Infrastructuur

Uit informatiestandaarden
Versie door Maarten Ligtvoet (overleg | bijdragen) op 20 jul 2020 om 01:11 (Tekst vervangen - "{{#customtitle:" door "{{DISPLAYTITLE:")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken


Dit materiaal is onderdeel van Huisartswaarneming V6.10.0.1 Functioneel Ontwerp Huisartswaarneemgegevens.
  • Compatible wijzigingen/nadere bewoordingen, tikfouten kunnen direct in de Wiki gewijzigd worden
  • Open issues die discussie vergen s.v.p. in de commentaarsectie opnemen.

Infrastructuur

De informatiestandaard Huisartswaarneemgegevens maakt gebruik van de zorginfrastructuur van het landelijk schakelpunt (LSP) om gegevensuitwisseling tussen huisartsen en huisartsenposten te realiseren. Via het LSP kunnen huisartsen, huisartsposten, apotheken en ziekenhuizen tijd- en plaatsonafhankelijk beschikken over medicatie- en huisartswaarneemgegevens. Het LSP valt onder de verantwoordelijkheid van de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ). In opdracht van VZVZ exploiteert het Servicecentrum Zorgcommunicatie het LSP. Zorgverleners kunnen zich vrijwillig aansluiten op het LSP. Voor het beschikbaar stellen en raadplegen van medische gegevens via het LSP moeten zij vooraf toestemming vragen aan hun patiënten.

Onderdeel van het LSP is een zogeheten index. Op deze index kan de waarnemend huisarts het waarneembericht (WB) aanmelden indien de waarnemend huisarts geen bevestiging van de vaste huisarts ontvangt n.a.v. het verzonden WB, of wanneer de vaste huisarts van de patiënt onbekend is. Een Professionele Samenvatting (PS)-bericht wordt samengesteld uit alle systemen waarvoor geldt dat zij informatie over de patiënt hebben die binnen de criteria voor opleveren vallen. Indien een WB van de patiënt is aangemeld bij de index, kunnen in een PS-bericht dus ook gegevens uit HAPIS-en opgenomen zijn. De waarnemend huisarts blijft dan bron van de gegevens van het waarneemconsult. Indien het WB door de waarnemend huisarts niet wordt aangemeld op een index, dan dient de waarnemend huisarts het WB op een andere wijze te versturen naar de vaste huisarts. De vaste huisarts wordt hiermee de bron van de gegevens van het waarneemconsult en zal de gegevens uit het WB beschikbaar stellen.

Zie de website van de VZVZ voor meer informatie over de zorginfastructuur en de eisen waaraan voldaan moet worden om, in het kader van de informatiestandaard Huisartswaarneemgegevens, aan te kunnen sluiten op deze infratstructuur.