieroverdracht: R051 Niet-gespecificeerde gegevens Hele rubriek R003 Persoonsgegevens Betreft groepen/elementen:
Hele rubriek R050 Zorggegevens Betreft elementen:
Betref groepen/elementen:
Hele rubriek R007 Andere betrokken organisaties/hulpverleners Hele rubriek R035 Ontvangen zorg Hele rubriek R008 Voor- of buitenschoolse voorzieningen/school Hele rubriek R010 Informatie werkwijze JGZ Betreft groepen/elementen:
Betreft elementen:
Hele rubriek R015 Bevalling hele rubriek R016 Pasgeborene en eerste levensweken Hele rubriek R048 Zorgplan Hele rubriek R052 Meldingen Hele rubriek R036 Voorlichting, advies, instructie en begeleiding Hele rubriek R037 Hielprik pasgeborene Hele rubriek R047 Conclusies en vervolgstappen Betreft elementen:
In template Care Provision Dossier de volgende referenties verwijderen:
| |
JGZ-563 | Templates In template ‘activitiesSubjectOfConclusion’ is bij ‘hl7:subjectOf/hl7:annotation' de classCode gewijzigd naar ‘OBS’ | |
JGZ-622 | Transacties De volgende elementen zijn toegevoegd aan de uitwisseling.
Voor de toegevoegde elementen zijn de volgende templates gemaakt en opgenomen in de template rubricCluster41:
|