7con:V6.12.8 Predecessor

Uit informatiestandaarden
Ga naar: navigatie, zoeken


Dit materiaal is onderdeel van HL7v3-domein Condition V6.12.8_HL7v3-domeinspecificatie_conditie.
  • Compatible wijzigingen/nadere bewoordingen, tikfouten kunnen direct in de Wiki gewijzigd worden
  • Open issues die discussie vergen s.v.p. in de commentaarsectie opnemen.

predecessor

Deze relatie kan gebruikt worden in diverse situaties waarbij het relevant is om aan te geven dat er een bepaald verband bestaat tussen twee conditie(registratie)’s. De meest voorkomende situatie waarin dit gebruikt zal worden, is als een arts de reeds bekende condities opvraagt en (mede) op basis daarvan zelf een registratie doet over hetzelfde patiëntkenmerk of een kenmerk dat daar direct mee samenhangt. Dit betreft dus bijvoorbeeld het volgende scenario:

  • Arts X registreert dat patiënt A lijdt aan een lichte nierfunctiestoornis.
  • Arts Y krijgt dezelfde patiënt A onder behandeling vanwege verhevigde klachten.
  • Arts Y vraagt de bekende condities op (al dan niet via het LSP) en verkrijgt daarbij o.a. informatie omtrent de eerder door arts X vastgelegde conditie.
  • Arts Y constateert dat de nierfunctiestoornis inmiddels ernstig van aard is. Daarnaast wil zij enige notities maken over het verloop van de klachten.
  • Omdat arts Y geen mutaties kan uitvoeren op de conditieregistratie van arts X (die immers in een ander informatiesysteem heeft plaatsgevonden), doet arts Y een nieuwe registratie binnen het lokale EPD (voor dezelfde diagnose). Daarbij legt arts Y ook de ernst van de conditie en de bijbehorende notities vast.
  • Om duidelijk te maken dat de twee conditieregistraties aan elkaar gerelateerd zijn, legt het systeem van arts Y een predecessor-relatie gelegd naar de registratie van arts X.
  • Wanneer nu een derde arts een (samengevoegd) conditieoverzicht opvraagt, zullen daarin beide conditieregistraties opgenomen zijn, waarbij de registratie van arts Y toont dat deze gerelateerd is aan de registratie van arts X.

Het voordeel van bovenstaande werkwijze is dat beide artsen hun eigen informatiesystemen blijven gebruiken (er is geen gemeenschappelijke registratie), terwijl toch een verband kan worden gelegd tussen hun gegevens. Dankzij dit verband kan een opvragend systeem een betere (overzichtelijker) presentatie van de gegevens aan de gebruiker bieden.