mp:Medicatieoverdracht Kickstart Vragen: verschil tussen versies

Uit informatiestandaarden
Ga naar: navigatie, zoeken
(Vragenuurtje 16 februari 2024)
(Vragenuurtje 3 mei 2024)
 
(8 tussenliggende versies door dezelfde gebruiker niet weergegeven)
Regel 1.125: Regel 1.125:
  
 
=== Is de vrije tekst specificatie uit de G-standaard alleen van toepassing bij Zo nodig = overig? ===
 
=== Is de vrije tekst specificatie uit de G-standaard alleen van toepassing bij Zo nodig = overig? ===
'''Antwoord:''' Ja dat klopt. Er is een null flavour voor 'overig' en in de tekst kan je dan alles kwijt. Zie MP-1074 voor verder toelichting.
+
'''Antwoord:''' Ja dat klopt. Er is een null flavour voor 'overig' en in de tekst kan je dan alles kwijt. Zie [https://nictiz.atlassian.net/browse/MP-1074 MP-1074] voor verder toelichting.
 +
 
 +
= Vragenuurtje 8 maart 2024 =
 +
 
 +
=== Hoe wordt Medicatiegegeven Raadplegen getoetst (kwalificatie) op correcte implementatie van informatiestandaarden? ===
 +
'''Antwoord:''' De versturende kant (versturen / beschikbaar stellen) wordt getoetst aan de hand van de simulatoren, voor de ontvangende kant (ontvangen / raadplegen) wordt een check-up moment gepland om mee te kijken in de applicatie.
 +
 
 +
= Vragenuurtje 3 mei 2024 =
 +
 
 +
=== Er is een MA-1 die al actief is, er wordt een toekomstige wijziging gedaan in MA-2. Deze MA-2 resulteert ook in een MA-2-techstop ter overbruggen van de periode. Nu wordt er op een later moment besloten om MA-2 (die nog niet ingegaan is) te annuleren door middel van MA-3-annuleer. Wat moet er gedaan worden met MA-2-techstop? Functioneel gezien zou MA-1 weer actief moeten worden en MA-2-techstop dus ook moeten vervallen. ===
 +
'''Antwoord:''' Als je niet alleen de toekomstige MA wilt stoppen, maar ook de huidige wilt stoppen, dan moet je ook een stop op de technische stop MA maken. Er wordt nader besproken hoe dit nu verder gaat. Wordt vervolgd.
 +
 
 +
= Vragenuurtje 31 mei 2024 =
 +
 
 +
=== Mag een MA een 0-dosering bevatten? ===
 +
'''Antwoord:''' Nee dat is niet toegestaan.

Huidige versie van 17 jun 2024 om 14:30


Toelichting

In het inhoudelijk vragenuur wordt de gelegenheid gegeven aan de ontwikkelaars en testers van de leverancier om inhoudelijke vragen te stellen. Ook is dit een mogelijkheid voor de ontwikkelaars en testers om onderling met elkaar te sparren over vraagstukken. Vraagstukken worden ter plekke besproken, maar kunnen ook vooraf gestuurd worden naar validatie@medicatieoverdracht.nl. Via deze wiki-pagina worden de antwoorden op de vragen teruggekoppeld aan vraagstellers en overige geïnteresseerden.

Het meest recente vragenuurtje staat onderaan. Hiermee blijft de nummering van de vragen gelijk voor eventuele vermelding in documentatie.

Inhoud

1 Vragenuurtje 12 augustus 2022

1.1 Moeten niet PGO leveranciers die deelnemen aan de Kickstart, net als de PGO leveranciers, een MedMij gegevensdienst / aparte koppeling met MedMij implementeren?

Antwoord: Nee, niet-PGO leveranciers hoeven hier geen aparte koppeling voor te maken. Als bron leverancier ben je niet verantwoordelijk voor het PGO, maar wel dat je een ontsluiting hebt naar een DVZA. De huidige koppeling die gebruikt wordt bij de zorgaanbieder aan zorgaanbieder communicatie kan rechtstreeks gebruikt worden om via LSP+ of een andere DVZA een PGO aan te sluiten. De patiënt zal in zijn PGO een gegevensdienst van een bepaalde zorgaanbieder selecteren, dit kan via LSP+ of een andere DVZA.

2 Vragenuurtje 19 augustus 2022

2.1 Waar is praktische informatie met betrekking tot het inbouwen van de standaarden te vinden?

Antwoord: Deze is te vinden op de landingspagina: daar staat alle informatie met specificaties. Mocht je daar nog informatie missen, neem dan contact op met het Validatieloket, zij kunnen je verwijzen waar overige documentatie te vinden is.

2.2 Zijn de zaken aangegeven in de checklist vrijblijvend of een vereiste om in te bouwen (zoals MITZ en de signaalfunctie)?

Antwoord: MITZ en de signaalfunctie zijn optioneel in te bouwen. Wij hadden voor ogen met de checklist een handreiking te geven welke onderwerpen er in de voorbereidingsfase 0 van toepassing zijn en wat er wordt verwacht van de deelnemende leverancier, maar daar zijn we niet in geslaagd. De huidige Checklist komt te vervallen en er komt een voorzet voor aanpassing die bestaat uit: 1) Een overzicht van de 0-status, wat wordt van de leverancier verwacht te bouwen bij aanvang van de Kickstart. Dit overzicht kan worden toegevoegd aan de template overeenkomst. 2) Opnemen van criteria voor het Plan van Aanpak en Ontwerp als onderdeel van de Wiki. 3) Omzetting van de klikbare Excel naar een wikipagina en toevoeging stap 0. Wij zullen alle partijen informeren zodra dit beschikbaar is.

2.3 Waar is de nadere invulling van het resultaat overzicht (zoals in het plan van aanpak staat vermeld) te vinden?

Antwoord: Dit is te vinden op de Medicatieoverdracht Kickstart – documentatie leveranciers pagina: https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:Medicatieoverdracht_Kickstart zie 1.2 (verzamelbestand MP9 of deze link: https://informatiestandaarden.nictiz.nl/images/8/83/10stappenplan_resultaten_documentatieMP9_Kickstart_v2.2.zip). Daarbij wordt er nog een 0-status overzicht geleverd aan alle leveranciers.

2.4 Zijn ‘voorstel MA en VV’ in scope van de Kickstart?

Antwoord: Ja, en ook het antwoord AVVV en AVMA. Zie ook het “Verzamelbestand in Excel met functionele, technische en infrastructurele documentatie Medicatieproces 9 t.b.v. Kickstart (download als zip)” de wiki pagina Medicatieoverdracht Kickstart - documentatie leveranciers (https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:Medicatieoverdracht_Kickstart)

2.5 Valt het verwerken van een vanuit een PGO binnenkomende MGB binnen de scope van de Kickstart?

Antwoord: Het medicatiegebruik vastgelegd door een patiënt in een PGO is geen onderdeel van de Kickstart. Wel is er de optie om MGB vast te leggen in bijvoorbeeld een patiënten portaal. Echter dat is geen verplichting. Dit betekent overigens wel dat je als ontvanger hier rekening mee moet houden: De auteur kan een patiënt zijn, of een zorgverlener namens de patiënt. Deze moeten op andere wijze worden afgehandeld.

2.5.1 Zo ja, hoe verhoudt dat zich voor een HIS tot de MedMij kwalificaties / gegevensdiensten.

D.w.z. medicatie valt voor het HIS tot nu toe onder de HEPD (Huisartsgegevens) en daaronder wordt alleen gesproken over actuele MA. Gaat dit nog wijzigen Daarnaast is er het Medicatieproces. Dienen we dan daarvoor bij MedMij te kwalificeren? Dus ook voor andere bouwstenen zoals TA?

Antwoord: Er zijn aparte gegevensdiensten voor een PGO voor het opvragen van medicatiegegevens. Het opvragen door een PGO in het kader van Huisartsgegevens en de bijbehorende gegevensdienst is gebaseerd op MP907 en kan niet voor de Kickstart worden gebruikt of later in de brede uitrol. Er wordt nog besproken of medicatie nog onderdeel zou moeten zijn van de gegevensdienst Huisartsgegevens. Als PGO en als DVZA zul je dus moeten herkwalificeren voor MP9. En er zal ook na de Kickstart een MedMij label aan worden gekoppeld.

2.6 Als HIS maken we tot nu toe voor gebruikseenheden gebruik van tabel 25 van de NHG. Er wordt overgestapt op GS basiseenheden. Helaas worden 50 NHG eenheden daarbij vertaald naar NVT in GS. Niet prettig voor de gebruikers, mn ook bij conversie van bestaande gegevens. Kunnen NHG-eenheden echt niet meer gebruikt kunnen worden?

Antwoord: Het is geen probleem om de standaard NHG eenheden te gebruiken voor de lokale applicatie en er zal dan ook geen probleem moeten ontstaan voor de conversie. Echter in de communicatie zullen deze eenheden moeten worden vertaald naar standaard GS eenheden. Dat gebeurt feitelijk altijd al in het kader van 6.12 en is daar geen probleem gebleken, en zelfs voordelen te hebben. Je hebt ook te maken met derden die geen beschikking hebben over de NHG eenheden in hun eigen applicatie en daar dan ook niets mee kunnen. Wel is er nog een impact analyse met het NHG over een aantal relevante b-codes die wél therapeutische impact hebben en niet kunnen worden gecommuniceerd. We zullen daarbij deze eenheden ook meenemen en bepalen of er een impact in de communicatie is te verwachten en of er specifieke maatregelen (bijv extra info in de g-standaard) nodig zijn.

2.7 Wat zijn de afspraken met abonnement Z-Index (met name de trombose diensten zijn hier niet bekend mee)?

Antwoord: Wij kunnen je in contact brengen met Z-index, indien je dit wenst kun je contact opnemen met het Validatieloket.

2.8 Hoe gaat signaalfunctie precies werken? Hoe werkt dit dan zo dadelijk per bouwsteen. Wens is dat alleen relevante wijzingen signaal op komt. Verder in ambulante zorg is signaalfunctie onhandig en voor toediening ook niet handig. Is signaalfunctie dan per bouwblok aan of uit te zetten?

Antwoord: Informatie (nog op aorta 8.2, maar werkwijze ongewijzigd in 8.3

Het wordt mogelijk om een abonnement te nemen op context ipv gegevenssoort. De specifieke context-codes worden nog gepubliceerd. De signalen zijn per bouwsteentype en kunnen bij ontvangst gefilterd worden. Meer informatie volgt nog bijvoorbeeld in de vorm van best practices.

2.8.1 Aanvullend op eerdere vraag: is er ook iets als een query waarmee je check kan doen of er iets verandert is in een dossier?

Antwoord: Dit kan op 2 manieren worden opgelost:

  • Die is er in de vorm van de actualiteitscontrole. https://decor.nictiz.nl/pub/vzvz/aorta-vzvz-html-20200821T140325/sc-2.16.840.1.113883.2.4.3.111.3.9.3.5-2016-12-12T124816.html. Ook hier zal het mogelijk zijn om op context-code de ac uit te voeren. Merk op dat met het gebruik van de conditionele query het nut van het gebruik van de AC vervalt, aangezien de primaire functie van de ac is het kunnen checken zonder uzi-pas.
  • Inhoudelijk filteren op de wijzigingen in een bron systeem is een volgende wens, namelijk de “What’s new”. Dan wordt aan het bron systeem gevraagd om alleen de wijzigingen t.o.v. een bepaalde datum/tijd. Dat zal in aorta 9 verder worden uitgewerkt (ook in combinatie met FHIR)

2.9 In welke volgorde (logische volgorde) moet je de bouwblokken inbouwen om te voldoen aan de planning van de Kickstart?

Antwoord: zie Verzamelbestand met functionele, technische en infrastructurele documentatie Medicatieproces 9 t.b.v. Kickstart

2.10 In de scope van de eerste fase wordt niet gesproken over het ontvangen van TA en MVE. We concluderen dat we MP9 MA+VV gaan versturen aan AIS en dan edifact berichten terugkrijgen, die we koppelen aan onze VV. Wordt er ook naar de verwerking van de verstrekkingen in ons systeem bij kwalificatie van de eerste fase verder niet gekeken?

Antwoord: Het kan inderdaad voorkomen dat een MA+VV wordt verstuurd naar een AIS die aan de Kickstart mee doet, maar die nog geen TA/MVE oplevert, omdat die in de volgende fase opgeleverd zal worden. Op de pagina hybride situatie (https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:Vkickstart_MigratieHybride#Bijlage_1:_Verrijken_EDIFACT_id_en_vullen_MP6.12_prescription.2Fidstaat) staat ook beschreven hoe (zeker door de MP9 partijen) het edifact ID verrijkt zou kunnen worden om de terugkoppeling te vereenvoudigen. Los daarvan is er sprake van een hybride situatie met MP9 en niet MP9 deelnemers.

2.11 Moet de functionaliteit voor het registreren van wisselende doseerschema’s ingebouwd worden

Antwoord: Ja, dit moet ingebouwd worden

2.12 Medicatieverificatie wordt redelijk vaak in het FO genoemd. Toch is ons niet helemaal duidelijk hoe dit zou moeten werken.

  • Dat je zaken in MGB kan vastleggen is duidelijk, en dat dat niet verplicht is ook.
  • Verificatie vindt plaats per MBH, maar er staat nergens dat dat ook op dat niveau vastgelegd moet worden. Ook lijkt dit een beetje te knellen met MBH als alleen maar een technisch begrip, dat we eigenlijk voor de gebruiker verborgen willen houden.
  • Tenslotte zien we op het MO ook geen verificatie-indicatie per MBH, maar wél op het niveau van het MO zelf. Hoe die] indicaties daar terecht zouden moeten komen is niet duidelijk.
  • Onze implementatie zou bijvoorbeeld zijn: op het moment van het versturen c.q. beschikbaar stellen van het MO geeft de geeft de huisarts aan of de medicatie geverifieerd (patiënt!) en gecontroleerd is (arts!).===
  • Of kunnen we deze indicatie sowieso als niet verplicht beschouwen op dit moment, gezien de MO hoe dan ook e.e.a. dient te worden verstuurd?

Antwoord: Dit komt vooral uit de documentatie uit de gebruikers ‘eisen’. Daarin staat hoe je een verificatie uitvoert (door het vastleggen van een MA, of MGB). Er is geen methode om een complete verificatie te ondertekenen

3 Vragenuurtje 2 september 2022

3.1 Bij de mapping in SNOMED zag je 1 ICPC meerdere SNOMED resultaten opleveren, hoe ga je daar mee om?

Antwoord: Er is bij SNOMED geen 1 op 1 relatie, dus zul je moeten kiezen.

3.1.1 Moet je kiezen of kan je alles meegeven?

Antwoord: Bij de meeste onderdelen die we gebruiken binnen medicatieproces geven we aan welke code (en codesysteem) je moet hebben. In de waardelijst staat de code die je moet gebruiken en de termen die gebruikt worden hebben een code, dus dan weet je precies welke je moet gebruiken. Op een paar plekken mag je meerdere codesystemen gebruiken en dan moet je kiezen. Bijvoorbeeld bij ‘Reden van voorschrijven’.

3.2 Als ontvangend systeem moet je dan alle codes ondersteunen en vertalen zonder verlies van informatie?

Antwoord: Je hebt een code en een omschrijving (die verplicht is), als je code niet begrijpt toon je de omschrijving aan de gebruiker en als die akkoord is dan is het goed. Als ontvangend systeem hoef je de reden van voorschrijven die je van een ander hebt ontvangen nooit meer op te leveren.

3.3 Als een recept wordt aangepast, bij wijziging of als je de code niet kan verwerken, verlies je de code. Als je de code niet begrijpt en een nieuw recept stuurt met aangepaste info dan is de code weg. Als je ICPC kan vertalen naar 2 SNOMED codes welke kies je?

Antwoord: Als je de code niet begrijpt dan moet je gebruik maken van de tekstuele omschrijving. Als je wijzigt maak je nieuwe medicatieafspraak en dan moet je reden van voorschrijven weten. In de start zit een nieuwe reden van voorschrijven die hoort bij het nieuwe recept. De arts kan kiezen welke van de 2 SNOMED codes hij nodig heeft. De laatste voorschrijver is verantwoordelijk voor de medicatieafspraak. Deze reden van voorschijven zit wordt bepaald door de voorschrijver.

3.4 Als je ICPC hebt ontvangen in de originele medicatieafspraak, dan wissel je ook ICPC in de kopie MA uit (bij VV odner andermans MA), moet je dan de code opslaan?

Antwoord: Als je een verstrekkingsverzoek maakt onder de MA van iemand anders, dan moet je een kopie-MA meesturen. Je moet de originele code dus onthouden. Het kan zijn dat dit niet lukt en er een andere vertaalde code (bijvoorbeeld SNOMED ) meegestuurd wordt. De ontvanger weet dat het een kopie-MA betreft en kan altijd de originele MA opvragen bij de bron. Een systeem kan ook een letterlijke kopie bijvoegen door de MA op te vragen op dat moment en die bij het verstrekkingsverzoek voegen. Je moet allerlei soorten codes kunnen ontvangen en opleveren.

3.5 Is er een subselectie van alle SNOMED codes die worden gebruikt voor MO?

Antwoord: Deze selectie zit niet in SNOMED zelf. De meeste van onze waardelijsten bevatten SNOMED codes. Een groot gedeelte van de waardelijsten zullen via Z-index gepubliceerd worden. De informatiestandaard publicatie bevat ook de waardelijsten (gebaseerd op SNOMED codes) en is daarmee een subselectie van alle SNOMED codes voor MO.

4 Vragenuurtje 9 september 2022

4.1 Medicatie overzicht transactie is vervallen, maar moet je nog wel medicatie overzicht maken?

Antwoord: Medicatie overzicht staat wel als transactie benoemd in het FO omdat het heel breed is, maar voor de implementatie passen we het nu niet toe. Met de medicatie overdracht transactie dan kan je met 1 vraag alle bouwstenen die jouw systeem heeft opleveren inclusief de kopie bouwstenen die je van andere mensen hebt gekregen. Op dit moment gaan we kijken of we met die losse bouwstenen / interacties zelf je medicatie overzicht kan maken.

4.2 Wat betekent dat voor de verificatie, hangt erg met medicatie overzicht samen, dat je het gedaan hebt en duidelijk is voor alle partijen, is dat dan nu minder belangrijk?

Antwoord: Nee, in de eisen staat dat je per regel dan gebruik moet vastleggen als je verificatie hebt gedaan. Die gebruikersregels zou je moeten opleveren als bouwsteen die je hebt gemaakt daarmee kan je per regel zien wie wanneer dat geverifieerd heeft.

