Landingspagina Verpleegkundige Zorg

Uit informatiestandaarden
Versie door Pieter Edelman (overleg | bijdragen) op 28 mrt 2023 om 09:50 (EOVDR-350: Breng onderscheid aan tussen test- en kwalificatiemateriaal)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

1 eOverdracht (Verpleegkundige overdracht)

De informatiestandaard eOverdracht is gericht op informatie-uitwisseling tussen verpleegkundige en verzorgende zorgprofessionals bij overdracht van een patiënt/cliënt tussen zorginstellingen.

De informatiestandaard eOverdracht is gebaseerd op zorginformatiebouwstenen (zibs), publicatie 2017. De daadwerkelijke uitwisseling vindt plaats door middel van HL7 FHIR (STU3).

1.1 Functioneel, technisch ontwerp en kwalificatie

1.1.1 Actuele versie

De meest actuele versie van eOverdracht is 4.0-rc.20. De release notes zijn te vinden in het Functioneel ontwerp eOverdracht 4.0-rc.20.

1.2 Overige informatie

1.2.1 Totstandkoming

De informatiestandaard eOverdracht wordt stapsgewijs ontwikkeld met een brede groep belanghebbenden. Dit proces is in detail beschreven op deze pagina.

1.2.2 Beheerstructuur

  • Beheerdocument eOverdracht: voor beheer van de specifieke informatiestandaard eOverdracht.
  • Zib-centrum: voor overkoepelend beheer van de zorginformatiebouwstenen (zibs) waaruit de informatiestandaard eOverdracht is opgebouwd.

1.2.3 Versnellingsprogramma gegevensuitwisseling Langdurige Zorg (InZicht)

Tot 1 september 2021 was het mogelijk voor een samenwerkingsverband van care-organisaties om een aanvraag te doen voor de module eOverdracht van InZicht. De resultaatverplichting van deze module staat beschreven in Visuele weergave resultaatverplichting eOverdracht InZicht. Voor meer informatie rond implementatie van eOverdracht zie de InZicht wegwijzer.

1.2.4 Eerdere versies

2 Thema-specifieke kernsets

Thema-specifieke kernsets zijn ontwikkeld in het kader van verpleegkundige beslissingsondersteuning (ondersteund door het tool Nursing Guide) met een tweeledig doel:

  1. Ondersteuning klinisch redeneren: verpleegkundigen helpen met het stapsgewijs analyseren van observaties tot een patiëntprobleem waarvoor bepaalde verpleegkundige interventies nodig zijn, volgens de zorginhoudelijke richtlijnen (kwaliteitsstandaarden)
  2. Bevorderen gestandaardiseerde verslaglegging: het vastleggen van de observaties, patiëntproblemen en interventies die nodig zijn voor en de uitkomst zijn van deze beslissingsondersteuning volgens de bredere standaarden m.n. zorginformatiebouwstenen (zibs) die veelal ook in eOverdracht (zie boven) voorkomen.

Deze thema-specifieke kernsets worden gebruikt voor verslaglegging bij de primaire zorg. Deze vastgelegde gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden als voorinvulling van bijv. overdrachtsbericht volgens eOverdracht, omdat deze gebruikmaken van dezelfde zibs.

De volgende thema-specifieke kernsets zijn beschikbaar:

3 Referenties