7phcy:V8.00 Medicatiegebruik

Uit informatiestandaarden
Versie door Kheitmann (overleg | bijdragen) op 1 nov 2014 om 10:17
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Medicatiegebruik

De template Medicatiegebruik (message template PORX_IN040010NL) is bedoeld om alle relevante gegevens rond een registratie van feitelijk medicatiegebruik weer te geven. De CMET PORX_MT040010NL01 fungeert als onderdeel van de Medicatiegebruiklijst, als component van een opgeleverde lijst.

Binnen HL7 staat een registratie van feitelijk gebruik bekend als een medication statement en vooralsnog wordt deze term ook in de Nederlandse specificaties gebruikt. De belangrijkste kenmerken van het model zijn:

  • Elk medication statement heeft betrekking op één enkele patiënt.
  • Elk medication statement kent één enkele auteur (degene die verantwoording neemt voor de registratie; dit kan zowel een zorgverlener als de patiënt zelf zijn).
  • Een medication statement kent optioneel één of meer informanten (de ‘bronnen’ van de geregistreerde informatie, indien afwijkend van de auteur; dit kan naast een zorgverlener of de patiënt zelf ook een relatie van de patiënt zijn).
  • Elk medication statement verwijst optioneel naar een medicatievoorschrift.
  • Elk medication statement heeft betrekking op één enkel soort medicatie.

De template MedicationAdministrationEvent heeft betrekking op één registratie van het feitelijk medicatiegebruik. Zo'n registratie is vrijwel altijd een momentopname en kan betrekking hebben op het gebruik 'nu' (d.w.z. alleen op het moment van registreren) of gedurende een bepaalde periode. Er kan wel mee worden aangeduid dat het gebruik nog steeds plaatsvindt (open periode), maar het is niet bedoeld om beoogd gebruik (dat dus nog moet starten) weer te geven.

Bij elk medication statement hoort logisch gezien één patiënt, maar die wordt niet expliciet doorgegeven, omdat deze al hangt aan de lijst (template Medicatiegebruik MedicationStatementList) waarvan de registratie onderdeel is.

De volledige definitie is te vinden in ART-DECOR: template 2.16.840.1.113883.2.4.3.11.60.20.77.10.13 Medicatiegebruik