4.3 In het FO staat boven medicatie overzicht staat een vlaggetje ‘geverifieerd door de zorgverlener’, klopt dat?

Antwoord: Het Medicatie overzicht, dat nu in FO gepubliceerd is, beschrijft welke onderdelen op een medicatieoverzicht zouden kunnen staan. Het vlaggetje ‘geverifieerd’ betekent dat alle medicatie gebruik bouwstenen zijn geverifieerd met de patiënt en is voornamelijk bedoeld voor gebruikers binnen het eigen systeem en kan niet worden gecommuniceerd met andere systemen. Deze vlag kan natuurlijk wel op een eventueel medicatieoverzicht (AMO) dat aan de patiënt wordt overhandigd worden weergegeven.

4.4 Waarom moet medicatieverstrekking (MVE) pas in stap 5 gebouwd worden?

Antwoord: MVE wordt nu in 6.12 uitgewisseld, dus voegt nu weinig toe behalve dat je daar een stukje therapietrouw mee zou kunnen doen maar zelfs dat is arbitrair. De keuze is gemaakt om in eerste instantie MA en MGB gaan doen en daarna pas de verstrekkers. Bij de hybride situatie wordt uitgebreid uitgeweid hoe we omgaan met de generieke en specifieke MBH ID’s.

5 Vragenuurtje 16 september 2022

5.1 In de nulpunt documentatie wordt Lab2Zorg genoemd; het uitwisselen/weergeven van laboratoriumgegevens. Voor zover ik zie is dit voornamelijk in de context van Voorschrijven. Voorschrijven is voor nCare niet in scope tijdens de Kickstart. Maar ik zie dat ‘Afwijkende nierfunctiewaarden plus datum van bepaling’ wel in de Basisset medicatiegegevens moet worden weergegeven. Moet Lab2zorg tijdens de Kickstart worden geïmplementeerd voor het weergeven van de nierfunctiewaarden in de Basisset medicatiegegevens?

Antwoord: Voor de Kickstart wordt de nierfunctie meegestuurd met de MA + VV van voorschrijver naar verstrekker. De nierfunctie waarde is nog niet opvraagbaar voor zorgverleners, dat zal in het algemeen (inclusief andere labwaarden) worden opgepakt bij de invoering van lab2zorg. Er is nog discussie over de vorm van het meesturen van de INR waarde bij een tromboseschema middels de WDS. In versie MP9 2.0 is dat echter slechts gespecificeerd als vrije tekst optie.

5.2 Stel het ontvangende systeem heeft een recentere nierfunctiewaarde dan wordt meegestuurd, gaat die dan voor? In hoeverre moeten we altijd op de gegevens in de berichten afgaan versus de gegevens die al in het systeem staan?

Antwoord: De labwaarden die de voorschrijver bij de behandeling heeft gezien moet hij meesturen. Op basis van die informatie is de voorschrift bepaald. De nierfunctiewaarde is een verplichting bij de voorschrijvers. Indien je een recentere labwaarde hebt terwijl je het voorschrift hebt verstuurd heb je een informatieplicht, die gaan we ondersteunen met de Lab2zorgstandaard niet door PVMV. We verwijzen dan naar stap 7 dat we in Lab2zorg ervoor moeten zorgen dat de meest recente nierfunctiewaarde bij de andere zorgverleners terecht komt. Hoe weet het lab dat de apotheker daar een afschrift van heeft gekregen? Je kan de patiënt aanmelden via de lab2zorg standaard, dan kan apotheker die waarde weer ophalen. Dit proces moet nog uitgewerkt en gecommuniceerd worden.

5.3 De reden van stoppen is informatie opgeschreven en verwerkt in Z-index en G-standaard tabellen. De tabellen en taalgebruik van reden van stoppen die zij genoteerd hebben sluit niet aan wat in de MP9 informatiestandaard staat (verschil ligt met name in de verwoording. Het ligt in lijn met elkaar, maar komt niet overeen).

Antwoord: De lijst van de informatiestandaard uitleveren via G-standaard is gaande en afgestemd in afgelopen 2 Werkgroepen techniek. De lijst die nu te vinden is in de G-standaard is de NHG lijst, welke dus inderdaad iets anders is en niet bedoeld is voor uitwisseling in MP9 2.0.0.

5.4 Hoe gaat het werken met 90 miljoen nummers in de use cases, deze wordt gegenereerd door de instellingen zelf met eigen artikelbeheer. In hoeverre zegt dit iets in de uitwisseling?

Antwoord: Deze moeten in de eigen root van de zorgaanbieder worden gecommuniceerd. Is een uniek nummer. Je zou het als ontvanger kunnen groeperen / herhalen. Er wordt nu getoetst dat het een uniek is, je mag geen ZI-nummer gebruiken.

5.5 Hoe gaat het praktisch werken, een nummer wijst een eigen artikel aan maar over paar jaar wordt het hergebruikt voor een ander artikel.

Antwoord: Mag niet, je moet zorgen dat het nummer uniek blijft. Als ontvanger moet je het ZI-nummer in combinatie met de root opslaan.

5.6 In hoeverre moeten we 90 miljoen uitsluitlijst hebben, productgroep koppelen aan 90 miljoen nummers? Dit zal niet in de Kickstart worden meegenomen. Wel is er een verzoek voor aangemaakt. In de specs staat dat zodra je de PRK verandert je een nieuwe MBH moet aanmaken, terwijl je alleen de dosering aanpast, klopt dat?

Antwoord: Ja, bij sterkte wijzigingen waar de PRK veranderd moet je nieuwe MBH aanmaken, bij doseerwijzigingen (wijze van dosering) kan je dezelfde MBH ID gebruiken. Als je het voorschrift van de dokter behoudt mag je dezelfde MBH behouden. Als de huisarts het doet moet hij wel een nieuwe MBH starten.

5.7 Wat wordt er van de apotheker verwacht als hij de toedieningsweg wijzigt (bijv. van pil naar poeder)?

Antwoord: het kan zijn dat hier lokale regionale afspraken voor zijn gemaakt, dat je als apotheker binnen bepaalde marge bewegingsvrijheid hebt om zelf te acteren. Als het een eenmalige wijziging is, dan hoef je geen VMA aan te maken. Als het vaker zal voorkomen dan moet je een VMA aanmaken. Eerst een TA aanmaken, verstrekking doen en VMA daarna aanmaken. TA moet je dan weer aanpassen bij de volgende verstrekking ivm andere MBH ID.

5.8 Zijn MITZ en Zorgadresboek verplicht of optioneel?

Antwoord: MITZ is optioneel. Zorgadresboek is voor alle versturende systemen verplicht.

6 Vragenuurtje 23 september 2022

6.1 Welke inhoudelijke eisen worden gesteld aan de kopie gegevens? Moeten alle kopie-velden exact overeenkomen?

Antwoord: Ja, zoveel als mogelijk overnemen wat kan en waar het echt niet lukt moet de essentie van de informatie bewaard blijven. Altijd zo dicht mogelijk bij het origineel blijven, sommige zaken moeten heel duidelijk zijn zoals het afgesproken geneesmiddel, startdatum en identifiers (zodat je de medicatieafspraak kan herkennen).

6.2 Lopen we ten gevolge van een stop niet het gevaar dat we door niet volledig / goed gemaakte kopieslagen informatie missen in het medicatieoverzicht?

Antwoord: Ja, daarom moet stop MA moet zoveel mogelijk intact blijven, om geen informatie te verliezen.

6.2.1 Wordt dit in het validatietraject getoetst?

Antwoord: Ja en op het moment dat er een afwijking is zal dit besproken worden en gezamenlijk naar een oplossing gezocht worden.

6.3 Wat wordt bedoeld met ‘toekomstige medicatieafspraken blijven bestaan’?

Antwoord: Voorbeeld: bij een opbouwschema, kunnen binnen dezelfde MBH ID meerdere medicatieafspraken zijn (je mag serieel meerdere medicatieafspraken na elkaar plannen binnen dezelfde MBH ID), geen overlappende periodes. Als een specifieke medicatieafspraak stopt heeft dat geen gevolgen voor medicatieafspraken die in de toekomst liggen. Elke medicatieafspraak moet apart worden gestopt. Als er een medicatieafspraak wilt stoppen moet je altijd een verwijzing maken naar de medicatieafspraak. Er is alleen geen verwijzing als er alleen medicatiegebruik is vastgelegd, dan kan je niet verwijzen naar een medicatieafspraak en daarmee stop je de hele MBH ID. Medicatieafspraken die gestopt moet worden, maar nog niet zijn gestart zijn krijgen de stoptype; ‘geannuleerd’. Deze hebben nog niet plaats gevonden dus komen niet in het actuele medicatieoverzicht.

6.4 Mag je wanneer een MBH als kapstok beëindigd is als voorschrijver geen nieuwe ma openen, omdat MBH ten einde is?

Antwoord: Nee, dit is niet expliciet gecodeerd, als er een stop ma is gemaakt is hij definitief gestopt. Het kan zijn dat de medicatie nooit meer gegeven mag worden, daar moet altijd een reden voor opgegeven worden.

6.5 Binnen welke periode kan dezelfde medicatie weer starten onder dezelfde MBH ID? Als de medicatie hetzelfde is moet de MBH ID dan hetzelfde zijn?

Antwoord: Antwoord volgt. Dit gaan we opzoeken in het FO en schriftelijk beantwoorden. Antwoord zal ook op deze wiki worden geplaatst.

6.6 Is het toegestaan om het stoppen van een MA te corrigeren?

Antwoord: Nee, er zijn regels opgesteld voor correctie en annulering. Als een medicatieafspraak nog niet gecommuniceerd is kan deze intern door de voorschrijver in het eigen systeem nog gecorrigeerd worden. Als de stop ma is gemaakt, gedeeld en verwerkt kan het niet meer gecorrigeerd worden en moet er een nieuwe medicatieafspraak gemaakt worden. Bij het per ongeluk stoppen van een ma, moet je in het stappenplan van corrigeren de stap ‘foutieve herstellen’ overslaan. Als de ma eerder moet stoppen dan volgens de stopafspraak bekend is, dan is de stop wel aan te passen, maar de ma kan je niet verlengen. Er is dan sprake van een dubbele stop: je krijgt een nieuwe stop op de stop die je hebt gemaakt hebt en daarna weer een nieuwe ma.

6.7 Wordt de zorgverlener die de ma (per ongeluk) heeft gestopt ook de ma owner?

Antwoord: Ja, dit is niet wenselijk, maar mocht het vaak voorkomen zal het een bespreekpunt voor aanpassing worden.

7 Vragenuurtje 30 september

7.1 Doel is via waardenlijsten informatie direct goed vast te leggen in systemen. Hoe gaat dit als er later nieuwe versies bijkomen of nieuwe waarden worden toegevoegd of verwijderd? Moet de gegevens historisch worden aangepast of wordt elke aanpassing een nieuwe versie van de waardenlijst. In het kort hoe moet er omgegaan worden met verschillende (toekomstige) versies van waardenlijsten?

Antwoord: We gaan de historische gegevens aanpassen op basis van nieuwe waardenlijsten. De keuze of we gaan opschonen of huidige lijsten blijven aanvullen moet nog gemaakt worden; uitkomst volgt.

7.2 In hoeverre zijn de aanpalende specificaties (bijv. uit de Z-index) voor oa medicatiebewaking verplichte items bij de toetsing?

Antwoord: We gaan vanuit de validatie niet toetsen op de medicatiebewaking, dat ligt bij de gebruiker. Als er aanvullende gebruikerseisen komen, moet er wel voldaan worden aan die richtlijnen.

7.3 Wordt alle technische documentatie ook in het Engels aangeleverd?

Antwoord: Het TO is in het Engels en het FO wordt in het Engels bijgehouden, aanvullende documentatie niet

8 Vragenuurtje 21 oktober 2022

8.1 Wat is in scope bij de Kickstart voor bijvoorbeeld de zib Medicatiegebruik. Als er met FHIr gewerkt wordt moeten we dan stap 3 (Sturen), stap 4 (Ontvangen) ontwikkelen, of is het al compleet/voldoende als we alleen stap 1 (Beschikbaar stellen) en stap 2 (Raadplegen) ontwikkelen?

Antwoord: Alle LSP interacties moeten worden ontwikkeld en ze zullen allemaal beproefd worden in de praktijktest.

8.2 Waarom is er een wens voor 'Niet in GDS' op de VV?

Antwoord: dit is besloten in een kernteam / expertpanel, meer informatie over dit besluit volgt

8.3 Als de voorschrijver geen nierfunctie kan sturen omdat die niet bekend is, moet hij de MA +/- VV sturen zonder nierfunctie? Moet de verstrekker dit dan interpreteren als het gemis van een nierfunctiewaarde?

Antwoord: Ja er is op dat moment dan geen recente nierfunctie waarde. Daarom zowel afwijkende als niet afwijkende communiceren.

8.4 Wat betekent de term voorschrijfbeleid?

Antwoord: De voorschrijver heeft de zaken vastgelegd op de informatie van dat moment. Is er een nierfunctie bekend wordt die meegenomen, is deze niet bekend dan niet.

8.5 Waarom Verstrekker als onvt op 'Ontvangen Toedieningsafspraak door zorgverlener'?

Antwoord: In het geval dat er geen toestemming is moeten medicatiegegevens gepushed kunnen worden, ook bijvoorbeeld bij ontslag na opname, dan worden de MA/TA/MGB verstuurd naar naar vaste apotheek en huisarts (ondermeer). Een ais moet deze dan wel kunnen ontvangen.

8.6 Klopt het dat in het ZORGAB straks is terug te vinden welke versie van MP een AIS gebruikt (Klassiek Edifact / MP6 / MP9). Kortom een plaats waar je centraal kunt uitvinden welke route je op moet bij het versturen van het voorschrift?

Antwoord: Klopt voor LSP communicatie en dat is nu reeds beschikbaar zie https://www.vzvz.nl/diensten/gemeenschappelijke-diensten/zorg-ab/releases Het beschikbaar stellen van edifact staat op de planning.

8.7 Het zou (ook voor de landelijke uniformiteit) prettig zijn als duidelijk is hoe omgegaan moet worden met conversie van ‘klassiek’ (NHG25) naar MP9 en terug. Is er ondersteuning voor?

Antwoord: Wij zijn hierover in discussie met het NHG, actie ligt bij hen. Het kan geen kwaad als ook andere stakeholders ’t NHG hierover bevragen. Vraag: in welke usecase zou je ‘terug’ willen vertalen naar NHG? Als een systeem MP9 ondersteunt is de verwachting dat het interne datamodel hierop aansluit. NHG tabel25 zou alleen eventueel nog gebruikt kunnen worden als ‘invoerhulp’, maar niet meer dan dat. Voor terugvertalen zou er daarom geen usecase mogen zijn.

8.8 Waarom moeten we in de Kickstart meenemen dat een huisarts voorstellen voor MA en VV gaat uitzetten (terwijl dit in de praktijk waarschijnlijk niet veel voor zal komen)?

Antwoord: In de Kickstart gaan we dit beproeven in de praktijktest ter voorbereiding op de brede uitrol.

8.9 Bevat de MA en TA wel een globale dosering (zonder nadere invulling) of geen dosering?

Antwoord: De MA bevat geen doseerinstructie. Dit wordt volledig vastgelegd in het WDS. Ook om eventuele verwarring te voorkomen.

8.10 Bevat de MA wel een relevante (globale) dosering ivm voorschrift (VOS) richting de apotheek?

Antwoord: Nee, zowel de MA als de TA bevatten alleen het kenmerk ‘volgens schema trombosedienst’ en geen doseerinstructie.

8.11 Kan de trombosedienst koppeling ook worden gebruikt als de apotheek niet via LSP verbonden is, of is de LSP aansluiting een voorwaarde?

Antwoord: In de praktijk zal deze opvraagbaar zijn en dat zal (zeker voor de KS) via het LSP gaan. We gaan er op dit moment van uit dat alles via het LSP opvraagbaar is. Er kunnen straks andere manieren komen om de communicatie mogelijk te maken, maar we proberen de garantie te geven dat deze informatie dan ook altijd via het LSP te communiceren is.

9 Vragenuurtje 28 oktober 2022

9.1 Het MA / VV model zoals in de Voorschrift-transactie, staat toe om bij één MA meerdere VV te sturen? Hoe zien jullie het gebruik daarvan?

Antwoord: Dit is niet als use case opgenomen, hoewel het wel als use case zou kunnen voorkomen, er zijn namelijk geen regels die dit kunnen uitsluiten.

9.2 Hoe past in het Edifact/MEDREC dat 1 MA meerdere VV’s stuurt?

Antwoord: Op de wiki pagina van de migratie staat een voorstel hoe je Edifact berichten kan mappen. Edifact moet niet verwijzen naar vv, dus voor elk vv komt er een apart Edifact bericht. Als je MP9 MA + VV maakt maar de apotheek ontvangt dat nog niet verstuur je 2 met rekjes (en de juiste data).

een besluit over genomen

10 Vragenuurtje 4 november 2022

10.1 Welke functionaliteit willen we mogelijk maken met de RelatieContact? De Contacten worden NIET uitgewisseld in het kader van de MP9 transacties. Binnen de Huisartsenzorg zijn contacten enkel beschikbaar voor PGOs als FHIR-objecten.

Antwoord: De medicatieafspraak wordt ook ingezet voor andere uitwisselingen, zoals huisartsenzorg standaarden. Daarom is de MA in overleg met de betrokkenen van Huisartsenzorg informatiestandaarden geschikt gemaakt voor die standaarden.

De RelatieContact mag gevuld worden maar is niet noodzakelijk voor de Kickstart.

10.2 Staat er ergens gespecifieerd of er gebruik gemaakt van UTC-tijden of van de Nederlandse tijd?

Antwoord: Wordt er niks gespecificeerd is het lokale tijd. Wil je de tijd specificeren wordt UTC meegestuurd. Hoe hier mee om te gaan staat in de basiscomponenten gids van HL7v3 beschreven. Een link naar deze gids is ook terug te vinden op de Hoofdpagina van de Wiki: informatiestandaarden (nictiz.nl)

10.3 Hoe gaan we om met het PeriodeOfUse End-date eisen in de testen? In de specs staat specifiek dat de eindtijd moet worden ingevuld bij de PeriodOfUse bij een MA. Dit wil zeggen dat de eindtijd als tijdstip moet worden doorgestuurd. De T is typisch ingeregeld met een datum en niet met een datum/tijd stempel.

Antwoord: Dit wordt aangepast in de testcase. Door middel van het aangeven van T 00:00:00 t/m T +5 dagen 00:00:00.

10.4 Er moeten voor de huisartsen inrichting van MP9 ook medicatiegegevens gestuurd worden voor bepaalde scenario’s. Deze scenario’s komen maar half naar voren in het FO, er staan maar een aantal voorbeelden genoemd. Hier is een verdiepingsslag nodig

Antwoord: De verdiepingsslag is gemaakt in de kernteams. Deze gaan over de processen en in het FO staat beschreven wat er allemaal mogelijk is. In het FO staan een aantal voorbeelden beschreven hoe je dit kan gebruiken in een bepaalde situatie. De kernteams gaan over de processen, hier wordt ook beschreven hoe de informatiestandaard wordt gebruikt in het werkproces.

