MP-9 FHIR naar MP-9 datamodel - beschikbaarstellen medicatieoverzicht

Uit informatiestandaarden
Versie door Maarten Ligtvoet (overleg | bijdragen) op 20 jul 2020 om 00:59 (Tekst vervangen - "{{#customtitle:" door "{{DISPLAYTITLE:")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Naar nictiz.nl

Naar Mapping architectuur

Inleiding

Deze pagina beschrijft hoe van de Medicatieproces (MP) versie 9.0.7 transactie 'beschikbaarstellen medicatieoverzicht’ in FHIR STU3 te converteren naar het MP-9.0.7 datamodel. Het MP-9 datamodel is gebaseerd op onder andere de volgende zorginformatiebouwstenen (zibs): Patiënt, Oragnization, Medicatieafspraak, Toedieningsafspraak, Medicatiegebruik. Het MP-9.0.7 datamodel voegt context toe aan zibs, zoals bijvoorbeeld de medicamenteuze behandeling.

De mapping is volgens de FHIR STU3 profielen op basis van de zibs 2017 release. De exacte versie van de profielen zijn te vinden in het FHIR package: nictiz.fhir.nl.stu3.zib2017 1.3.10

De conversiescripts zijn werkend getest met Saxon Versie HE 9.8.0.12. Saxon EE met lax validation. De convervie naar het MP-9 datamodel in ADA gebeurt zonder conceptIds en enkel met Nederlandse conceptnamen. Het toevoegen van conceptIds kan met een ada_2_ada conversersie indien nodig.

Voorwaarde voor gebruik

Het conversiescript werkt op basis van FHIR Bundles met daarin alle benodigde informatie om het MP-9 datamodel te vullen voor één transactie van één patiënt. FHIR bestaat uit zogenaamde resources die naar elkaar verwijzen. Het MP-9 datamodel zet alle benodigde informatie per transactie onder elkaar zonder verwijzingen. Om tot het MP-9 datamodel te komen dienen de FHIR-verwijzingen te kunnen worden geresolved om te worden geconverteerd. Het conversiescript kan de resources alleen resolven wanneer deze in de FHIR Bundle zitten. Externe referenties worden niet geresolved. Momenteel ondersteund het conversiescript literal referenties op basis van urn:oids:, urn:uuids: en absolute urls. Relative urls worden niet ondersteund. Op sommige plekken worden ook logical referenties geprobeert te resolven in de Bundle. Dit zijn de plekken zoals aangegeven in de mappings issues tabel.

Mapping issues

# Informatie / Functionaliteit Omschrijving
1 MedicationStatement.derivedFrom

Met de huidige FHIR specificaties (profielen) is het niet mogelijk om zonder de referentie op te lossen te bepalen of het gaat om een gerelateerde_afspraak (MA/TA) of een gerelateerde_verstrekking (MV). Het MP-9 datamodel verwacht een identificatie welke in de derivedFrom.identifier kan staan. De derivedFrom.identifier.type kan gebruikt worden om aan te geven om welk MP9 bouwblok het gaat. Het type wordt dan gevuld met de .catetory code van de betreffende MP waarna verwezen wordt. Een voorbeeld:

<derivedFrom>
    <identifier>
	  <type>
		 <coding>
			<system value="http://snomed.info/sct"/>
			 <value value="373784005"/>
			 <display value="Prescription"/>
		 </coding>
	  </type>
	  <system value="urn:oid:2.16.840.1.113883.2.4.3.11.999.77.16076005.12"/>
	  <value value="CT-TEST-MBH_907_QA1_MA"/>
	</identifier>            
</derivedFrom>

Het FHIR profiel specificeerd dit niet maar laat dit wel toe. Deze logica zit wel ingebouwd in het conversiescript. Wanneer de referentie niet geresovled kan worden en de het type niet bepaald kan worden zal deze informatie verloren gaan in de conversie. Een non-fetal error message zal dan worden afgegeven in de logging.

2 MedicationRequest.extension BasedOnAgreementOrUse Vergelijkbaar mapping probleem als met #1. Als de referentie niet geresolved kan worden is niet te bepalen of het gaat om relatie_naar_afspraak_of_gebruik/identificatie, identificatie_23288 of identificatie_23289. Wanneer ook het type niet bepaald kan worden vanuit de identifier zal deze informatie verloren gaan in de conversie. Een non-fetal error message zal dan worden afgegeven in de logging.
3 MedicationRequest.context Vergelijkbaar mapping probleem als met #1. Als de referentie niet geresolved kan worden is niet te bepalen of het gaat om een identificatie_contactmoment of een identificatie_episode. Een verschil hier echter is dat de identifier.type niet gebruikt kan worden omdat zowel de Encounter als de Episode geen gekoppelde terminologie code bevat. Deze informatie zal daarom verloren gaan wanneer de referentie niet geresolved wordt.

Beschrijving mappings

De mappings naar het MP-9 datamodel zijn te vinden in de daarvoor bestemde 'mappings' sectie in de FHIR profielen zelf. Een goede ingang om de juiste FHIR-profielen te vinden is via de ontwerp pagina, zie ook de schermafdruk hieronder.

Link naar technische FHIR profielen