Landingspagina Verpleegkundige Zorg

Uit informatiestandaarden
Versie door Jacob Engel (overleg | bijdragen) op 14 sep 2021 om 13:15 (Verwijzing naar release notes in Art-Decor vervangen door verwijzing naar release notes in het functioneel ontwerp.)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

1 eOverdracht (Verpleegkundige overdracht)

De informatiestandaard eOverdracht is gericht op informatie-uitwisseling tussen verpleegkundige en verzorgende zorgprofessionals bij overdracht van een patiënt/cliënt tussen zorginstellingen.

De informatiestandaard eOverdracht is gebaseerd op zorginformatiebouwstenen (zibs), publicatie 2017. De daadwerkelijke uitwisseling vindt plaats door middel van HL7 FHIR (STU3).

1.1 Functioneel, technisch ontwerp en kwalificatie

1.1.1 Actuele versie

De meest actuele versie van eOverdracht is 4.0. De release notes zijn te vinden in het Functioneel ontwerp eOverdracht 4.0.

1.2 Overige informatie

1.2.1 Totstandkoming

De informatiestandaard eOverdracht wordt stapsgewijs ontwikkeld met een brede groep belanghebbenden. Dit proces is in detail beschreven op deze pagina.

1.2.2 Beheerstructuur

  • Beheerdocument eOverdracht: voor beheer van de specifieke informatiestandaard eOverdracht.
  • Zib-centrum: voor overkoepelend beheer van de zorginformatiebouwstenen (zibs) waaruit de informatiestandaard eOverdracht is opgebouwd.

1.2.3 Eerdere versies

2 Thema-specifieke standaarden

Thema-specifieke standaarden zijn ontwikkeld in het kader van verpleegkundige beslissingsondersteuning (ondersteund door het tool Nursing Guide) met een tweeledig doel:

  1. Ondersteuning klinisch redeneren: verpleegkundigen helpen met het stapsgewijs analyseren van observaties tot een patiëntprobleem waarvoor bepaalde verpleegkundige interventies nodig zijn, volgens de zorginhoudelijke richtlijnen (kwaliteitsstandaarden)
  2. Bevorderen gestandaardiseerde verslaglegging: het vastleggen van de observaties, patiëntproblemen en interventies die nodig zijn voor en de uitkomst zijn van deze beslissingsondersteuning volgens de bredere standaarden m.n. zorginformatiebouwstenen (zibs) die veelal ook in eOverdracht (zie boven) voorkomen.

Deze thema-specifieke standaarden worden gebruikt voor verslaglegging bij de primaire zorg. Deze vastgelegde gegevens kunnen vervolgens gebruikt worden als voorinvulling van bijv. overdrachtsbericht volgens eOverdracht, omdat deze gebruikmaken van dezelfde zibs.

De volgende thema-specifieke standaarden zijn beschikbaar:

3 Referenties