11 Vragenuurtje 11 november 2022

11.1 Patiënt kenmerk GDS niet voldoende geautomatiseerd.

Antwoord: In de gegevensuitwisseling die nu is gedefinieerd voor Medicatieproces zijn patiënt kenmerken nog niet mogelijk om uit te wisselen. Deze staan op de roadmap (zie stap 9). Momenteel dus alleen mogelijk via bijvoorbeeld overleg en niet geautomatiseerd via MP gegevensuitwisseling.

11.2 Waarom is er een wens voor 'Niet in GDS' op de VV?

Antwoord: Er kunnen natuurlijk verschillende reden zijn om de wens uit te spreken om medicatie van een patiënt niet in GDS te stoppen. Of die wens daadwerkelijk door de apotheker gevolgd wordt, is natuurlijk de vraag. In ieder geval is deze informatiebehoefte aanwezig en daardoor opgenomen in de informatiestandaard. Vooral 2e punt is veelal relevant vanuit voorschrijver om te kiezen voor 'niet in GDS'

  • Alleen hele tabletten zijn geschikt om te verpakken in ‘medicijnen op rol’. De zakjes zijn niet geschikt voor andere toedieningsvormen, zoals insuline, inhalatiemedicijnen en dranken. Je moet naast medicatiezakjes dus altijd blijven letten of de cliënt nog andere, losse medicatie krijgt.
  • ’Medicijnen op rol’ zijn minder geschikt wanneer er vaak wisseling van medicijnen is bij een cliënt
  • Bepaalde medicijnen mogen niet opgenomen worden in een geneesmiddel distributiesysteem (opiaten mogen wel in dit systeem)."

11.3 Als we straks gaan werken in de KS gaan we dan de HL7v3 berichten sturen of de FHIR?

Antwoord: Tijdens de Kickstart kan zowel FHIR als HL7v3 worden gecommuniceerd. Om er voor te zorgen dat tussen beide standaarden gecommuniceerd kan worden is er een vertalingsserver gebouwd. De transformatiescripts hiervoor zijn al opgeleverd.

11.4 Wordt er ondersteuning geboden bij het mappen en vertalen van tabel 25?

Antwoord: Ja, hier gaan wij vanuit het programma bij ondersteunen.

11.5 Waarom ook terugvertalen naar tabel 25?

Antwoord: Tabel 25 is niet alleen een invoer maar ook een display mechanisme zodat snel herkend wordt waar het vandaan komt. De wens van de huisartsen is dat dit behouden blijft.

11.6 Wordt het de taakstelling voor het ontvangende en verzendende systeem om zelf de mapping te doen of wordt dit in het AORTA systeem gedaan?

Antwoord: Afhankelijk van de complexiteit en de meerwaarde van een centrale dienst wordt hier

12 Vragenuurtje 18 november 2022

12.1 Welke download kan het best gebruikt worden als basis voor het maken van transport-laag source-code tbv CDA-HL7 voor MP9 via LSP?

Antwoord: De XML bevat het VZVZ gedeelte van de specificaties van een bericht. Voor de specificaties en alle mogelijke voorbeelden van de payload kan je bij Nictiz terecht. Er wordt via de templates in de VZVZ publicatie wel naar de specificaties van Nictiz verwezen.

12.2 Is er beheer op voorkomen van circular dependencies in de schema’s?

Antwoord: De VZVZ specificaties kunnen circulaire referenties bevatten. De schema’s worden ook door ons ‘platgeslagen’ en in de “schemas_codeGen_flat” map gezet. Hierin zouden geen circulaire referenties meer moeten staan.

12.3 Er wordt verwezen naar een NL core encounter. Voor huisartsenzorg zijn die op GP encounter gemaakt. In hoeverre wordt verwacht dat dit hetzelfde encounter object is met een verschillende view. Is een MP9 business nummer dan hetzelfde?

Antwoord: Antwoord volgt

12.4 Op dit moment gebruiken we MEDREC RVZ en ARV voor het receptverzoek vanuit de apotheek, en antwoord vanuit de huisarts. Daarbij kan een vrije tekst toelichting worden gegeven die wordt meegestuurd. Klopt het dat mogelijkheid echter in ART-DECOR ontbreekt?

Antwoord: De vraag gaat eigenlijk over in welke mate de Medicatieproces standaard deze usecase - antwoord voorstel verstrekkingsverzoek - ondersteunt (gepubliceerd via het ART-DECOR platform). Je kan niet ‘nee’ coderen met vrije tekst. Er is een null flavour voor 'overig' en in de tekst kan je dan alles kwijt. Dat is geen toelichting maar een eigen waarde die je als antwoord kan geven. Je hebt het dan dus geen codering nee (maar ‘other’).

12.5 De voorziening dat iemand een GDS patiënt wordt komt later pas aan bod. Als het uitgesteld wordt heb je dan voldoende aan overrule vak of moet je dan ook optie hebben ‘wel in GDS’ hebben?

Antwoord: Het gaat hier om een patiëntkenmerk dat je wil doorgeven, daar is het niet voor bedoeld. Patiëntkenmerk zit verder in het proces bij stap 10. Je kan het voor nu in de toelichting zetten. Je wil namelijk niet teveel procesinformatie in een bouwsteen stoppen.

12.6 Is er al een idee hoe om te gaan met apotheken die een recept niet willen behandelen? Er is een keuze om een recept niet te accepteren. Kan je dat ergens terugkoppelen, bijvoorbeeld door middel van een afwijsbericht?

Antwoord: Een VV kan wel geannuleerd worden maar een afwijsbericht staat niet in de specs. Dit staat ook niet op de planning van het programma Medicatieoverdracht.

13 Vragenuurtje 25 november 2022

13.1 Is ART-Decor de Logging faciliteit rondom PTO?

Antwoord: Nee, we willen dit ook in de monitoring beschikbaar krijgen. Berichten kunnen in art decor gelogd, zodat je ze kan valideren maar standaard logging en monitoring is niet openbaar en gaat via het testteam voor testomgevingen.

13.2 Hoe moet je de PTO inrichten?

Antwoord: Dit is dezelfde omgeving die nu gebruikt wordt. De IP adressen kunnen opgevraagd worden bij het Validatieloket.

13.3 Kan je ART-DECOR vanuit alle werkplekken van de engineers benaderen of alleen gecentraliseerd; gewhiteliste machine? Wat zijn de technische mogelijkheden of belemmeringen?

Antwoord: De kwalificatiesimulator kwalificatie.nictiz.nl is bereikbaar zonder whitelisting. Deze omgeving richt zich primair op inhoudelijke kwalificatie, en minder op volledige ondersteuning van de infrastructuur. Infrastructurele eisen zoals 2-zijdige TLS is binnen deze omgeving bijvoorbeeld niet verplicht.

13.4 Wie kan je benaderen bij vragen over tooling of als bepaalde tooling niet werkt?

Antwoord: Altijd via BITS een ticket indienen, aanvullend kan een mail gestuurd worden naar het Validatieloket. Je vraag wordt dan doorgestuurd naar de juiste kennishouder om je vraag te beantwoorden.

13.5 Waar kan ik voorbeeldberichten vinden?

Antwoord: In de implementatiehandleiding ART-DECOR kan je xml voorbeeldberichten downloaden (volledige set inclusief wrappers) en de codegen om codes te genereren vanuit schema’s. In de kwalificatiesimulator staan meer voorbeelden. De linkjes zijn terug te vinden in BITS issue MP-820.

13.6 Is er ook een GIT repository beschikbaar voor de test voorbeelden?

In BITS issue MP-820 staan de verschillende linkjes. Hier is onder andere ook de link naar de GIT repository te vinden.

13.7 Bij ‘het gebruik’ staat dat er bij een eenmalig voorschrift alleen een einddatum ingevuld kan worden. Waarom is dat, normaliter moet er ook altijd een startdatum ingevuld worden, is het verboden om een startdatum mee te sturen?

Antwoord: Dit is opgenomen als wijzigingsverzoek. Deze is te volgen in BITS issue MP-836.

13.8 Als je de validatie behaald krijg je een TKID en wordt dat in het LSP en ZORG-AB bijgewerkt. Hoe weet je welke TKID’s voor welk onderdeel zijn?

Antwoord: Hiervoor kan je een mail sturen naar het Validatieloket: validatie@medicatieoverdracht.nl

13.9 Wordt er voor het testen iets voor ZORG-AB ingericht?

Antwoord: Ja. In de ZORG-AB specs kun je de testomgeving vinden, er zit een testinterface in met voorbeeldberichten.

13.10 Krijgen Kickstart leveranciers een lijst van die partijen zoals ze in het ZORG-AB staan?

Antwoord: Ja, wij zullen een extractie / shortlist maken en deze communiceren via het Kickstart team

13.11 Is er voor de testperiode een ander soort ZORG-AB beschikbaar?

Antwoord: Voor de testperiode is een test ZORG-AB ingericht zodat leveranciers bereikbaar zijn. Bij de praktijktest komen de partijen die gaan testen ook in hetzelfde ZORG-AB (geen differentiatie tussen regio’s).

13.12 Staat er bij de zorgverlener in het ZORG-AB van welke informatiestandaard zij gebruik maken?

Antwoord: Dit staat in het ZORG-AB. Er staan alleen nog geen MP applicaties in, daarom kan je checken of je een vooraankondiging moet sturen of dat het via Edifact moet.

13.13 Kan je voorbeeldberichten uit de kwalificatie simulator krijgen?

Antwoord: Ja, in de kwalificatie simulator krijg je een aantal projecten toegewezen en daar kan je de voorbeelden vinden m.b.t. diverse stappen. Je kan er berichten naartoe sturen die dan meteen gevalideerd kunnen worden. Je kan ook via de testomgeving berichten sturen via de PTO, daar zit een XIS applicatie simulator achter, daar kan je een generieke query naartoe sturen en krijg je een antwoord van de applicaties die erachter zitten aan de hand van de bsn.

13.14 Moet de kwalificatie simulator gebruikt worden bij de PTO?

Antwoord: Nee, je kan een vraag stellen aan Parasoft en resultaten komen in de kwalificatie simulator waar je kan valideren. Er zit een link tussen PTO en XTO zodat de berichten die door de testomgeving gaan ook in de kwalificatie simulator komen. De PTO kan je vanaf het begin gebruiken en de XTO pas bij de PoC en labtest.

14 Vragenuurtje 2 december 2022

14.1 Kan je een TA zonder MA aanmaken? De specs beschrijven enkel een toedieningsafspraak zonder medicatieafspraak voor de papier-recept afhandeling.

Antwoord: Ja, het is mogelijk om een TA aan te maken zonder dat er een MA bestaat.

‘’Over the counter’’ mag je vastleggen als een TA en maak je een nieuwe eigen MBH aan. Als een zorgverlener dat niet in een TA wil vastleggen kan deze het ook vastleggen als MGB. Als er geen officiële MA is moet je wel de generieke MBH ID gebruiken. Bij een papieren recept zou je ook een generieke MBH aanmaken tot je een specifieke toegestuurd krijgt.

14.2 Moet het apothekers systeem de bouwblokken niet publiceren totdat de juiste MA akkoord is? Of publiceren als TA zonder MA?

Antwoord: We zullen de voorbeelden hiervan concreter uitwerken en dan bekijken wat de effecten zijn.

Je kan een TA met een andere PRK vastleggen binnen dezelfde MBH. Stel dat op basis van dat voorstel MA een heel nieuw MBH komt, dan zit de TA in een andere MBH. Dat kan je samenvoegen of je moet de oude stoppen en dat het in nieuwe verder gaat. Als je zeker weet dat het een nieuwe MBH wordt dan leg je die TA in een nieuw MBH vast dan kan de voorschrijver het daarbij stoppen als MA.

Er zijn geen duidelijke afspraken gemaakt; je kan een nieuwe MBH starten maar dat mag eigenlijk niet echt. En je wil ook niet een TA aanmaken en die 10 min later weer stoppen als de huisarts dan snel een nieuwe MA aanmaakt.

15 Vragenuurtje 9 december 2022

15.1 Verwijzen de acties die in de projectomgeving in BITS staan naar het technische stuk waar het aan gekoppeld is? Wie heeft deze acties opgesteld en is deze volledig?

Antwoord: De acties in BITS zijn de bouwstenen die opgeleverd moeten worden. Het is bedoeld als hulpmiddel om de status te volgen de definitie van de acties staat in het oude ’’kruisjesdocument. Dit document is nu vertaald naar een wikipagina: Verzamelbestand met functionele, technische en infrastructurele documentatie Medicatieproces 9 t.b.v. Kickstart. De acties zijn door het Validatieloket opgesteld, meer vragen hierover kun je sturen naar validatie@medicatieoverdracht.nl

15.2 Is de nieuwe gegevensdienst als toekomstige gegevensdienst opgenomen in de toekomstige catalogus van MedMij?

Antwoord: Nee nog niet, dit zal op korte termijn besproken en besloten worden met MedMij.

15.3 Zijn er tijdens de hybride periode regels hoe je medicatiegebruik moet pushen?

Antwoord: Je kan dan medicatiegebruik vastleggen zonder dat er een MA aan hangt. Dat moet onder een generieke MBH komen te hangen. Alle regels die van toepassing zijn voor het ontdubbelen moeten daarvoor gelden.

15.4 Kan je ”volgens afspraak indicator” gebruiken als substituut VMA als je MGB gaat pushen naar de voorschrijver, om mensen te attenderen dat het gebruik niet meer is zoals het moet zijn?

Antwoord: Nee, dit is niet bedoeld als vervanging voor vma.

15.5 Waarom komt in de specificatie medicatie verificatie door apotheek niet duidelijk naar voren? Dit zit wel in een apotheekpakket en staat ook op ‘kruisjesdocument’ bij de apotheek.

Antwoord: Vanuit de richtlijn MO is er geen wettelijk verplichting voor medicatie verificatie door de apotheek. Een apotheker kan dit wel als aanvullende dienst aanbieden (maar het is geen formele stap).

15.6 Als je als apotheker medicatiebewaking wil hebben op een betreffend middel (zonder MA, zoals OTC) kan je dan een TA aanmaken zonder MA?

Antwoord: Ja dat kan. Zie FO par 1.3.4 (eerste bullet, derde zin). Het staat verder niet heel expliciet/duidelijk uitgelegd in het FO. Daarvoor BITS ticket MP-879 aangemaakt.

15.7 Wanneer moet het medicatiegebruik gecheckt worden; er staat als het van toepassing is (is dit bij de huisartsen van toepassing)?

Antwoord: De eis in de richtlijn MO dat je medicatiegebruik moest controleren is verzwakt naar dat het nu een risico inschatting (geen verplichting) is van de voorschrijver om gedeeltelijk of een geheel medicatieverificatie gesprek te hebben en dit vast te leggen. De risico inschatting hoeft niet vastgelegd te worden voor de informatiestandaard. Als je een inschatting maakt dat het nodig is, moet je voor elke regel een medicatiegebruik bouwsteen aanmaken / uitwisselen. Je moet medicatiegebruik dus kunnen vastleggen, maar het is in het werkproces geen verplicht onderdeel.

15.8 Wat moet je als ontvanger allemaal kunnen verwerken en wat alleen kunnen tonen. Wat zijn per transactie die we ontvangen de verwerkingseisen, opslag en toon eisen?

Antwoord: De structuur van doseringen is hetzelfde wat kan wisselen zijn bepaalde coderingen die sommige systemen wel of niet hebben. Als je wilt wijzigen moet je de ma stoppen en een nieuwe aanmaken. Het is ook verplicht om in de omschrijving een exacte representatie van de gestructureerde informatie in tekst mee te geven.

15.9 Moet het kenmerk; ‘’niet in GDS opnemen en per volgende rol wissel’’ in het voorschrijfsysteem systeem ingebouwd worden. Is deze feature optioneel of verplicht

Antwoord: Dit zijn waardelijsten die je verplicht moet inbouwen, ondersteunen en gebruiken.

15.10 Wat is de scope van medicatiebewaking van MP9?

Antwoord: Je doet medicatiebewaking op basis van een actueel medicatieprofiel en om dat op te bouwen gebruik je de bouwstenen. Verdere vragen en bespreking gaat via Werkgroep techniek van Z-index.

16 Vragenuurtje 13 januari 2023

16.1 Moet een trombosesysteem ook gegevens gaan sturen naar een huisarts of verwijzer. Is het van belang dat we de verwijzer en huisarts binnen het systeem koppelen aan ZORG-AB? Voor het opvragen van de gegevens hebben we toch geen applicatie ID’s nodig? Toch alleen voor het versturen?

Antwoord: Zorgaanbieders synchroniseren niet als bron met ZORG-AB. ZORG-AB wordt gevuld vanuit VZVZ, het applicatieregister vult het ZORG-AB, welke applicatie waar landt in LSP en welke applicatie ze gebruiken. Als opvrager moet je het ZORG-AB raadplegen om te weten voor de applicatie ID en versie die ze ondersteunen, daar zit de synchronisatie met het ZORG-AB en voor het versturen moet die ontwikkeld worden. Voor je gaat versturen moet je het ZORG-AB binnen een bepaalde termijn raadplegen, zodat je weet welke versie je moet versturen. Je lokale zorgverlenersbestand moet matchen met het ZORG_AB

16.2 Wanneer een patiënt toestemming geeft om gegevens te delen met het LSP, mag je dan vanaf dat moment pas de gegevens delen/opvraagbaar maken? Of is dan de hele historie van de patiënt opvraagbaar?

Antwoord: De patiënt geeft dan toestemming met terugwerkende kracht voor het verlenen van alle gegevens, de patiënt geeft dan dus toestemming voor het verlenen van historische gegevens.

16.3 De patiëntenpopulatie bij de trombosedienst zal voor deelname aan Kickstart waarschijnlijk heel klein zijn, is hier een minimum bepaald?

Antwoord: Nee er is geen minimum, tijdens de live gang is er waarschijnlijk tussen alle systemen een beperkte rondgang. Daarom is het van belang om zoveel mogelijk in de testperiode scenario’s na te bootsen. Dit zal ook met de penvoerders besproken worden bij het definiëren van de use cases.

16.4 In welke scenario’s moet je andere informeren (i.v.m. privacy patiënt), hoe moet je hier mee omgaan? Pas sturen als patiënt dat expliciet tegen zorgverlener zegt of zijn er bepaalde scenario’s waarbij je verplicht moet versturen?

Antwoord: Er is een nieuw voorstel voor de gebruikerseisen, dit wordt besproken met het kernteam om dit te verduidelijken.

16.5 Bij deelverpakkingen moet je de vv zoveel mogelijk honoreren. Kan de apotheek een eigen afweging maken als er minder pillen in de verpakking zitten? Als zorgverleners dat met de zorgverzekering is afgestemt. Hoe moet de vulling van de mve dan zijn als je minder levert?

