cio:Plan van aanpak en Planning CiO: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Ga naar: navigatie, zoeken
(Tekst vervangen door "{{DISPLAYTITLE: Plan van aanpak en Planning CiO}} Dit is een verouderde pagina die niet meer in gebruik is.<br> Alle actuele informatie over 'Contra-indicaties en Overgevo...")
(Label: Vervangen)
Regel 1: Regel 1:
*[https://informatiestandaarden.nictiz.nl/images/4/4b/Plan_van_aanpak_CiO_2023_v0.6.pdf Link naar volledige plan van aanpak CiO]
+
{{DISPLAYTITLE: Plan van aanpak en Planning CiO}}
  
Na oplevering van de Bèta-versie wordt de informatiestandaard CiO in beheer genomen en doorontwikkeld/aangepast op basis van wijzigingsverzoeken. Inhoudelijke toetsing, consultatie en doorontwikkeling van het functioneel ontwerp vindt plaats middels maandelijks te organiseren expertgroepbijeenkomsten. Punten waarop nog geen breed consensus bestaat worden in deze fase besproken of in proces gezet. Er zal worden toegewerkt naar een [https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/cio:Roadmap_Contra-indicaties_en_Overgevoeligheden: roadmap] waarin wensen ten aanzien van komende releases worden opgenomen. 
+
Dit is een verouderde pagina die niet meer in gebruik is.<br>
 
+
Alle actuele informatie over 'Contra-indicaties en Overgevoeligheden' is te vinden via de [[cio:Landingspagina_Contra-indicaties_en_Overgevoeligheden|Landingspagina Contra-indicaties en Overgevoeligheden]].
Maandelijks vindt eveneens een overleg plaats met een selectie van betrokken softwareleveranciers. Dit overleg is een belangrijk gremium om oplossingsrichtingen te toetsen, naast de toetsing via de expertgroep. De leveranciers beschikken over veel ervaring rondom implementaties en staan bovendien in nauw contact met de eindgebruikers van de standaard.  
 
 
 
Na oplevering van de Bèta-versie van de informatiestandaard CiO starten ook de kernteams en voorbereidingsgroepen CiO. Deze bestaan uit zorgverleners uit verschillende sectoren van de zorg. Zij hebben mandaat om namens hun achterban keuzes te maken over afspraken met betrekking tot zorgproces en implementatie.
 
 
 
Dit maakt dat er een parallel traject zal worden gewerkt aan doorontwikkeling van de informatiestandaard en het opstellen van bijbehorende implementatieafspraken. Er is een nauwe interactie tussen de expertgroepen, betrokken leveranciers en kernteams noodzakelijk zodat de eindproducten op elkaar aansluiten. Periodiek zal daarom kruisbestuiving plaatsvinden tussen de verschillende overlegstromen.
 
 
===Expertgroep CiO===
 
 
 
De expertgroep bestaat uit inhoudelijke experts met kennis met betrekking tot het gebruiksdoel en de gebruikte informatietechnologie. Hierbij kan gedacht worden aan een informatiearchitect, klinisch informaticus, (beleids)medewerker van de koepelorganisaties, inhoudelijk deskundige vanuit de standaardisatieorganisaties) of eindgebruikers vanuit hun rol als ervaringsdeskundigen. Bij voorkeur hebben zij geparticipeerd in de werkgroep contra-indicaties of overgevoeligheid en/of nemen zij deel aan gebruikersgroep van softwareleveranciers. De inhoudelijke experts werken samen onder begeleiding van Nictiz. De deelnemers van de expertgroep CiO hebben mandaat om namens hun achterban een advies over de voorgestelde oplossingen in de informatiestandaard te geven. Waar nodig maken zij gebruik van achterbanraadpleging. De leden zijn zelf verantwoordelijk om draagvlak voor hun advies bij hun achterban te verkrijgen.
 
 
 
===Werkstroom CiO Leveranciers===
 
 
 
De werkstroom CiO bestaat uit meerdere leveranciers die op eigen verzoek actief betrokken wensen te zijn bij de ontwikkeling van de informatiestandaard CiO en implementatie hiervan (onder andere afspraken voor opschoning, migratie en hybride situatie). De werkstroom CiO is primair verantwoordelijk voor de inbreng van technische expertise en kent een adviserende rol. Voorstellen van wijzigingen en beoogde oplossingsrichtingen volgen vanuit de expertgroep. Waar nodig kunnen oplossingsrichtingen door leveranciers worden getoetst in gebruikersgroepen. De leveranciers in de werkstroom CiO werken samen onder begeleiding van Nictiz.
 
 
 
===Kernteams + voorbereidingsgroepen CiO===
 
 
 
In het kernteam CiO neemt een afvaardiging van de bij het medicatieproces betrokken sectoren deel in de vorm van projectleiders en zorgprofessionals van alle sectoren. Om te zorgen dat de informatiestandaard aansluit bij het zorgproces en om uitwisseling in de keten te realiseren, worden in kernteams boven- en cross sectorale afspraken gemaakt. Dit zijn de besluiten kernteams. Het gaat daarbij onder andere om beleidsafspraken en verantwoordelijkheden. Veel van de besluiten van de kernteams hebben invloed op het zorgproces en bevatten daarom werkproceseisen. Daarnaast kunnen besluiten ook technische ondersteuning van het zorginformatiesysteem nodig hebben. Dit zijn de gebruikerseisen/-wensen. Voor afstemming over gebruikerseisen en –wensen kunnen kruisbestuivingsessies met leveranciers uit de werkstroom CiO worden georganiseerd. In de kernteams en voorbereidingsgroepen wordt voortgebouwd op het eindproduct van de werkgroep organisatie & proces: Samenwerkingsafspraken: ‘Registratie en uitwisseling van contra-indicaties en overgevoeligheden in de keten’. De concept samenwerkingsafspraken vormen de basis voor de kernteam besluiten. 
 
 
 
Het kernteam CiO werkt samen onder begeleiding van Nictiz. Leden van het kernteam CiO hebben het mandaat om namens hun achterban een besluit te nemen, maar toetsen voorgenomen besluiten middels een achterbanraadpleging. De leden zijn zelf verantwoordelijk om draagvlak voor hun advies bij hun achterban te verkrijgen.
 
 
 
De kernteams zullen inhoudelijk worden voorbereid in voorbereidingsgroepen waarin meer ruimte is voor uitwerking en discussie. In de voorbereidingsgroepen nemen de sectoren MSZ, Openbare Farmacie en Huisartsenzorg deel. De kernteams zullen daarom met name gericht zijn op gezamenlijke besluitvorming op voorstellen uit de voorbereidingsgroepen. 
 
 
Op basis van een inschatting zijn circa 4 kernteams en 12 voorbereidingsgroepen nodig. Deze zullen worden gepland in de periode mei-dec 2023.
 

Versie van 21 dec 2023 om 12:31


Dit is een verouderde pagina die niet meer in gebruik is.
Alle actuele informatie over 'Contra-indicaties en Overgevoeligheden' is te vinden via de Landingspagina Contra-indicaties en Overgevoeligheden.