Beheer microorganismen: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 10: Regel 10:
 
NB: indien het om een naamsverandering gaat, besluit dan gelijk wat te doen met de oude naam. De volgende opties zijn mogelijk:
 
NB: indien het om een naamsverandering gaat, besluit dan gelijk wat te doen met de oude naam. De volgende opties zijn mogelijk:
 
*De oude naam blijft in het systeem, maar wordt inactief gemaakt. De nieuwe naam wordt aan de database toegevoegd.
 
*De oude naam blijft in het systeem, maar wordt inactief gemaakt. De nieuwe naam wordt aan de database toegevoegd.
 +
*De oude naam wordt aangepast in de nieuwe naam.
 +
*De oude naam blijft gehanteerd maar er wordt wel de juiste SNOMED-CT code aan gekoppeld, zodat naar ISIS-AR de nieuwe naam wordt gecommuniceerd.
 +
#Als het micro-organisme niet terug te vinden is, controleer dan het bestaan van dit micro-organisme op dsmz.de en/of de bacterio.net. Voor een gist/schimmel kan de website mycobank.org geraadpleegd worden.
 +
Is het micro-organisme hier terug te vinden, dan kan deze worden toegevoegd aan de LIMS database. Controleer of het organisme onder een synoniem wel bekend is in SNOMED-CT.
 +
Stel de beheerders van Nictiz op de hoogte van het ontbreken van het m.o. in de Dutch microorganism simple reference set of van de voorkeursnaam als deze wel als synoniem aanwezig is. Zij zullen dan zorgen dat het m.o. wordt toegevoegd en een SNOMED-CT code krijgt.

Versie van 29 dec 2017 om 10:59

Protocol ten behoeve van beheer lokale LIMS micro-organismen database

Voor het up-to-date houden van de lokale LIMS micro-organismen database van een MML en het voorkomen van vervuiling van deze database is het noodzakelijk een aantal criteria aan te houden voor het beheer van deze database.

Voor het toevoegen van een micro-organisme aan de LIMS database geldt het volgende:

  1. Controleer of het micro-organisme terug te vinden is in de Nederlandse Nictiz-SNOMED-CT database (Dutch microorganism simple reference set) op de website: terminologie.nictiz.nl. Kies onder Terminologie voor SNOMED-CT.

screen.png

Zoek het micro-organisme op en controleer of het onderdeel uitmaakt van de Dutch microorganism simple reference set en controleer of er geen synoniem vermeld wordt die mogelijk al bekend is in de lokale database. Het m.o. mag worden toegevoegd aan de LIMS database. NB: indien het om een naamsverandering gaat, besluit dan gelijk wat te doen met de oude naam. De volgende opties zijn mogelijk:

  • De oude naam blijft in het systeem, maar wordt inactief gemaakt. De nieuwe naam wordt aan de database toegevoegd.
  • De oude naam wordt aangepast in de nieuwe naam.
  • De oude naam blijft gehanteerd maar er wordt wel de juiste SNOMED-CT code aan gekoppeld, zodat naar ISIS-AR de nieuwe naam wordt gecommuniceerd.
  1. Als het micro-organisme niet terug te vinden is, controleer dan het bestaan van dit micro-organisme op dsmz.de en/of de bacterio.net. Voor een gist/schimmel kan de website mycobank.org geraadpleegd worden.

Is het micro-organisme hier terug te vinden, dan kan deze worden toegevoegd aan de LIMS database. Controleer of het organisme onder een synoniem wel bekend is in SNOMED-CT. Stel de beheerders van Nictiz op de hoogte van het ontbreken van het m.o. in de Dutch microorganism simple reference set of van de voorkeursnaam als deze wel als synoniem aanwezig is. Zij zullen dan zorgen dat het m.o. wordt toegevoegd en een SNOMED-CT code krijgt.