Antwoord: Je moet registreren wat je hebt geleverd. Bij eenmalige verstrekking heeft het ook impact op de gebruikersduur in de TA als er minder verstrekt is (bijvoorbeeld doosje is 20 en de kuur gaat eigenlijk uit van 21). Als er meer verstrekt is, kan er voldaan worden aan de therapie in de MA en volgt de TA die, waarbij er een pilletje overblijft aan het eind. Dus waar nodig en toegestaan dit aanpassen in TA en altijd de geleverde hoeveelheid in de MVE. De reden zou je in de toelichting kunnen zetten, dit is niet verplicht. Dit punt wordt verder opgepakt in MP-959.

16.6 Is er maar 1 verstrekkingsverzoek voor de pil nodig? Voor welke medicatie geldt deze afspraak nog meer?

Antwoord: Een ma heeft geen einddatum, de afspraak is dat er niet elke keer een vv gestuurd hoeft te worden. Voor bepaalde middelen zijn afspraken gemaakt dat je die zonder herhaalrecept mag afhalen. In vv moet wel een aantal of einddatum staan (vv mag alleen niet langer dan een jaar oud zijn).

17 Vragenuurtje 20 januari 2023

17.1 In de zib Medicatieafspraak wordt voor RedenVanVoorschrijven verwezen naar de zib. Klopt het dat andere zib Probleem elementen (bijv. ProbleemStatus, ProbleemBeginDatum) ook niet worden verwacht in MP9 uitwisseling? (ProbleemStatus is in zib Probleem eigenlijk verplicht)

Antwoord: Ja, je stuurt alleen probleem naam mee, functioneel gezien is de status altijd actief (daarom relevant om deze reden te sturen). In de uitwisseling wordt alleen gebruik gemaakt van de ProbleemNaam.

17.2 Welke identifiers heb je nodig als het probleem een lange duur heeft; functional identifiers of tijdelijke identifiers (alleen voor de informatie die mee moet)?

Antwoord: Het gaat om 23 geneesmiddelen waar verplicht een bepaalde reden van voorschrijven mee moet. Het zib profiel voor nl-core-Problem zegt (vooralsnog) niets over identifiers, dit komt omdat de zib dit zelf ook niet doet. Het is daarom niet verplicht om een business identifier te sturen. Dat gezegd hebbende is het ontdubbelen van (onder andere) diagnosen en procedures wel een 'hot item'. Als je een stabiele business identifier kent, is dus wél aan te raden om deze in te vullen en mee te sturen, zodat ontvangers dit probleem kunnen ontdubbelen indien nodig. Dat geldt natuurlijk zowel voor HL7v3 als voor FHIR.

17.3 Wat is het doel van de aanpassingen in MP9 v3? Raakt dit deze onderdelen; 1) 2.2.5.6 Corrigeren / annuleren medicatieafspraak 2) Corrigeren / annuleren toedieningsafspraak 3) Wel/niet stop-MA / stop-TA bij Corrigeren / annuleren 4) Geannuleerd Indicator.

Antwoord: De volgende onderdelen zitten erin; 1) 2.2.5.6 Corrigeren / annuleren medicatieafspraak 2) Corrigeren / annuleren toedieningsafspraak 4) Geannuleerd Indicator

17.4 Maak je bij corrigeren / annuleren gebruik van een stop ma?

Antwoord: Ja

18 Vragenuurtje 3 februari 2023

18.1 Heeft de vv die je wil cancellen dezelfde ID als de vv die je nog een keer stuurt met de cancelindicator?

Antwoord: Ja, deze heeft dezelfde vv ID, maar andere message ID. de VV ID moet identiek zijn met een cancelvlag.

18.2 Waarom staat er nog steeds cancelindicator in het informatiemodel?

Antwoord: De cancelindicator is uit de ma en ta gehaald en vervangen door de stoptype ‘geannuleerd’. Hij zit nog wel in de vv, ALS je vv wilt cancellen, als de patiënt naar andere apotheker dan is voorgeschreven wil. Dan moet de voorschrijver deze cancellen door in de vv de cancelindicator aan te zetten en die opsturen naar oude apotheker en een nieuwe vv opmaken en sturen naar de nieuwe apotheker.

18.3 Waarom moet je niet altijd een gebruikersperiode in de ma opsturen?

Antwoord: Antwoord volgt.

18.4 Is er een optie om na een week een toedienschema te maken?

Antwoord: Nee, er wordt altijd gelijk een schema afgegeven. Een schema kan tussentijds wel aangepast worden, dan krijgen ze een nieuw schema, maar er is altijd een schema aan gekoppeld (een schema kan niet worden losgekoppeld).

18.5 In specificaties staat dat de arts een wds aanmaakt, de optie om geen wds aan te maken staat niet in de specificaties. Mag je later nog die beslissing nemen?

Antwoord: Ja, de voorschrijver mag een ma volgens de trombosedienst maken en er later een wds aan koppelen.

18.6 Mag de Trombosedienst een overstap maken van een prk naar hpk niveau?

Antwoord: Ja

18.7 Staat er in wds ook een product genoemd?

Antwoord: Ja

18.8 Stel er moet op basis van een wds verstrekkingen worden gemaakt, dan gaat er een vv naar de apotheek wat staat er dan in de ta; een verwijzing dat het volgens het wds is of komt er een gebruikersinstructie in de ta?

Antwoord: De verwijzing vanuit ma is niet volgens wds maar volgens het schema van de trombosedienst. In de ta wil je niet het tromboseschema hebben anders moet je bij elke wijziging van wds nieuwe ta maken. Wds is bedoeld voor trombose medicatie. De ma moet doorgaan want de trombosearts mag de ma niet aanpassen, je hoeft niet bij elk nieuw schema een nieuwe ma of ta te hebben want dat loopt door.

19 Vragenuurtje 10 februari 2023

19.1 Hoe MGB vastleggen voor SNKs, GPKs en/of niet geregistreerde middelen? Wat kan wel/niet met MP9? Voorbeelden; St. Janskruid, Recreatieve drugs; Onbekend middel uit het buitenland

Antwoord: Bij medicatiegebruik hoef je niet verplicht een g-standaardcode in te vullen. Als je die niet hebt kan je een omschrijving van het geneesmiddel invullen. De werkzame stof zou je bij de ingrediënten kunnen noteren.

19.2 Kun je als huisarts losse onderdelen zoals MGBs los verifiëren? Of controleer/verifieer je altijd alle bekende medicatie!? Wat als je niet alle medicatie langsloopt?

Antwoord: Ja, de verificatie is door het vastleggen van gebruik. Patiënt zegt wat hij gebruikt er is geen notitie (vlag) dat je het hele dossier hebt geverifieerd. Je verwijst vanuit MGB naar MA of TA er zit een vlaggetje ‘volgens afspraak’ zodat je kunt zien of het afwijkend gebruik is of niet.

19.3 Kan je bij MGB alleen ‘volgens afspraak’ invullen en de rest van de bouwsteen leeg laten?

Antwoord: Nee, je moet hem verder vullen (deze kan je automatisch laten vullen dit kan door 'volgens afspraak' in te vullen vanuit de leidende therapeutische bouwsteen).

19.4 Omschrijving bij gebruikersinstructie is lang en tweeledig beschrijft gebruikersinstructie en gebruikersperiode. Deze weergave zie je terug op het medicatieoverzicht. Waarom staat de gebruikersperiode er ook in, dit zie je dus meervoudig terug?

Antwoord: De omschrijving omvat alle informatie, het is wellicht overbodig dat de gebruikersperiode er ook in staat. Wijzigingsverzoek BITS MP-996 is aangemaakt zodat dit met de expertgroep zal worden besproken. MP-996

19.5 In de lange doseerinstructie (gerenderde variant), staan bepaalde woordkeuzes hoe je de omschrijving kan verwoorden in de doseerregel, zijn er over de verwoordingen afspraken gemaakt?

Antwoord: Er zijn geen afspraken gemaakt over de totale verwoording in de ‘omschrijving’. De omschrijving moet overeenkomen met de gestructureerde data (en mag dus niet meer/minder bevatten), maar diverse woordkeuzes zijn niet zorgbreed bepaald. Zie ook MP-168 en MP-515 De ‘omschrijving’ zoals wij die bij de testmaterialen zelf genereren is op basis van de generieke richtlijn dat de tekst moet overeenkomen met de gestructureerde data. Eigen gebruikersgroepen hebben mogelijk iets andere voorkeuren.

19.6 Zijn er xml voorbeeldberichten beschikbaar?

Antwoord: Van alle testmaterialen die we hebben zijn berichten beschikbaar in GitHub. Zie ook MP-820

20 Vragenuurtje 17 februari 2023

20.1 We zien in de aanvullende informatie (MA) / aanvullende wensen (VV) mogelijke overlap wat betreft GDS aanwijzingen, die zelfs mogelijk tegenstrijdig ingevuld kunnen worden.

Antwoord: Het is niet logisch voor zorgverlener om beide te gebruiken en tegenstrijdige informatie uit te wisselen. Applicatie inrichting zou kunnen helpen voorkomen dat dit per ongeluk beide gevuld kan worden.

20.2 Hoe om te gaan met het beschikbaar stellen van de VV via LSP?

Antwoord: Voor LSP+ hoef je de patiënt niet aan te melden op de VWI aangezien de selectie via de ZAL verloopt en het om een directe opvraging gaat. Overigens zou het nog kunnen dat de VV wel beschikbaar zal worden gesteld voor andere zorgverleners (op termijn) dus het advies is om er wel rekening mee te houden, maar het (nog) niet te doen.

20.3 Is de bevraag interface die wij moeten implementeren (voor de ZIM) dezelfde koppeling die in communicatie van PGO richting XIS wordt gebruikt?

Antwoord: Ja, dat is dezelfde koppeling, het enige verschil is dat er een bsn staat als auteur van de vraag.

20.4 Moet je bij de ene soort bevraging de VV bouwstenen niet teruggeven en bij de andere de VV bouwstenen wel of is filtering in de ZIM?

Antwoord: Je krijgt een qvv vanuit ZIM zodra de patiënt een opvraging doet, niet wanneer een zorgverlener dit doet. Je zal nooit qvv krijgen van het LSP van een zorgverlener.

20.5 Als je een vraag krijgt kan je er dan vanuit gaan dat die gerechtvaardigd is en moet je het beantwoorden?

Antwoord: Nee, voor het werken met LSP+ moet je een leeftijdscontrole inbouwen; check of de auteur die opvraagt ouder dan 16 jaar is (leeftijdscontrole ivm PGO bevragingen). Als de auteur een patiënt moet een leeftijdscontrole plaatsvinden als de auteur een zorgverlener is hoeft dat niet Deze leeftijdscontrole staat in het programma van eisen apart benoemt.

20.6 Moet je wijzigingen van een vv aanmelden?

Antwoord: Nee , dat hoeft niet, het vv komt niet voor in vwi en aanmeldingen zijn er om vwi mee te vullen.

20.7 Hoe werkt het informeren (push/pull?) over het stoppen van medicatie?

Antwoord: Als een voorschrijver MA stopt, maakt het HIS een stop-MA (en stuurt deze als voorschrift naar de apotheker die de TA heeft en uitgifte verzorgt). De apotheker/AIS maakt dan een stop-TA. Deze verwerking is een reactie op het voorschrift. De stop-MA (door HIS) en stop-TA (door AIS) worden gepubliceerd zodat andere zorgverleners deze informatie kunnen raadplegen (of indien geabonneerd een signaaltje krijgen). Bij het stoppen van andermans MA, moet ook de oorspronkelijke voorschrijver geïnformeerd worden (de stop-MA via medicatiegegevens sturen)

21 Vragenuurtje 24 februari 2023

21.1 Hoe om te gaan met Gebruiksperiode, ingangsdatum en complexe doseerInstructie(s) bij MA wijzigingen?

Antwoord: Voor het wijzigen van een complexe (opbouw/afbouw schema met diverse doseringen) moet de nieuwe MA de nieuwe werkelijkheid vanaf dat moment weergeven. De historie kun je altijd terugvinden in de oorspronkelijke MA en het is niet de bedoeling die mee te geven in de nieuwe MA. Het is dus de bedoeling om ook bij opbouw/afbouw schema's wijzigingen te verwerken zoals beschreven in de informatiestandaard. Andere leverancier gaf aan dat over het algemeen bij een wijziging van een schema dit vaak niet op 1 dosering is maar dit de hele 'toekomstige' doseringen regels betreft, waardoor de structuur sowieso ook al moet veranderen.

21.2 Wat is de rol van de apotheker als niet iedereen (zoals de trombosedienst) aangesloten is op Medicatieproces 9 (verwijs je naar extern schema of stel je zelf TA op met dat schema erin)?

Antwoord: Zolang de trombosedienst niet op Medicatieproces 9 zit dan gaat het op de oude manier (papieren versie). Het moet nog besproken worden met trombosedienst wanneer zij overgaan. De trombosedienst stuurt de kalender altijd naar zorginstelling en naar patiënten. Per patiënt zullen ze dan aangeven of deze wel of niet gekoppeld is aan LSP en dat zou dan de trigger zijn om het wel in wds voor die patiënt te versturen of niet.

21.3 Apotheker hoeft geen medicatiebewaking uit te voeren op deeltijden? De verwachting (bij de specs) wordt gewekt dat er wel medicatiebewaking inclusief op doseerschema’s gedaan moet worden.

Antwoord: Nee er hoeft geen medicatiebewaking op deeltijden uitgevoerd te worden, wel op het middel. Het staat niet in de informatiestandaard, maar het is aan de apotheker zelf of hij dit doet (deze moet dan ook wel over voldoende / juiste gegevens beschikken).

21.4 De INR waardes worden niet gestructureerd meegegeven, gaat dat wel gebeuren?

Antwoord: Ja, dat komt in stap 7 van het programma MedicatieOverdracht, dan worden de labwaardes gedeeld en zijn INR waardes beschikbaar. Nog onduidelijk of ze bij WDS worden toegevoegd, je kan ze tegen die tijd los opvragen (je wilt ze wel aan elkaar laten relateren, daar moet in combinatie met LAB met MO over nagedacht worden).

21.5 Is het afschermen persoonsgegevens op heel dossier, op doelgroep en aggregatieniveaus verplicht?

Antwoord: Ja, dat is verplicht. Je moet op dossier en regelniveau kunnen afschermen (dat is specifieke eis).

21.6 Als je het versturen van medicatiegebruik bewust naar zorgverlener wil doen. Laat je gebruiker in zorg-ab zoeken op zorgaanbieder. Een ziekenhuis heeft bijv. meerdere systemen, is het dan de bedoeling dat je in de volle breedte medicatiegebruik gaat versturen?

Antwoord: Ja, medicatiegebruik moeten ze allemaal kunnen uitwisselen.

21.7 Klopt het wat er staat: automatisch genereren van medicatie gebruik door systeem van zorgaanbieder?

Antwoord: Deze is niet relevant voor de kickstart. Feb 2018 besproken in leveranciersoverleg (uit verslag): Medicatieoverzicht VIPP B2.2 eis besproken. Medicatieoverzicht kan hier niet enkel worden opgelost met MA-bouwblok. Ook bij klinisch ontslag is TA en MGB nodig voor het complete overzicht. Het medicatieoverzicht dient dus opgebouwd te worden uit MA, TA, MGB. Het is toegestaan om voor het medicatieoverzicht een door systeem gegenereerd GB (Zorgaanbieder is auteur MGB) te gebruiken. Deze dient wel een referentie te hebben naar een MA, TA of MGB. Zie ook functioneel ontwerp paragraaf 5.3.1 Eigen en andermans. Welke uitleg geeft over de bouwstenen in de transactie medicatieoverzicht.

21.8 Wat houdt weeskinderen use case in?

Antwoord: Voorbeeld; specialist maakt een elektronische medicatieafspraak aan zonder einddatum, patiënt gaat naar de huisarts en die stopt de medicatieafspraak. Als stop na 2 jaar niet meer wordt opgeleverd lijkt de officiële medicatieafspraak weer actief. Er zijn veel risico’s als dat gebeurt, daarom moet deze stop automatische geïmplementeerd worden bij ziekenhuizen. Deze nieuwe manier van werken wordt volgende week besproken.

21.9 Moet je een reden van wijzigingen altijd verplicht meegeven of is dat optioneel?

Antwoord: Bij een stop ma is reden van stoppen altijd een verplichte regel om in te vullen, bij wijzigingen is er sprake van technisch staken en vul je stoptype in en in de nieuwe ma zet je reden van wijzigen. Bij technische stop is het invullen van de reden van wijzigingen niet verplicht, bij een functionele stop is het invullen van de reden van stoppen wel verplicht. Hier komt nadere specificering vanuit het kernteam op.

21.10 Ik kan op dit moment geen (JSON) testdata vinden die ik direct kan gebruiken als PGO.

Antwoord: Momenteel hebben we voor MP9 2.0.0 voorbeeld/testberichten beschikbaar in xml (niet in JSON). Voor MP9 3.0.0-beta zullen de materialen ook in JSON zijn (zorgt simplifier voor). Deze volgen op korte termijn. Momenteel is het mogelijk om alvast een voorbeeld medicatiegegevens bericht MP9 3.0.0-beta.1 in JSON te bekijken via https://simplifier.net/packages/nictiz.fhir.nl.r4.medicationprocess9/2.0.0-beta.1/files/1952020/~json

22 Vragenuurtje 3 maart 2023

22.1 In dataset elementen wordt gelinkt naar verschillende eerdere versies, wat verwarrend is. Kan dit opgelost worden?

Antwoord: Hier is een wijzigingsverzoek voor gemaakt; MP-1036 ; de dataset moet hiervoor weer opnieuw opgebouwd worden, zodat er geen verwijzingen ontstaan (en het weer overzichtelijk is).

22.2 Hoe moeten verstrekkingen die geen PRK hebben in de MBH landen?

Antwoord: In principe heeft alles een PRK. Middelen uit het buitenland die nog niet NL geregistreerd zijn hebben dat eventueel nog niet. Bij vitamines en homeopathie is de PRK 0.

22.3 Moet in de specifieke MBH niet de PRK verwerkt worden?

Antwoord: Nee, dat is een uniek nummer, als de PRK wijzigt moet je nieuwe ID gebruiken. Als je geen PRK hebt dan kun je evt. GPK anders de HPK gebruiken (het niveau dat wel bekend is).

22.4 Hoe om te gaan met mensen zonder bsn?

Antwoord: Antwoord volgt

22.5 Stel je moet met Zorg ID smart de WID scannen is dat vergelijkbaar met de officiële controle bij de SPVZ?

Antwoord: Antwoord volgt

22.6 Stel je hebt een doseerinstructie met volgnummer 1 waarvan een van 1 week en een van 2,5 week. Hoe moet je dat interpreteren als dat in dezelfde gebruiksinstructie staat?

