lc:Labcodeset oplegger
Voorwoord
Diagnostiek: koersbepalendhttps://demedischspecialist.nl/sites/default/files/2022-06/position_paper_diagnostiek.pdf. Echter, zonder begrijpelijke communicatie geen kennisoverdracht! Om dé schakel tussen de lijnen voor de best passende zorg te kunnen zijn is het van belang dat we onze laboratoriumdata beschikbaar en uitwisselbaar maken. Dat zal inhouden dat we de komende jaren moeten inzetten op gestructureerde inrichting en pre-codering van data-elementen in onze systemen. Dit is de basis voor een begrijpelijke overdracht van informatie tussen systemen nationaal en internationaal en tevens de basis voor onze vervolgstappen op het gebied van kennisondersteuning middels AI. Dit vergt een step-up voor ons als vakverenigingen; we zullen immers onze inhoudelijke kennis moeten inzetten om dit proces te begeleiden en te borgen. Verbindend op inhoud en techniek en bijdragen aan deze zorgtransitie!
Hierbij zullen we ons blijvend moeten inzetten voor eenduidige, uniforme codering van onze diagnostische bepalingen; een semantische standaard, als wezenlijk onderdeel van het geheel aan afspraken rondom databeschikbaarheid en uitwisseling van informatie. Een nationaal en internationaal woordenboek waarin voor iedere laboratoriumbepaling een universele code (geselecteerd uit de internationale codestelsels SNOMED CT, LOINC en UCUM), een Engelstalige verklarende benaming, haar Nederlandse vertaling en waar nodig de eenheid zijn beschreven. Dat woordenboek is de Nederlandse labcodeset en deze wordt samengesteld door inhoudsdeskundigen zoals klinisch chemici, artsen-microbioloog, applicatiebeheerders en terminologie-experts; samen de redactieraad. Deze governance is noodzakelijk om deze semantische index te beheren en landelijk beschikbaar te stellen zodat dit bijdraagt aan eenduidige en ondubbelzinnige uitwisseling van medisch diagnostische informatie.
Het voorliggende document is een handleiding die bestaat uit drie delen:
Deel 1: Wegwijzer op het gegevensuitwisselingsdossier en toelichting op de Nederlandse Labcodeset.
Deel 2: Verantwoording keuzes Nederlandse Labcodeset.
Deel 3: Praktische handleiding voor de implementatie van Eenheid van Taal binnen het LIMS.
De eerste twee delen geven de laboratoriumspecialist, als medisch inhoudelijk eindverantwoordelijke, inzage in de keuze van de juiste bepalingscodering voor de best passende zorg (lees: correcte informatie-uitwisseling waar dan ook binnen het zorgproces). Daarnaast is dit document bedoeld voor de inhoudsdeskundige die het beheer van de Nederlandse labcodeset vormgeeft (de redactieraad). Tevens geeft dit deel de context weer waarin de Nederlandse labcodeset haar plaats heeft, zoals Europese en nationale wet- en regelgeving, het IZA-akkoord, en de organisatie en dynamiek in het zorglandschap. Ook zijn de uitgangspunten (codeerconventies) die zorgen voor een consistente selectie van de labcodes toegelicht.
In het tweede gedeelte is gekozen voor een praktische, 'hands-on' benadering voor de keuze van de juiste labcode in het LIMS of zorginformatiesysteem dat de communicatie met de andere zorginstellingen verzorgt. De doelgroep is hier het team van applicatiebeheerders, ICT'ers en laboratoriumspecialisten met ICT als aandachtsgebied. De praktijkhandleiding bevat naast discipline-overstijgende keuzes, zoals bijvoorbeeld codes voor containers, ook een discipline-specifieke benadering, zoals bijvoorbeeld micro-organismecodes en materiaalcodering. Kortom, de eerste versie van het governance-document voor de redactieraad met daarin de noodzakelijke informatie voor de inhoudsdeskundig beheerder en geïnteresseerde lezer.
De redactieraad.