Antwoord: De businessrule bij doseerduur is dat deze hetzelfde móet zijn in het geval van eenzelfde volgnummer. Er is een wijzigingsverzoek om de documentatie te verduidelijken: MP-1039

22.7 Hoe kunnen tekstuele foutjes / typo’s doorgegeven worden?

Antwoord: Deze kunnen via een BITS issue gemeld worden (meerdere opmerkingen mogen in 1 issue gebundeld worden).

23 Vragenuurtje 10 maart 2023

23.1 Hoe gaan we om met Mitz in de Kickstart?

Antwoord: Mitz gaat gebruikt worden voor het delen van gegevens tussen zorgaanbieders. De toestemming van een patiënt tot eigen gegevens binnen de PGO gaat niet via Mitz.

23.2 Is MBH samenvoegen enkel vereist tbv Hybride situatie?

Antwoord: Nee dit is ook bedoeld voor het bundelen bij teveel behandelingen. Het terugbrengen tot 1 MBH met reden ‘’wijzigen’’ valt onder een andere MBH ID. Je wil geen MA onder andere MBH ID. Als je 2 MBH’s hebt met ieder een ma moet je alle 2 stoppen en hele nieuwe ma aanmaken.

23.3 Bij wie moet het gemeld worden als er valuesets missen?

Antwoord: Dat kan via BITS issue gemeld worden.

23.4 Auteur lichaamsgewicht staat wel in templates, maar klopt het dat dit niet is meegenomen in de informatie modellering (specs)? Willen voor de patiënt aangeven dat patiënt de meting heeft gedaan.

Antwoord: Lichaamsgewicht is een zib en in informatiestandaard waaronder ketenzorg en medicatieproces wordt gebruikt gemaakt van zib. Bij ketenzorg gebruiken ze wel auteur zorgverlener en niet patiënt en bij medicatieproces wordt de auteur niet uitgewisseld dus niet gespecificeerd. De technische template moet wel de breedte aankunnen van alle informatiestandaarden, vandaar dat dat het daar wel in is meegenomen. Dit is dus niet gespecificeerd omdat het niet nodig is.

23.5 Als je vanuit TA geen HPK of PRK hebt moet je dan specifieke MBH ID met ma maken?

Antwoord: Als er een specifieke MBH ID is volgt een ma met zelfde MBH ID. Mag voorstel ma doen, maar hoeft niet. Mag medicatie gebruik van maken maar wanneer voorschrijver wel verantwoordelijk is voor de behandeling moet je er een ma van maken.

24 Vragenuurtje 17 maart 2023

24.1 In wds kan een trombosearts een voorstel ma sturen kunnen ze ook voorstel vv sturen?

Antwoord: Alle vv voorstellen gaan nu via de apotheek (staat nog niet dicht voor andere partijen om deze in te vullen)

24.2 Hoe ga je om met cyclische schema's herhalen; moet je dat uitschrijven als vrije tekst (ook als ontvanger geen MP9 ontvangt)?

Antwoord: Het schema kan je dan meesturen, via mail.


25 Vragenuurtje 24 maart 2023

25.1 Is de vulling van de tokens hetzelfde bij sturen payload?

Antwoord: Alle push en opvraag verkeer is op niveau ‘midden’ en de vulling van de tokens is hetzelfde

25.2 Moet je geaccepteerd worden door ZORG-AB en zo ja hoe loopt deze acceptatieprocedure?

Antwoord: Ja, acceptatie door ZORG-AB moet plaatsvinden. Stuur zodra je klaar bent voor de implementatie van ZORG-AB een mail naar validatie@medicatieoverdracht.nl dan starten en begeleiden zij je bij deze acceptatieprocedure.

26 Vragenuurtje 31 maart 2023

26.1 Wat wordt er bedoeld digitale handtekening en hoe moet dit afgedekt worden in de Kickstart?

Antwoord: Er is nog geen besluit genomen om de Digitale handtekening te doen, omdat er nog niet bekend is hoe dat zou moeten. Het advies is om een voorschrift te behandelen als elk pushverkeer, wanneer je met VGU aan de slag gaat zet dan meteen die tokens, dan ben je waarschijnlijk meteen klaar voor de digitale handtekening.

26.2 Wat wordt er bedoeld met vrije toegang en hoe moet dit afgedekt worden in de Kickstart?

Antwoord: Hiermee wordt bedoeld; vrije toegang tot de Z-index voor de Kickstart leveranciers is alles hiervoor geregeld.

26.3 Is het besloten om in bepaalde gevallen een wijzigende inhoud te kunnen hebben bij een MA, met behoud van zelfde OID. (bij onzekere datum). Zo ja, is dit te herzien?

Antwoord: Onderstaand de notulen van leveranciersoverleg waar dit besluit is genomen. Er kan een wijzigingsverzoek worden ingediend om dit besluit te herzien. 24-04-2018: Wijzigende inhoud, zelfde OID (punt 6 agenda) Aan de hand van een presentatie wordt de situatie en het probleem geschetst. Je wilt weten wanneer een afspraak flexibel of onzeker is. Kan hiervoor een vlaggetje meegestuurd worden? De voorkeur ligt hierbij op objectniveau (bouwsteen) ipv veldniveau. Mogelijk kan EIVL hiervoor gebruikt worden, dit wordt uitgezocht. Actie project. Dit kan voor verschillende use cases gebruikt worden. Wanneer een operatie geannuleerd wordt, dan moet de voorschrijver hem stoppen. Een operatie kan ook verschoven worden door het opnamebureau. Wanneer een vlaggetje wordt meegestuurd, dan weet je dat de afspraak nog bevestigd/definitief moet worden. Wanneer een fout gemaakt wordt is dit een andere use case, dit kan met een nieuw bericht herstelt worden (foutcorrectie). 31-05-2018: Wijziging inhoud met dezelfde OID (punt 3.1), bespreking Wijzigende MA (operatie, cytostatica) Gepresenteerd is een oplossing waarbij op bouwsteen niveau (bij de substanceAdministration van de MA) een preconditie in vrije tekst wordt toegevoegd. Dit voorstel is akkoord.

26.4 Er wordt vaak gebruik gemaakt van en vrije doseertekst. Waar komt deze tekst nu? Als een criterium niet is aangeduid als ‘zonodig’, kan je dat dan behandelen als vrije tekst?

Antwoord: Alles wat te maken heeft met doseringen moet ook gestructureerd zijn en die gestructureerde informatie moet in de omschrijving komen als tekst, dit moet overeenkomen. Als het om zonodig gaat en staat in de tekst moet het er dus in staan.

26.5 Is dit ook het geval bij insuline? Insuline moet je geven op een bepaald tijdstip, de hoeveelheid is afhankelijk van de bloedglucose dus is niet zonodig maar waar moet je dat opnemen?

Antwoord: Insuline is een bijzonder geval, daar moet nog bekeken worden waar en hoe die moet worden opgenomen, omdat dit afhankelijk is van bloedwaardes.

26.6 Kan je een omschrijving hebben zonder een criterium code?

Antwoord: Nee, je moet altijd een criterium code invullen.

27 Vragenuurtje 7 april 2023

27.1 Hoe om te gaan met een bericht wat nog niet geconverteerd is als de patiënt bevraagd wordt?

Antwoord: Door pas een dossier aan te melden van de patiënt op het moment dat de conversie is gedaan. Als patiënt nog niet geconverteerd is zijn medicatieafspraken nog niet opvraagbaar. MP9 aanmeldingen moeten per patiënt het dossier is daarom niet gelijk opvraagbaar.

27.2 In geval van een weekdag de combinatie met frequentie 'maand' of 'jaar' niet gebruikt wordt. (2x per maand/jaar op 'woensdag' is geen realistische dosering en bij een maand/jaar frequentie wordt dit niet met weekdag gebruikt).

Antwoord: Er is een wijzigingsverzoek voor aangemaakt om dit aan te passen; https://bits.nictiz.nl/browse/MP-1092

27.3 Er staat een voorbeeld bij de doseringen op de wiki; Een cyclisch schema van 14 dagen en doseerduur is 1 week, moet dit niet in dagen worden uitgedrukt?

Antwoord: Het dosering voorbeeld (doseringen wiki) van cyclisch schema, weekdagen bevat verkeerde doseerduur. In geval van een cyclisch schema hoort de bijbehorende doseerduur ook in dagen te zijn. Wijzigingsverzoek is aangemaakt om dit aan te passen.

27.4 Bij stop wegens hervatten van beleid van vorige voorschrijver of dubbele registratie van medicamenteuze behandeling: dan onderliggende bouwstenen niet stoppen. Kan bij een wijziging/stop MA met als reden 1 van bovengenoemde zaken de TA niet stoppen (zodat er niet ineens medicatie buiten een zakje wordt getoond, terwijl er niets gewijzigd is (dan wel formeel vastleggen dat met deze reden ook echt nooit het gebruik gewijzigd wordt)?

Antwoord: Bij wijzigen van MA (dus technische stop-MA en nieuwe MA) kan een bestaande TA niet doorlopen (ook als inhoudelijk eigenlijk niks wijzigt) vanwege de afleidingsregels. Een andere leverancier heeft aangegeven dat dit soort aanpassingen die therapeutisch geen impact hebben qua overnemen MA e.d. automatisch te verwerken in een nieuwe TA, zodat deze z.s.m. beschikbaar is. Ze bouwen hiervoor regels in. Het kan dus wel zijn dat er een (kort) tussenmoment is waarop er wel al nieuwe MA is, maar nog geen nieuwe TA. Applicatie zal hier iets mee moeten -> MA wel beschikbaar, maar tijdelijk alleen verouderde TA.

28 Vragenuurtje 14 april 2023

28.1 Wat doe je als MA al is verlopen, maar verstrekking nog niet is gebeurd, mag deze dan nog verstrekt worden?

Antwoord: Technisch mag dit. Geen beperking informatiestandaard hierop. Is professionele beoordeling van zorgverlener om dit te doen of even contact op te nemen met voorschrijver.

29 Vragenuurtje 21 april 2023

29.1 Wat doet een tijdelijke stop met de einddatum van de MA die tijdelijk gestopt wordt, zijn hier regels voor?

Antwoord: Als je een MA gaat hervatten moet je een nieuwe MA maken met stopdatum van de eerdere MA. Een tijdelijke stop is dus wel een echte stop (alleen kans is groot dat er binnen korte tijd een nieuwe MA komt). Nog te bepalen of deze tijdelijke stop bij gestopte medicatieregels te zien zijn of in de actieve medicatielijst. Hier wordt een wijzigingsverzoek van gemaakt om uit te zoeken of dit valt onder de afspraken, richtlijn of dat dit in de standaard aangepast moet worden en in FO verwerkt moet worden.

29.2 Hoe en waar kan de voorschrijver een harde MA einddatum aangeven?

Antwoord: Dit moet als tekstuele toevoeging in de toelichting geplaatst worden.

29.3 Wat moet er nog in het FO worden opgenomen mbt stopDatum(tijd) technische stop en ingangsdatum van de nieuwe MA en TA?

Antwoord: •De stopDatum(tijd) van de technisch stop/annuleer-MA en de ingangsdatum(tijd) van de nieuwe medicatieafspraak moeten altijd hetzelfde zijn. •De stopDatum(tijd) van de technisch stop/annuleer-TA en de ingangsdatum(tijd) van de nieuwe toedieningsafspraak moeten altijd hetzelfde zijn..

29.4 Wat wordt er wel of niet afgedekt in LSP+ wat betreft FHIR wat moet de leverancier zelf doen?

Antwoord: LSP+ voorziet in de CDA>FHIR vertaalslag. Enige wat de leverancier hoeft te doen voor LSP+ is de leeftijdscontrole inbouwen.

29.5 Wat doe je als MA al is verlopen, maar verstrekking nog niet is gebeurd, mag deze dan nog verstrekt worden?

Antwoord: Technisch mag dit. Geen beperking informatiestandaard hierop. Is professionele beoordeling van zorgverlener om dit te doen of even contact op te nemen met voorschrijver.

29.6 Matcht de nieuwe gegevensdienst MP9 met de Kickstart versie 9.3, is de ontwikkeling hiervan intussen verder om specs te lezen?

Antwoord: De gegevensdienst t.b.v. MP9 is in ontwikkeling. Nieuwe gegevensdienst MP9 volgt snel en met match op MP9 versie 9.3 conform de Kickstart.

29.7 Wanneer gaan we met echte patiënten werken?

Antwoord: Echte bsn’s zullen volgend jaar (januari) bij de productie gebruikt worden. Bij de PoC testen zullen door de leveranciers fictieve / Digi-D bsn's gebruikt worden.

29.8 Is er al testdocumentatie beschikbaar?

Antwoord: De testcripts zijn er en er is heel veel testdata beschikbaar. Te vinden via wiki en qua berichten allemaal op touchstone en art-decor.


30 Vragenuurtje 5 mei 2023

30.1 Is het niet veiliger om de dosering per dag in het WDS door te geven ipv. met herhalende schema blokjes?

Antwoord: Herhalende schema kan alleeen bij een cyclisch schema (dus met een bepaald ritme). Als er 1 wds is kan je dat vaak niet oplossen met een cyclisch schema want de dosering is vaak onregelmatig gedurende de WDS periode (van ongeveer 1 a 2 weken). Dit kan je oplossen met verschillende doseerregels met volgnummers.

31 Vragenuurtje 12 mei 2023

31.1 Moet je bij het aan en afmelden van een patiënt op de verwijsindex gebruik maken van een UZI pas?

Antwoord: Aan- en afmelden mag op laag. Heb je geen Uzi-pas voor nodig. Alle push berichten medisch inhoudelijk (MA, DA) gezien moeten allemaal midden behalve het voorschrift. De MA, VV, Nierfunctie mogen op laag (is groen). Andere pushberichten moeten midden. Infrastructurele pushberichten geldt dat niet, mogen op laag.

31.2 Moet in een model MA maar 1 TA?

Antwoord: Nee, 1 TA kan verwijzen naar een MA. Maar je kan nog een TA hebben die ook naar MA verwijst. Had dan in een model verwacht 1 of meer. 1 instantie van TA en die verwijst naar 1 MA. Maar andersom kan het wel; kan wel meerdere TA's hebben en elke TA verwijst naar 1 MA.

31.3 Waarom moet ik medicatiegebruik kunnen ontvangen?

Antwoord: Voor het pushen; als je medicatiegebruik vastlegt van een patiënt in een systeem en de patiënt wil dat het gedeeld wordt met andere zorgverleners dan kan dat gepushed worden.

31.4 Als je iets stopt dat je berichten pushed. Maar je moet ook naar de huisarts pushen, wie stuurt de pushberichten dan vanuit de STOP MA?

Antwoord: Je hoeft informatie die je beschikbaar stelt niet te pushen naar de huisarts. De STOP MA push je naar de oorspronkelijk zorgaanbieder van MA. Naar de applicatie die in MA staat. Als de patiënt geen toestemming geeft tot delen via BITS of lokaal. Dan moet je de zorgaanbieders op de hoogte stellen van de nieuwe status. De gebruiker moet de eigen huisarts, apotheek enz informeren. De pushmedicatiegegevens gebruiken om de andere zorgaanbieders uit het netwerk van de patiënt te informeren. Aan de voorschrijver dat als de patiënt niet wil delen dat de patiënt pushed/deelt. Optie aanbieden dat de patiënt deelt. ALs er geen toestemming is om te delen dan moet je patiënt vragen naar wie de informatie nog gestuurd moet worden (er wordt nog nagedacht hoe dit ingericht gaat worden).

31.5 Zijn er afspraken over de MA standaard als je die stopt? Moet je daar in een bepaalde tijd iets mee doen?

Antwoord: Aantal sectoren willen pushverkeer ook stop MAs automatisch verwerken. Vanuit het ziekenhuis al dat pushverkeer komt binnen en wie gaat dat afhandelen? Waar verzamelen? Op een afdeling? Bespreken nog met sector of daar richtlijnen voor gaan komen. Voorstel medicatieafspraken zijn ondersteunend aan een normaal proces. VMA moet je niet zomaar naar iemand pushen en verwachten dat er iets gebeurd. Want meestal is het ondersteunend aan het normale contact dat ze hebben. Want je hebt eerst contact met de voorschrijver. Als je VMA ontvangt is er al eerder contact over geweest. Dan kan je makkelijk een medicatieafspraak maken.

31.6 Stuur je bij het voorstel verstrekkingsverzoeken alleen een verstrekkingsverzoek met een bestaande MA zonder de MA mee te sturen?

Antwoord: Een voorstelverstrekkingsverzoek stuur je niet naar iemand die de MA niet heeft. Het voorstel MA is als je iets wilt veranderen in de therapie. Een voorstelvertrekkingsverzoek is altijd iets als is er voorraad nodig, pillen kwijt enz. Voorstelverstrekkingsverzoek gaat naar de voorschrijver en niet naar de apotheek.

31.7 Worden financiële indicatie codes voor dure geneesmiddelen niet gezet door huisartsen?

Antwoord: Voornamelijk vanuit het ziekenhuis verwacht Bart niet dat de huisarts dat mag voorschrijven. Wens dat: PRK dure geneesmiddelen tussen zitten dat de voorschrijver dan het lijstje van indicaties te zien krijgt zodat dat in het VV meegaat. Dat je in VV indicatie code kan geven. Die codes eerder voor ziekenhuis. Huisarts eerder de codes als B2, B1, C3 zoiets. 47:00 Twee verschillende lijsten een vanuit de lijst van de eerste lijn. Is de eerste lijn een verplichting of wens? Heel veel zorgverleners gebruiken het dus het staat in de informatiestandaard in het verstrekkingsverzoek. Geen standaard financiele indicatie. Voornamelijk in tweede lijns en apotheek worden gebruikt. Zijn afspraken over. Meestal poliotheek van ziekenhuis die dure medicijnen doen.

31.8 In de VV financiele code staan 2 lijsten van de huisarts en G-standaard. Van G-standaard wordt gebruikt in tweedelijn, in de niet ambulante zorg. Maar is de VV voor de ambulante zorg.

Antwoord: VV is ook voor anderen, niet alleen ambulante zorg. Ook ziekenhuis een VV naar poliotheek kunnen sturen. De thuismedicatie wordt vanuit poliotheek gedaan. Daar heb je de omcode voor nodig om te declaren. Dit is ambulante zorg. De poliotheek haalt medicatie uit ziekenhuis maar moet het zelf afleveren. Poliotheek is aangewezen apotheker. Poliotheek doe dure geneesmiddelen. Want poli apotheek declareert bij ziekenhuis.

32 Vragenuurtje 26 mei 2023

32.1 Hoe om te gaan met twee specifieke MBH id's voor dezelfde medicatie?

Antwoord: Dit staat beschreven in de migratie/hybride handleiding. Daar staat het uitgelegd van specifieke naar generieke. Alleen de voorschrijver mag een specifiek MBH id aanmaken als medicatieafspraak maakt. Als er geen officieel MP9 voorschrift is dan heeft de apotheek nog geen echt MBH id. Dan begin je met een generiek MBH id. We hebben er voor 2 roots, HPK en PRK. HPK of PRK in de extension zetten. Is niet een unieke code. Dan kan wel alle medicatie die bij elkaar hoort krijgen. Als er een nog geen medicatieafspraak is begin je met een generieke MBH id. Zodra medicatieafspraak is komt er een specifieke MBH id is uniek voor die MBH. Is geen samenhang tussen generieke en specifieke. MBH is extension en root. Staat bij 3.3 in de handleiding. Je mag als apotheek als je geen medicatieafspraak hebt geen specifieke MBH id aanmaken. De specifieke neemt niet automatisch de overhand. Generieke MBH heeft een stopdatum. Kan niet oneindig doorlopen. Moet ook specifiek worden gestopt. Generieke stoppen als specifieke binnenkomt. Kan twee MA hebben die tegelijk lopen dan heb je ook twee aparte MBH id's. Als niet meer nodig of oud dan moet het stoppen. Als je een medicijn los hebt dan krijg je door de generieke nog bij elkaar in een groep van soorten medicatie.

32.2 Wanneer en hoe werkt de stopdatum van een MA precies?

Antwoord: Nieuwe medicatieafspraak tijdelijk die heeft altijd duur/stopdatum. Harde stopdatum is een ingevulde stopdatum waar je niet overheen mag gaan. Bijvoorbeeld omdat je 3 dagen voor een operatie moet stoppen. In toelichting aangeven dat je het na een bepaalde datum niet meer mag gebruiken. Medicatieafspraak begint bijvoorbeeld op maandag maar woensdag komt pas woensdag om medicijnen te halen. Dan moet de stopdatum aangepast worden. Maar bij harde stopdatum ligt het dus anders.

32.3 Hoe moeten we weten welke omgeving we aan moeten praten voor testen (PT02 of XT01) en is het de bedoeling dat we tegen PT02 aan praten?

Antwoord: Testen nu op PT02. XT01 is voor gekwalificeerde systemen. Dus kwalificatie en praktijk test gaat op XT01. POC gaat op POC omgeving testen. POC is namelijk afgeschermd zodat iets niet interfereert (zoals de DNS). POC- hoef je geen pas te gebruiken. Dotnet6 en zorgID (zorgID werkt er nog niet op) werken nu even niet samen, pas na de zomer. Nu graag POC- gebruiken omdat we daarop gaan testen.

32.4 Is er geen endpoint om de WDS mee te testen?

Antwoord: Op de kwalificatie simulator moet het werken. Daar kan je een bericht uploaden. Kwalificatie simulator zie je of je bericht voldoet aan verwachting. Als je daardoorheen kan kan het ook door de testomgeving. Er zit nu geen validatie op de testomgeving. De kwalificatie kan je een WDS naartoe sturen. Hebben aantal WDS in testmaterialen zitten. Door te valideren kan je zien waar de fouten zitten. Niet willekeurig zelf WDS verzinnen en sturen want dat werkt niet (wordt niet gecontroleerd). Complexere WDS worden nog toegevoegd. Er zijn er nu een paar. Verschil inhoudelijk en syntaxisch goed. Schematron validatie kan je er ook bij uitvoeren.

32.5 Klopt het dat bij het aanmelden van de verwijsindex van de patiënt zowel applicatie OID als applicatie ID moet?

Antwoord: Applicatie ID wordt overal gebruikt is eigen applicatie ID. Lokaal voor je eigen applicatie. Lokaal wat je eigen applicatie ID is. Twee varianten OID. Applicatie ID Nictiz route of via de organisatie/zorgaanbieder een specifieke OID op aanvraag. Zorgaanbieder OID. Klanten in verwerken zorgen dat het wel uniek blijft. Lokale databases dat zorgaanbieder niet zelf punt gaat herbruiken voor eigen organisatie. Applicatie ID zonder puntjes. Is een extensie met een route applicatie ID. Applicatie ID moet je voorzien van AORTA Application ID. Lokaal applicatie gebruiken. Wel hetzelfde ID die in zorg AB zit. Kan per zorgaanbieder meerdere applicatie IDs hebben want kan zijn dat ze bij de zorgaanbieder meerdere applicaties hebben die allemaal hun eigen functie hebben. Ander apotheek systeem als voorschrijfsysteem bijvoorbeeld. Applicatie ID in zorgsysteem krijgen doen wij. Straks als alles het doet dan moet zorgaanbieder aangeven wat hij gebruikt. Dan komt in zorg AB.

=== Inhoud van MP-MGS In dit ene berichttype is het mogelijk om alle soorten medicatie-data te versturen naar andere partijen. Aanname:Voor 1 patient 0 tot n MA's en 0 tot n VV's kan willen verzenden. In het bericht kunnen meerdere MA's, meerdere VV's, meerdere TA's, meerdere WDS's.... aangeboden worden. Vragen: Moeten deze altijd tot dezelfde medicamenteuze behandeling horen of kan een arts ook wijzigingen in de data van meerdere medicamenteuze behandelingen selecteren om te verzenden naar andere gebruikers? === Antwoord: Inhoud van gegevens sturen dan ja. Dat kunnen ook meerdere MBH's zijn, moeten wel je eigen bouwstenen zijn. Als zorgverlener het belangrijk vindt om alles te sturen bepaalde MBH dan kan dat of van patient alle laatste medicatieafspraken in verschillende MBH's dan kan dat ook in 1 bericht. Is een keuze wat je relevant vindt om te sturen.

32.6 Bij mutatie van template OIDs. van MP9v2 naar Mp9v3 blijken de template OIDs ineens te zijn veranderd! Dit is voor ICT-leveranciers niet handig. Die OIDs zitten namelijk verankerd in onze source-code. Moeten we dit soort OID veranderingen anticiperen? Hoe kunnen we snel een overzicht krijgen van dit soort OID aanpassingen van versie naar versie?

Antwoord: Als een template gepubliceerd is in een Informatiestandaard dan is het vast. Maar zodra we wijzigingen aanbrengen en een nieuwe publicatie doen dan moet die root veranderen van de template. Zo werkt het in de HL7v3. Bij 93 is er zoveel veranderd dat alle OIDd van bovenliggende templates ook veranderd zijn. Dus door 93 zijn er nu allemaal nieuwe templates/OIDS. Met beta doe je aanpassingen wel in bestaande omdat het geen definitieve publicatie is. Maar naar 94 dan dingen aanpassen betekent weer nieuwe OIDS. De leveranciers moeten dit handmatig aanpassen. Als de OIDs blijven aanpassen willen ze dit automatiseren. Als je definitief naar 94 gaat en er is een aanpassing gedaan in de dataset dan gaan er weer OIDs veranderen. Staat wel in BITS maar niet duidelijk in release notes. Wij zullen een Excel toevoegen met deze informatie voor de toekomst.

32.7 Worden de OIDs gecontroleerd worden door de XXSDs?

Antwoord: Wel in schematron validatie, valideert op template IDs. XXSDs gaan op schema niveau, daar is nog geen sprake van OIDs.

32.8 Is er geen endpoint om de WDS mee te testen?

Antwoord: Op de kwalificatie simulator moet het werken. Daar kan je een bericht uploaden. Kwalificatie simulator zie je of je bericht voldoet aan verwachting. Als je daardoorheen kan kan het ook door de testomgeving. Er zit nu geen validatie op de testomgeving. De kwalificatie kan je een WDS naartoe sturen. Hebben aantal WDS in testmaterialen zitten. Door te valideren kan je zien waar de fouten zitten. Niet willekeurig zelf WDS verzinnen en sturen want dat werkt niet (wordt niet gecontroleerd). Complexere WDS worden nog toegevoegd. Er zijn er nu een paar. Verschil inhoudelijk en syntaxisch goed. Schematron validatie kan je er ook bij uitvoeren.

33 Vragenuurtje 2 juni 2023

33.1 Hoe werkt het annuleren/wijzigen van een Medicatieafspraak? Hoe gaan we ermee om?

Antwoord: Je stopt een Medicatieafspraak of wijzigt deze. Als het toch niet goed is dan moet je deze annuleren. Daarna toch een aanmaken 1 maal daags 1 tablet. Code IDs. Waar verwijzen ze naar met REF MA. Je hebt ook relatie tussen de bouwstenen. MA 5 zou moeten verwijzen naar MA1. MA6 is een wijziging opvolger van MA5 moet weer verwijzen naar MA5. Geannuleerde bestaat niet meer. MA1 REF MA ID MA3. Mag niet in de applicatie nieuwe medicatieopdracht maken en naar m3 verwijzen. Je hebt annuleer type zodat het niet in het overzicht komt. Ma3 moet naar ma1 verwijzen. Technische stops zou je moeten kunnen negeren. Alleen de definitieve stop aan het eind is belangrijk. Annuleren --> stel een u-case - medicatieafspraak gemaakt en toedienafspraak gemaakt. Er is zelfs op toegediend. Maar kom erachter dat het verkeerd is. Wil het niet geldig verklaren. Maar ligt in het verleden dus mag ik het niet annuleren. Wat dan? Er is op verstrekt en toegediend. Uit dossier verdwijnen mag niet. Dan moet je doen stoppen beleid. Dus niet annuleren maar stoppen beleid. Staat in de informatiestandaard als er foutieve registraties zijn gemaakt hoe je dat moet oplossen. Maak STOP MA aan en zet je 'foutieve registratie' als reden neer. Als het iets is wat niet had moeten gebeuren dan STOP MA --> als verstrekt dan moet je stoppen met reden van stop die passend is een fout van handelen (is anders dan fout van registreren). Dus kijken wat voor fout er is gemaakt. Als er nog geen toedieningsafspraak is gemaakt dan mag je foutieve registratie gebruiken. Als het nog niet is afgeleverd is het wel fijn als je kan annuleren. Is nu geen annuleer veld. Annuleerdatum zegt startdatum moet in de toekomst zijn. En daarom kan je niet annuleren. Gaan kijken naar eventuele aanpassingen in het annuleren beleid.

33.2 Wat zijn de rechten tot betrekking 1 MBH. Als je een VOS transactie stuurt is dan altijd 1 MBH of mag je er meerderen invoeren?

Antwoord: Je mag meerderen recepten invoeren. Bij 1 patiënt moet nog gecheckt worden of het mag. Je mag wel meerdere MAs in PVNV staan en meerdere MBA IDs. VOS recht is sturend. 1 patiënt verplicht, meerdere MBH's mogelijk, minimaal 1.

34 Vragenuurtje 9 juni 2023

34.1 Kan je instellen of afspreken dat alle systemen alle standaard etiketteksten meesturen met de TA?

Antwoord: Er zijn geen afspraken gemaakt dat die meegestuurd wordt, omdat deze informatie uit de G-standaard gehaald kan worden.

34.2 Waar staat hoe je bij opname en ontslag ‘de volgende behandellaar’ moet gebruiken?

Antwoord: Dit zijn procesafspraken en staan in het implementatie handboek van de zorgaanbieder.

34.3 Wie start oorspronkelijke Ma; bijvoorbeeld na ziekenhuisopname?

Antwoord: De artsen bij ontslag starten alles wat patiënt moet gebruiken na ontslag, zodat je dit als HIS bovenaan de lijst kan tonen, zodat de huisarts dit gelijk ziet en de zorg weer overneemt.

34.4 Klopt het dat bij het kwalificatiemateriaal rondom de vv als testcase ‘in de transactie medicatiegegevens sturen’ staat, maar dat dit niet terug te zien is in het programma?

Antwoord: Dit klopt, voor de KS hoef je dit niet te doen.

34.5 Zit er nog herontwikkeling op de lijsten die in Z-index die zijn opgenomen voor MP9?

Antwoord: Zit er nog herontwikkeling op de lijsten die in Z-index die zijn opgenomen voor MP9?

35 Vragenuurtje 16 juni 2023

35.1 Vragen en antwoorden volgen

36 Vragenuurtje 23 juni 2023

36.1 Komt er nog extra uitstel voor het WDS inbouwen (gaat over het aspect of dat de huisarts de mogelijkheid heeft om een WDS in te voeren)?

Antwoord: Nee, er komt geen uitstel. Nog niet helemaal rond. Maar binnen de sector huisartsen is toepassen WDS besproken en zij zeiden ja dat gaan we doen. Geen uitstel. Heel kort was het geparkeerd. We gaan het nu weer oppakken. Jan Kerssies heeft met Rinske en Marja afgestemd dat het nog intern beoordeeld moet worden. Wat betekent dit allemaal? Ook vragen gekomen vanuit de sectorprojectleiders hierover. Lijkt een addertje onder het gras te zitten. Dat de huisarts dan geen bericht opmaakt. Daar zit het probleem. Er moet inhoudelijk nog naar worden gekeken hoe het precies zit en wat het standpunt van het programma is. In de Kickstart is het gedefinieerd hoe het was. In de Kickstart is het besproken en inhoudelijk is het nodig. Dus we pakken het weer op. We gaan met de betreffende leveranciers afspraken maken na de eerste POC. Er komt dus nog een reactie op. Het wordt dus niet opnieuw uitgesteld maar er moet inhoudelijke gekeken worden naar aanleiding van de gesprekken die de sector huisartsen heeft gevoerd met de huisartsleveranciers. Lijkt nu een compromis te komen. Of dat wel nuttig is. Ook vragen vanuit Trombosedienst.

36.2 Op welk ruggengraat niveau vullen we GeneesmiddelBijToedieningsafspraak? Op welk niveau willen we het functioneel hebben vanuit het programma? We sturen op PRK niveau vast te leggen. Wat is de visie vanuit het programma? Op welk niveau is het voorkeursniveau?

Antwoord: Het voorkeursniveau is HPK. Maar we hebben verschillende onderdelen. Voordeel bij PRK bij preferentiewisselingen is dat je niet allemaal nieuwe THs hoeft aan te maken. Daardoor is PRK niveau prettig. Maar op basis van toedieningsafspraak is het niet prettig. Want toedieningslijst op basis van toedieningsafspraken want dat zie je niet de naam van het geneesmiddel. Dan moet je de verstrekking erbij pakken. Er is geen 1-op-1 relatie tussen toedieningsafspraak en verstrekking. Want vanuit verstrekking gaat naar het verstrekkingsverzoek en is alleen gelinkt via het MBA ID. Dan wordt het een puzzel. Plus je hebt ook te maken met hulpstoffen. Nu wel procesafspraken dat het HPK is (staat niet in informatiestandaard). Hogere niveau zelf mee stuurt tot met GPK. Zelfs ZI nummer dan zit je op medische noodzaak. Staat het ook in ZI nummer. Maar dat zijn uitzonderingen. Weet niet of er richtlijnen voor zijn. Huidige verstrekking is logistiek gedreven. Ook vanuit zorgverzekeraar. Je kan niet een PRK declareren. Het gaat om HPK waar de vergoeding aanzit. Toedieningsafspraak is niet logistiek. Ons team moet puzzelen waar het is vastgelegd en waar het dan moet komen. Tabel met wat wel en niet wenselijk is. En ook condities noemen. Standaard is MA op PRK niveau, het mag ook hoger. Maar als je het lager doet dan moet je ook de reden van voorschrijven doen. Want anders zegt de apotheker dat hij niet een specialitee afwijkend van de generieke mag afleveren. Zitten ook een aantal condities in de werkprocessen. In functioneel ontwerp staat wel een dergelijke casus. TA op HPK doen en MA op PRK zoveel mogelijk. Zijn afspraken over gemaakt in kernteams maar moeten het ergens op een rijtje zetten.

36.3 Wat zijn de specs mbt sturen recente metingen bij MP-VOS (ongewijzigde MA, VV)?

Antwoord: Als je een ongewijzigde MA hebt (afspraak veranderd niet) maar hebt een nieuwere nierfunctie (versta niet wat er gezegd wordt renew/nierfunctie? 39:05) gekregen of een nieuwer gewicht. Wat doe je dan met de meesturen met de informatie in de VOS? Dan gebruik je de meest nieuwe metingen als je een nieuw voorschrift stuurt. Los sturen mag niet. Nieuw verstrekkingsverzoek is nieuw voorschrift. Nieuwe nier functie meesturen want die is dan relevant. Geen losse lab sturen. Hij is verplicht gelinkt aan de medicatieafspraak. Daarom hebben we nu problemen met de firepush. Pakket wat het stuurt ook medicatiebewaking heeft uitgevoerd. Nieuw lab registratie is dan zou ook directe medicatiebewaking doen in EVS. Als er dat leidt tot aanpassingen in het voorschrift dan moet er een nieuw MA worden gemaakt. Zag deze info niet in Functioneel ontwerp staan. Z index medicatiebewaking moet opnieuw worden uitgevoerd als de afspraken veranderen. Staat niet duidelijk dat je dat moet doen bij veranderde nierfunctie en gewicht. Labtraject gaan ze opstarten naast Cio dan kan je de labresultaten met elkaar delen. Moest in de MA omdat het een wettelijke verplichting is. Andere waarde hebben geen wettelijke grondslag. Hoe krijgen we de Labwaarde bij de zorgverleners wordt besproken in het nieuwe labtraject dat gaat starten. Valt onder VIPP Farmacie.

36.4 Klopt het dat we niet alles kunnen testen omdat niet alles met groene vinkjes aangezet is?

Antwoord: Draaiboek - analyse op te leveren resultaten - groene vinkjes kloppen nog niet helemaal. Medicatiegebruik, raadplegend en beschikbaar stellen staan niet aangevinkt. Wat we kunnen testen medicatieafspraken en medicatiegebruik. Beide kanten op: gevraagd worden en ophalen. Willen concentreren op verificatie. Dummy versturen kan wel. Medicatiegegevens sturen kan wel. Als je van de PVMG interactie PMVG maakt dan is het al klaar (geen verstrekkingsverzoek maar dan kan je al een test doen).

37 Vragenuurtje 30 juni 2023

37.1 wat is de visie van MP9 mbt vastleggen en uitwisselen ZZ regels?

Antwoord: we communiceren de ZZ regels niet, omdat ze verbasterd overkomen als je ze koppelt aan lokale ZZ ID. ZZ regels zijn ook niet toegestaan om te communiceren, bij bepaalde gevallen kan je aanvullende informatie ongecodeerd invoeren.

38 Vragenuurtje 7 juli 2023

38.1 Hoe gebeurd de opvolging van de uitwisselingen tussen leveranciers tijdens de testdagen?

Antwoord: Hiervoor kan een ticket aangemaakt worden in de BITS omgeving van de PoC en in Interoplab met terugwerkende kracht registreren wat je hebt gedaan, dan wordt dit door het Validatieloket/programma opgepakt.

39 Vragenuurtje 14 juli 2023

39.1 Bij gebruikerscriterium staat vermeld bij de databeschrijving ‘Element om aan te geven dat startDatum Tijd of eindDatum Tijd onzeker is’ Stel dat je het criterium invult moet je dan de gebruikersperiode onzeker beschouwen ongeacht de tekst die je invoert?

Antwoord: Dit veld moet alleen gevuld worden wanneer de gebruikersperiode onzeker is. Er kan ook een toelichting bij vermeld worden waarom het onzeker is.

39.2 Hoe moet je onzekerheid in de afleidingsregels verder beschouwen?

Antwoord: Je kan alleen de gebruikersperiode gebruiken die je hebt ook al is die onzeker (dit dan wel ergens aangeven). Je moet presenteren wat op dat moment in het MA staat. Bij criterium zie je wat er aan de hand is.

40 Vragenuurtje 21 juli 2023

40.1 Voor MedicatieGebruikStopType zie ik in Art-decor dat er een versie 19-01-2023 is maar die is niet terug te vinden in de NTS?

Antwoord:Waardelijsten met stoptype zitten in de informatiestandaard.

40.2 Wat is een manier om deze als ValueSet te kunnen downloaden (en automatisch te importeren)?

Antwoord: Dit zou moeten kunnen met terminologieserver maar die is nog niet klaar om dit te ondersteunen. In de tussentijd kan kan voor een deel op de G-standaard geleund worden.

40.3 Bij beschikbaar stellen medicatiegegevens in Art-decor staat bij relatie zorgepisode geef de relatie aan tussen deze bouwsteen en zorgepisode bouwsteen. Dit is verplicht bij huisartsen. Wat moet je daar invullen?

Antwoord: De zorgepisode Is toegevoegd voor huisartsenzorg transacties, in de medicatieproces transacties mag je het erin zetten (omdat je dezelfde ma in de verschillende informatiestandaarden wil gebruiken), dit is niet verplicht. Alleen gebruiken bij dossieroverdracht.

40.4 Bij beschikbaar stellen medicatiegegevens in Art-decor staat het kopje ‘probleem’ wat moet je daar vermelden?

Antwoord: Dit hoort bij de reden van voorschrijven en er zijn een aantal geneesmiddelen waarvoor dit moet. Je hoeft daar alleen de probleemnaam in te vullen.

41 Vragenuurtje 28 juli 2023

41.1 Waar kunnen we in het ZorgAB terugvinden welk medicatieproces de beoogd ontvanger gebruikt?

Antwoord:In zorg-ab kan je zien welke interacties een applicatie ondersteunt zien en daaruit kun je dat afleiden. Dit is te vinden in de conformance tabel; in de handleiding ZorgAB.

41.2 Klopt het dat de applicatie ID in ZorgAB niet altijd is ingevuld in het ZorgAB?

Antwoord: In de testomgeving kan dit wel het geval zijn. Wanneer de bron auteur Vektis is kan het zo zijn, dat zijn gegevens die uit het agb register komen, dit hoeven geen organisaties te zijn die zijn aangesloten op het LSP. Vectis hanteert een organisatiestructuur dat bestaat uit een onderneming en vestiging. Het kan zijn dat de vestiging wel aangesloten is op het LSP en de organisatie niet, deze staan los in het ZorgAB, dus daardoor kan er een regel staan zonder applicatie ID.

42 Vragenuurtje 4 augustus 2023

42.1 Kan je met het huidige ontwerp de oude historie niet meer in de MA zetten. Gaat dit besluit nog herzien worden? === Een gebruikerseis is dat een op -en afbouwschema zoveel mogelijk in 1 MA moet staan. Zodra je ergens in de tijd dit gaat aanpassen, kan je met het huidige ontwerp de oude historie niet meer in de MA zetten. Gaat dit besluit nog herzien worden?

Antwoord: Er is hier een wijzigingsverzoek voor ingediend, deze is in behandeling. Er is dus nog geen besluit genomen over het aanpassen van deze gebruikerseis.

42.2 Moet WDS ook terugkomen in de response in MEDGEG (naast de MA , TA en medicatiegegevens)?

Antwoord: Nee WDS hoeft niet in MEDGEG, maar bij de totaalgegevens.

42.3 Hoort deze daar niet (dit geeft een beeld op de therapie)?

Antwoord: Als je MEDGEG gebruikt voor een medicatie overzicht dan heb je MA, TA en medicatiegebruik daar heb je voldoende aan en geen WDS nodig.

42.4 Waar staat de informatie met betrekking tot MEDGEG en MEDGEGTOT in Art-decor?

Antwoord: In Art-decor staat de Generieke query gespecificeerd; DECOR informatie voor project: Medicatieproces op LSP (mp-vzvz-) (nictiz.nl) – actueel archief HTML – voorblad – scenario's – generiek query opvragen bij het LSP – generieke query – template kolom VZVZ generieke geparametiseerde query zorggegevens - item – inclusie – contextcode – medicatieproces

42.5 Als de requestor vraagt om een generiek query met de contexcode MEDGEG wat krijgen wed dan terug; TA’s, MA’s en MGB’s?

Antwoord: Bij scenario's staan de verschillende response berichten van de bronsystemen die binnen medicatieproces mogelijk zijn staan gespecificeerd.

42.6 Staat MEDGEG er ook tussen?

Antwoord: Het model van het LSP, je stuurt de generiek query met rolcode op naar LSP, LSP bepaald welke bouwsteeninteracties naar bronsystemen wordt gestuurd, die interactie wordt uitgestuurd naar het bronsysteem die antwoord met een opleverenmedicatieafspraken bericht samen met alle andere antwoorden en dat wordt naar partij gestuurd die interactie met MEDGEG parameter heeft opgestuurd.

42.7 Is dit ook beschikbaar voor FHIR?

Antwoord: De FHIR specs komen op SimpleFHIR, moet nagevraagd worden wanneer deze beschikbaar zullen zijn.

42.8 = Komt daar iets van MEDGEG en MEDGEGTOT en hoe dat gaat werken.

Antwoord: Koppeling tussen contextcode en bouwsteentype zal functioneel hetzelfde blijven, welke resources het in FHIR zijn komt in de FHIR specs. Hoe je de contexcode in FHIR moet meesturen kun je hier vinden: https://publicvzvz.refined.site/space/AOFPUBLIC 0.8 specificatie en uitwisseling resourcebroker ZA interfaces en daar stuur je de query naartoe.

42.9 Op de waardelijst staat level 0, mag de waarde MP mag die niet worden gevuld als contextcode?

Antwoord: Klopt, dat mag niet (dit moet in de omschrijving geplaatst worden).

42.10 Als een bronsysteem wordt bevraagd: Wat is het standaard datumbereik, moeten we dan alles teruggeven als er geen inperking wordt gegeven? Als er wel een datum wordt genoemd, moet je je daar dan aan houden?

Antwoord: Als er een inperking wordt gegeven dan alleen die selectie opgeven. Als er geen inperking dan is het tot oneindigheid. Het LSP zal altijd een datum invullen naar het bronsysteem. Voor MP is er altijd een tijd geconfigureerd, de periodes zijn gespecificeerd en die staan ook zo op het LSP. Indien de opvragende partij meer dagen opgeeft dan in het LSP staat, dan worden de meerdere dagen doorgegeven. Die parameters worden dan opgerekt omdat datum een configuratie parameter is.

42.11 Bij AORTA LSP is er een verschil of het actief of wat voorgeschreven was in die periode? Je kon aangeven of je wil alles wat in die periode is aangemaakt/voorgeschreven of alles wat in die periode actief is, dus zou je actieve ook niet kunnen opleveren. Is dat in MP9 nog het geval?

Antwoord: In MP6 kon je alleen medicatie verstrekkingen opvragen dan is in concept anders dan de MA die nu worden uitgewisseld. Nu worden afleidingsregels gebruikt om te bepalen wat actief is en niet actief.

42.12 Doordat het bereik beperkt is kan je stop MA missen, is er iets ingebouwd dat je altijd een stop MA moet opvoeren?

Antwoord: Bij de volgende release zal er altijd ook stop MA moet aangeleverd moeten worden bij de generiek query. Wordt het verplicht om de laatste stop MA binnen de MBH ID altijd mee te leveren.

42.13 Als je MA stopt of wijzigt van iemand anders en wordt bevraagd lever je de technische stop en gewijzigde MA op. Kan het dat de ontvanger een van de MA’s niet opgeleverd krijgt?

Antwoord: De ontvanger krijgt een foutmelding dat er informatie niet beschikbaar is, dus weet dan dat er iets ontbreekt.

42.14 Zijn er aanvullende afspraken gemaakt wat je dan moet doen bij foutmeldingen?

Antwoord: Nee, hier zijn nog geen afspraken over gemaakt.

43 Vragenuurtje 11 augustus 2023

43.1 Is het mogelijk om een VV te wijzigen?

Antwoord: Nee WDS hoeft niet in MEDGEG, maar bij de totaalgegevens. Een VV kan geen eerdere VV overschrijven. Enige wat je kan doen is de vorige annuleren en een nieuwe maken. Bij het toesturen van de nieuwe VV moet je ook altijd de oude MA meesturen, bij de VV zit namelijk altijd een MA. Een nieuwe VV is onder een MA een extra verzoek.

43.2 Wanneer er een MVE is gedaan mag de VV dan nog steeds geannuleerd worden?

Antwoord: Ja dat mag, dit betekent wel dat er bij de apotheker ook een actie moet worden gedaan. Bijvoorbeeld de patiënt bellen of de medicatie uit de locker halen.

43.3 Bij het versturen van de VV naar een andere apotheek krijg deze dan een nieuwe OID?

Antwoord: Ja. Mede omdat de beoogt verstrekker in de VV staat. Dat betekent dus dat bij een nieuwe apotheek ook een nieuwe VV gemaakt moet worden en een nieuw ID krijgt.

43.4 Je mag in het verstrekking verzoek het aantal te verstrekking of de verbruiksperiode opgeven. Hoe wordt dat nu gebruikt? Wanneer stuur je nu een verbruiksperiode op en geen af te leveren aantal?

Antwoord: Dit kan voorkomen bij een jaarrecept en waarbij je niet weet hoeveel pillen het in totaal worden. Zeker bij zo nodig medicatie voor weet je het aantal niet.

44 Vragenuurtje 18 augustus 2023

44.1 Kan men een VV wijzigen?

Antwoord: Nee alleen annuleren en een nieuwe aanmaken.

44.2 Stuur ik dan de nieuwe VV icm met de al eerder gecommuniceerde MA? Of te wel met MP-VOS (MA+VV)?

Antwoord: Ja, wel rekening houden met duplicaatdetectie. Onderliggende bouwstenen hebben dezelfde ID.

44.3 Mag een VV geannuleerd worden als er al een MVE is gedaan? Dit in geval van een enkele verstrekking en/of NumberOfRefills. Wat mag wel/niet geannuleerd worden?

Antwoord: Ja, die VV mag geannuleerd worden, kan niet annuleren zonder aanpassing van de MA.

44.4 Moet die nieuwe VV een nieuwe OID krijgen? Zo ja? Waarom? Voor de eindgebruiker is dit enkel een andere apotheek kiezen.

Antwoord: Ja, de beoogd verstrekker staat in de vv dus moet nieuwe instantie van VV worden gemaakt dus nieuwe VV krijgt ook nieuwe ID.

44.5 Bij een VV mag je het af te leveren aantal of gebruikersperiode opgeven (eerste wordt nu altijd meegegeven). Wanneer zou je een gebruikersperiode opgeven ipv het af te leveren aantal?

Antwoord: Bij een jaarrecept die 'zonodig' wordt voorgeschreven, je weet dan niet hoeveel pillen dat in totaal worden en moet je de gebruikersperiode opgeven.

44.6 Zijn medicatieverstrekkingen MP9 beschikbaar?

Antwoord: Deze worden beschikbaar gesteld door AIS-en zijn voorlopig nog niet beschikbaar alleen MVE wordt beschikbaar, want de verstrekkingen vertaling gaat alleen TA’s genereren en geen MVE’s, pas wanneer de aanwezige AIS systemen volgende stap (5) gaan bouwen komt MVE beschikbaar.

45 Vragenuurtje 1 september 2023

45.1 Zijn er voorbeelden voor WDS beschikbaar?

Antwoord: Zie hiervoor de wiki én GitHub bij beschikbaarstellen_medicatiegegevens WDS. De wiki is functioneel, GitHub technisch. Koppeling loopt via het scenarionummer dat je terugvindt in de filenaam op GitHub.

46 Vragenuurtje 8 september 2023

46.1 Is er een plek om een opmerking over het hele voorschrift te plaatsen?

Antwoord: Nee dat is er niet. Je hebt geen overall opmerking die je kan plaatsen. Dit kan wel per medicatieafspraak of verstrekkingsverzoek.

46.2 Is het WDS niet gewoon een complex schema?

Antwoord: Ja dat klopt. Het WDS is van nature eigenlijk een Medicatieafspraak. Het heeft alleen een ander attribuut, interactie ID of resource. Dat komt omdat er regels zitten aan de medicatieafspraak, deze mag namelijk alleen door een voorschrijver worden gewijzigd.

Het WDS kan wijzigingen op basis van een meetwaarde of bloedwaarde. Dat betekent dat als er wordt geprikt deze zonder tussenkomst van een arts op basis van een protocol worden gewijzigd, en dit mag niet met een MA. Daarom is er een WDS gemaakt.

46.3 Wat is de inhoudelijke response op MEDGEG, MEDGEGTOT?

Antwoord: MEDGEG MEDGEGTOT.png

47 Vragenuurtje 15 september 2023

47.1 Hoe moet je er mee omgaan als je een WDS ophaalt die refereert naar een MA maar die MA is er niet? Is dit een happy flow of is dit een uitzondering dat je ooit een keer een MA niet kan ophalen?

Antwoord: Dit betreft een uitzonderingssituatie. Waar we vanuit gaan is dat een WDS niet gepubliceerd mag worden zonder dat er een MP9 MA aan te grondslag ligt. Het kan echter gebeuren dat de MA door de Huisarts of door de specialist in het ziekenhuis is gemaakt en deze niet is gedeeld of het systeem niet bereikbaar is.

47.2 Stel dat ik wel een WDS heb dan mag ik er vanuit gaan dat er een MP9 MA ergens is. Ik heb in mijn eTDR een MA nodig om deze op mij toedieningslijst te plaatsen. Mag ik dan zelf een MA aanmaken als ik weet dat die ergens bestaat? Hoe ga je hier mee om?

Antwoord: Alle informatie om een WDS te verwerken zit in de WDS zelf, wel moet er aan onze kant een dummy MA gemaakt worden om de plek in te vullen van de gerefereerde MA. Hier kan je dan een dummy vlag of kopie vlag aanhangen dat je deze nooit oplevert aan derden.

47.3 Welk bericht wordt er gebruikt om de maker op de hoogte te stellen bij stop berichten?

Antwoord: Hiervoor wordt de PVMG gebruikt, Medicatie gegevens sturen.

47.4 Bij het stoppen hoef je toch eigenlijk alleen maar de stop MA te sturen met een verwijzing naar de originele MA?

Antwoord: Klopt, in de PVMG mag je ook geen kopie bouwstenen sturen.

48 Vragenuurtje 22 september 2023

48.1 Als je bij combinaties van filters MBH ID A en B opvragen is dat een EN-relatie (krijg je dan de resultaten van MBH ID A en B)? Als je de gebruikersperiode en MBH ID wilt is dat dan een OF-relatie?

Antwoord: Er zitten verschillende parameters in de query je vraagt een periode op OF je vraagt MBH ID op tussen die 2 zaken zit een AND-relatie de bouwsteen die je oplevert moet aan allebei die zaken voldoen (die moet een MBH ID hebben en binnen die periode vallen). Maar als het om productcodes gaat en twee productcodes meegeeft als parameter dan is het een OF dan lever je een resultaat op dat hoort bij de ene productcode of bij de ander.

48.2 Deze Of/EN regel geldt dat voor alle parameters van de generieke queries?

Antwoord: Ja, dit is zo voor alle parameters van de bouwsteen queries.

48.3 Dus alleen periode is EN de rest is OF?

Antwoord: Als het over dezelfde parameters gaat dan lever je alle instanties op die aan die parameter voldoet. Als het verschillende zijn dan moet het zowel aan de ene als de andere voldoen.

48.4 Dus je kan je nooit combineren, je geeft in de query MBH ID en specifieke bouwsteen instantie?

Antwoord: Als die specifieke bouwsteen instantie niet bij het MBH ID hoort, dan krijg je niks terug.

48.5 Wanneer een ontvangend systeem gaat matchen op de QueryParametersProductCode, welke match logica is dan gewenst?

Antwoord: In de generieke query kun je een productcode aangeven. De G-standaard is gelaagd model met verschillende niveaus.

48.6 Als je een query doet en je vraagt een productcode op PRK niveau krijg je dan alle matches en submatches allemaal in de Query?

Antwoord: Ja.

48.7 Waarom dan niet ook de GPK vast te slaan?

Antwoord: In berichten is de PRK, als je die hebt, verplicht. Bij identificatie moet je altijd GPK meesturen.

48.8 Zit het in de testscripts verwerkt dat als je iets verstuurt en iets mee moet sturen dat het gecontroleerd wordt?

Antwoord: Ja, in de testscripts die je naar de validatiesimulator stuurt wordt dat gecontroleerd en je krijgt een vlaggetje op het moment dat het niet correct is. Als je daar tegen test weet je of het goed is of niet.

48.9 Klopt het dat je een query mogelijkheid hebt op alles maar niet op productgroep?

Antwoord: Ja dat klopt, Je hebt alleen inclusieve filters geen exclusieve en kan ook niet op productgroep filteren.

48.10 Als je naar Z-index kijkt, mogen de 90 miljoennummers qua codestelsel ook op verschillende niveaus worden aangevraagd, moet je dan ook zeggen welke range ZI’s HPK of PRK, waar moet je op matchen?

Antwoord: 90 miljoennummers moet je altijd vermelden inclusief de route en extension. Zo’n nummer is specifiek en uniek.

48.11 Zijn er kwalificatie testen voor de MP VOS op basis van andermans medicatie afspraak?

Antwoord: Er is een scenario set in testmateriaal hoe je moet omgaan met andermans bouwstenen wel MP 2.0 maar niet in het testmateriaal MP 3.0. Dit is waarschijnlijk bij de omzetting van de testmaterialen van 2.0 naar 3.0 niet goed meegekomen. Dit zal bij de volgende release in oktober omgezet en gepubliceerd worden. Dit zal ook tijdens de testdagen aan bod komen om te testen.

48.12 Moet je MP VOS voor starten, wijzigen, stoppen en hervatten van medicatie in combinatie verstrekker apotheker de VOS gebruiken om apotheker in te lichten. Moet je in de payload ook de kopie MA andere scenario’s sturen?

Antwoord: Nee, je moet bij een verstrekkingsverzoek op basis daarvan ook zaken moet gaan leveren als apotheker, doseervorm weet je dan potentieel niet. De stop MA verwijst naar de oorspronkelijke MA, maar voegt niks toe. De kopie bouwsteen MA lever je alleen op bij een verstrekkingsverzoek niet bij de stop MA.

48.13 In de FHIR specs staat dat je alle referenties navigeerbaar moet opnemen / aanbieden, klopt dat?

Antwoord: Ja dit klopt, je moet de ma referentie opnemen, je hoeft niet de originele data mee te leveren.

48.14 Moeten leveranciers voor nu aanhouden dat je er in een vv een MA moet zitten?

Antwoord: Ja, nu mag een PVMV ook alleen een MA en stop MA bevatten.

49 Vragenuurtje 29 september 2023

49.1 Is er testmateriaal voor consolidatie beschikbaar om het consolidatieproces te testen?

Antwoord: Ja, er is testmateriaal aangemaakt voor consolideren staat live op de wiki Touchstone en Nictiz kwalificatie site.

49.2 Kan daarmee getest worden wat de uitkomst moet zijn na het consolideren (wat er over moet blijven)?

Antwoord: Nee, kan niet. wel de bouwstenen die je kan opvragen, maar niet welke bouwsteen we verwachten die over zullen blijven van die keten. Soortgelijk testmateriaal komt wellicht nog wel in de toekomst.

49.3 In de implementatie handleiding consolideren staat als disclaimer dat het niet normatief is, maar gaan we het dan wel testen?

Antwoord: FO met afleidingsregels is definitief en normatief. Die workflow kan niet normatief zijn omdat iedere leverancier op een andere manier de workflow doorloopt. Het biedt houvast om afleidingsregels toe te passen.

49.4 Kan het dat een MA waarnaar in een TA wordt verwezen niet altijd beschikbaar is in het resultaat?

Antwoord: Dat kan, de TA kan verwijzen naar een MA die is gestopt en niet wordt opgeleverd door het bronsysteem. Dit kan je oplossen door een specifiek MBH ID op te vragen of een langere periode op te vragen.

49.5 Het is dan lastig om consolidatieregels daar op af te stemmen, want je mist alle referenties naar MA’s

Antwoord: Referenties zouden er moeten zijn. Je kan het consolidatieproces met de TA doen.

49.6 Als je een TA krijgt die verwijst naar MA die je niet hebt ontvangen, hoef je de MA dan niet op te halen en kun je dan wat in de consolidatieregels staat over de MA staat overslaan of moet je elke MA los opvragen en hopen dat erop gereageerd wordt (extra bevragingen doen)?

Antwoord: Een TA is geldig tenzij er een nieuwe stop MA is. Je krijgt wel een stop MA meegeleverd alleen niet de MA waar in de TA naar gerefereerd word. Als je aan de hand van de opgevraagde gegevens een eenduidig besluit kan maken hoef je niet verder te vragen.

49.7 Staat er in FO hoe je checkt of MBH’s kloppen en wat je moet doen als het niet klopt (bijvoorbeeld niet goed is genoteerd)?

Antwoord: Dit is reconciliatie; de volgende in de keten kan dit herstellen door de MA te wijzigen (is ook een reden voor opgesteld), dus het is aan de voorschrijver om die te reconciliëren.

49.7.1 Staat dat in het FO?

Antwoord: Op de hybride wiki staat het proces omschreven, in de volgende release 20 oktober wordt het in het FO opgenomen, hoe je moet reconciliëren en hoe dat werkt.

49.8 Er staat dat alleen de laatste relevante geldt, wat is de laatste relevante?

Antwoord: Dan wordt gekeken naar de afspraakdatum.

49.9 Wat is de afspraakdatum?

Antwoord: De afspraakdatum is het moment waarop de afspraak wordt gemaakt met de patiënt (dit is niet per definitie hetzelfde als de registratiedatum). Het gaat erom wanneer de patient het hoort is, dat is de het meest relevante / recente bericht. eE afspraakdatum die in de MA of TA zit, bepaald waar die zit in de tijd. De meest veilige manier om te bepalen wat de laatste is is door de referenties af te lopen.

49.10 Waarom is het niet de registratiedatum?

Antwoord: De arts wil het aan een contact koppelen en kan anti dateren, dit gebeurd in een apotheek ook, hier zjn ook regels voor opgesteld in het FO.

49.11 Kunnen HPK's in de Z-index verschuiven?

Antwoord: Ja, die kunnen verschuiven. Je kan dan in de historietabel terug vinden onder welke PRK de HPK toen viel.

49.12 Wat moet je in de query response teruggeven als er om PRK wordt gevraagd en ondertussen de HPK is verplaatst naar een andere PRK, moet je dat dan matchen of moet je kijken naar laatste stand in de Z-index?

Antwoord: Je kan aan de hand van de historie matchen (maar dat is niet zo relevant want viel toen niet onder die PRK).

49.13 Als er tijd geleden medicijn is vastgelegd met een MA en je maakt nu de afspraak dat je alle codes in dat farmaceutisch product zet in een MA objectstore en doet later een bevraging in de objectstore, krijg je dan wat toen de relaties waren; is dat de match of moet je als de query binnenkomt kijken naar laatste stand van de Z-index?

Antwoord: Mag feitelijk beide, als je alles in de ZIB opslaat mag je daarop filteren, maar je mag ook filteren op basis wat er op dat moment dan in de Z-index staat. Het is aan de leveranciers om zelf de variant te kiezen.

49.14 Hoe immutable is MP9 bouwblok?

Antwoord: alles wat je oplevert moet je ook daar opslaan anders kan het een andere PRK hebben. Een bouwblok mag zich niet ander presenteren als je het over een jaar weer opvraagt.

49.15 We bouwen nu conform bepaalde systemen, specificaties kunnen na een tijdje wijzigen. Immutable is niet immutable je volgt de standaard met de dan geldende specs?

Antwoord: Er is een baseline vastgesteld; de versie waarmee we live gaan is de baseline de daarop volgende versies hoef je niet te implementeren, de baseline is verplicht. Als je op het LSP een vraag stelt gaan we matchen met hoogste versie die er tussen de opvrager en de opleverbare partij bestaat, dus wat zij ondersteunen als er verschillende versies zijn val je terug op baseline. Als de baseline oud is wordt de baseline de versie waar iedereen sws op zit. Nieuwere versies moet je gewoon kunnen accepteren. Je mag altijd op de baseline blijven zitten, in uitzonderlijke gevallen wanneer dat niet kan worden daar afspraken over gemaakt.

50 Vragenuurtje 13 oktober 2023

50.1 Hoe lang moet een MGB bewaart worden?

Antwoord: Toedieningen moeten 2 jaar bewaard worden. MA's en TA's 15 jaar. De informatiestandaard zegt niets over hoelang MGB bewaart moet worden. Op grond van het artikel 454 en 455 moeten de gegevens over het medicatiegebruik in het medisch dossier een bewaartermijn kennen van (tenminste) 20 jaar vanaf de laatste wijziging in het dossier.

50.2 Is er een onderscheid tussen papier en digitaal?

Antwoord: Dit moet bij de jurist nagevraagd worden.

50.3 Een keer per dag 1 tot 2 tabletten die worden in het bericht allemaal omgezet naar stuk. Hoe gaan we daarmee om? Die mapping zit niet in de G-standaard. Wel van tablet naar stuk maar niet van stuk naar tablet. Want we hebben ook tabletten, capsules, bruistabletten, zakjes, zalf, strip enz. LSP kan alleen maar stuk noteren.

Antwoord: Krijg je ook gecompliceerde uitleggen als capsule openmaken maar de bolletjes niet vermalen bij een slikstoornis. De conclusie dat ook vanuit de standaard, in combinatie met de farmaceutische vorm van het geneesmiddel, waar dus staat dat het een capsule is of een smelttablet, etc. Dat je de mapping terug kunt maken. Maar dat kan niet altijd. Want je hebt ook insuline eenheden en die komen ook niet overheen (gaan in ml). IE is ook niet hetzelfde als een eenheid. IE is het exacte ml enz en E is de hoeveelheid in stuks. De insuline heeft officieel inderdaad zoveel internationale eenheden per milliliter en alle medewerkers die toedienen die draaien de pen op met 1 2 3 4 eenheden wat dan officieel internationale eenheden is. Dus in de spraak is eenheid gewoon hetzelfde. Voor insuline als je tegen een verpleegkundige zegt zoveel eenheden, dan draaien ze die pen op naar twee eenheden. Wat via het LSP wordt gecommuniceerd is U komma eenheden, dat is het hoogste niveau en de G-standaard basiseenheden. En dan zul je zelf de vertaling moeten maken.in totaal 25 met EH die moeten we dus wordt geconverteerd naar basiseenheden. Heel veel kan je niet terugmappen. GPK basiseenheid die gebruiken we en er komt echt geen strips in voor. Bij GPK hoort een basiseenheid.

50.4 Tabel 25 - uitmappen op MP9; wat gaan we doen met (B) codes? Dit zegt meer over het etiket informatie/medicijn dan gebruik van medicijn; hoe gaan we dit doen?

Antwoord: Codes zijn gekoppeld aan het middel en niet aan de de MA/TA. We hebben gezegd dat alles wat is gecodeerd moet ook in de description komen. Voor de patiënt leesbaar maken. Dubbelingen eruit halen. Willen niet dat er een eigen tekst geplaatst kan worden en dan zeggen deze code. Als iemand er wat bij zet moet de code Other zijn.

50.5 De omeprazol MBH_300_ToekomstigEnNieuweMA_NieuweMA mist een medicationReference in de test. Is dit bewust gedaan en moeten we dan de naam gebruiken van de andere MA's binnen het MBH-id? Of is dit een foutje?

Antwoord: En in dit geval is het een wijziging, dus dan zou je nog ergens anders de naam vandaan kunnen vissen. Maar dat lijkt me toch niet de bedoeling? Want als het gewoon een start is, dan moet het middel er ook in zitten. Lijkt me dat dat een standaard controle moet zijn dat ergens de medicatie meegestuurd wordt. Is een fout in het systeem!

50.6 Komen er specifiek Fhir aspecten, in de acceptatie scripts (ook een standaard set op de Wiki - Test algemene scripts, eisen en MP9? Of zijn die in ontwikkeling?

Antwoord:In de acceptatie scripts zitten specifiek HL7 onderdelen in. De Fhir komt eraan. In standaard aceeptatie scripts - Test algemene scripts, eisen en MP9 - daar staan soms dingen in die wij niet ondersteunen. Zoals dat je een BSN invoert en dat je dan persoonsgegevens ophaalt. De zaken ondersteunen wij niet. Dat je vanuit dat je een BSN intypt en dat je dan persoonsgegevens ophaalt. Omdat we eigenlijk altijd persoonsgegevens via een koppeling binnenkrijgen. Is dan geen use case. Een geldig BSN moet gevalideerd zijn bij het SBV-Z. Dat doen wij wel. Maar we halen geen persoonsgegevens op. Maar dat dat staat los van Fhir, of dat zijn gewoon generieke eisen. Op een gegeven moment zullen we ook de infrastructurele berichten in fire hebben en dan moet je ze opnieuw kwalificeren (past dat nog steeds). Onze SBV-Z validatie loopt rechtstreeks via het SBV-Z en niet via het LSP. Dat gaan we niet omzetten naar Fhir. SVB-Z niet eens een fire mogelijkheid om de BSN te controleren. Via het LSP ook niet. Daarom moeten mensen nu het oude HL7 formaat of het eigen formaat aanhouden. Na te vragen of de SBV-Z aan SBV-Z/LSP niet ook een Fhir koppeling voor kan ontwikkelen.

51 Vragenuurtje 20 oktober 2023

51.1 Als je een STOP MA ontvangt maar de corresponderende MA niet kan vinden, wat doe je er dan mee?

Antwoord: De STOP MA bevat alle informatie die nodig is om door te gaan. Als je een MA afspraak hebt tot bijvoorbeeld oktober en de stop MA is stoppen binnen 3 dagen dan is dat de nieuwe MA. Daarin staat alle informatie, welke medicatie, dosering enz. Als er iemand een voorschrijving krijgt buiten Nederland, dat we dan een MA krijgen wat dan? Je haalt de informatie op voordat je de verwerking ervan uitvoert op de stop MA. Als er geen originele MA is dan zou het in een generieke MBH ID moeten staan. Je kan niet een StOP MA maken met een specifieke MA. Op de Wiki pagina over migratie en hybride staat beschreven hoe je generieke en specifieke MBH moet gebruiken. Als iemand medicijnen gebruikt en de arts vraagt wat gebruik je, en de patiënt geeft aan wat en de arts geeft aan om te stoppen dan moet dat met een STOP MA. Staat meer in hoofdstuk 4 en 5.

51.2 Wat doe je als arts? Informeer je de apotheker ja of nee?

Antwoord: Het is een keuze van de arts om een STOP MA te sturen naar een apotheker. Omdat er geen originele MA is is er niets om te stoppen. Dan laat je het alleen zien in het medicatieoverzicht. Er moet dan een check op medicijngebruik zijn. Laat de STOP MA zien omdat er geen originele MA is. Je kan niet informatie sturen naar een apotheek zonder recept. Anders wordt het gezien als data breach. De Stop Ma wordt doorgezet naar een MA die onmiddellijk gestopt moet worden. Je kan ervoor kiezen om een STOP MA niet te sturen. Dat staat in de gebruikerseisen.

51.3 Wordt er onderscheid gemaakt wanneer een patiënt of een apotheker iets rapporteert.

Antwoord: Er is een verschil tussen de auteur de patiënt en een professional. De patiënt kan zijn eigen medicijngebruik aanpassen maar niet iets wat door een professional is ingediend en visa versa. Degene die de data erin heeft gezet moet het bespreken. Maar als de patiënt het via een portaal doet gaat dat anders. Je moet duidelijk de onderscheiding laten zien. De meldingen van patiënten en professionals moeten apart vermeld worden. Hoe je dat weergeeft in de interface is geen duidelijke afspraak over. De informant kan ook iemand anders zijn zoals bijvoorbeeld mantelzorger.

51.4 Als je bij serial MA's een vervangend medicijn geeft, bijvoorbeeld ibuprofen ipv paracetemol. Maak je dan een nieuwe MA of update je dan de oude?

Antwoord: Je update nooit de oude MA. Als dit in de apotheek is. Dan is de MA ibuprofen maar stel je hebt geen voorraad meer dan moet je overstappen naar wat anders. Dan stop je de TA voor ibuprofen en maak je een nieuwe TA. Ibuprofen moet dan gestopt worden en in dezelfde MA en MBH-ID worden deze dan gezet. MBH-ID kan alleen veranderd worden door de voorschrijver, als ze bijvoorbeeld PKR level aanpassen. Ook als je een andere afmeting voorschrijft gebeurd dit op dezelfde manier. Moet wel een waarschuwing bijstaan dat de MA een aanpassing heeft in dosering of andere soortgelijke medicatie. Als de behandeling veranderd dan moet je terug naar de arts en vragen om een nieuwe MA.

51.5 De ruimte van de apotheker hoe ze afspraken kunnen aanpassen is daar een voorbeeld van hoe je dat precies moet aanpakken? Hoe implementeren we dat?

Antwoord: Nee. Er kunnen onderlinge afspraken tussen de apothekers zijn dus is er geen vast stramien. Het gaat per locatie. Dat maakt het moeilijk. In je eigen applicatie maak je een aanpassing voor die locatie. Als de voorschrijver een specifieke HPK aanvraagt dan is er minder ruimte voor de apotheker om aanpassingen te doen. Een algemeen overzicht zou wel wenselijk zijn maar regionaal hebben ze nog hun eigen manier. Beta 2 wordt uitgebracht. Art decor naar beta 2. Infrastructuur publicatie is er nog niet. Fire materials komen 3 november 2023 uit.


52 Vragenuurtje 27 oktober 2023

52.1 Medicatiegebruik - We have implemented on the front end one medication use per medicine or pharmaceutical treatment. Is that wrong? Are we supposed to display one medication use per author or do we display the full list chronologically?

Antwoord: It is possible that two medications are relevant. When the author is a patient or healthcare provider. Because their medication don't overrule each other. Another possibility is when you have a Medicationagreement that is current with an end date and medicationagreement in the future and they don't overlap in use then you can create in theory a medication use for the current one and in the future. In that case both medication use would be relevant. We don't expect that to happen a lot.

52.2 If we don't add patient author so we can only display doctor or pharmacist as an author. If we get another one, the pharmacist is the author do we overwrite?

Antwoord: Yes.

52.3 Is it correct that medication usage are supposed to be connected by a Medicatieafspraak except the zelfzorgmedicatie.

Antwoord: That is possible. You can also connect them through the toedoeningsafspraak (TA). There are two possibilities and is always either the MA or TH. You can't link the medication usages to both of them.

52.4 When you have a medicationagreement and you have a future medicationagreement and I make a medication use now. But they switch to another amount. De dokter heeft nu gezegd een keer per dag een tablet en over twee weken start je een keer per dag twee tabletten. Ik ga nu medicatiegebruik vastleggen en ik zeg, ik ga dat niet doen. Ik maak een medicatiegebruik van vandaag tot volgende maand van één keer per dag een tablet. Kan dat? Of moeten we dan aan de voorkant eigenlijk al zeggen, je legt hem vast bij MA1 en die stopt op over twee weken, dus je kan nooit een medicatiegebruik vastleggen die een einddatum heeft die voorbij dat MA gaat.

Antwoord: Medicatiegebruik legt vast wat je zou doen of gaat doen of aan het doen bent. Als patiënt zijnde, dan kan je afwijken van wat er vastligt. Als je niet volgt wat er in de medicatieafspraak staat dan is er een indicator om aan te geven dat je niet volgt wat er in de medicatieafspraak staat. Je kan afwijken van de gebruiksperiode maar dat ga je dan wel ook aangeven in die indicator. Niet volgens afspraak staat er dan in de indicator. Je kan niet aan twee MA's koppelen. Dan leg je het vast bij MA1. En als ik de afleidingsregels volg dan is de tweede MA heeft een latere startdatum dan MA1 of moet ik naar de datum van vastleggen kijken, ook al is die in de toekomst? Maar hij is al vastgelegd voordat het medicatiegebruik deed. En daarmee overruled MA2 niet meer het medicatiegebruik van wat ik heb vastgelegd. Ja, dat klopt. Het gaat inderdaad in die zin om wanneer je iets vastgelegd en niet om wat er dan in die gebruiksperiode staat. Dus die MA1 en die MA2, die zijn al eerder vastgelegd dan het medicatiegebruik. Maakt dan niet uit dat de ene gestopt is het gaat erom dat het daarna is vastgesteld.

53 Vragenuurtje 3 november 2023

53.1 Consolidatie met betrekking tot een correctie; kan een STOP MA ook geannuleerd worden?

Antwoord: Dat laatste is correct. De arts moet zich er bewust van zijn dat hij een nieuwe MA moet maken voor het gat ertussen. Een echte MA kan je annuleren maar een stop MA niet. STOP MA moet je vervangen met een nieuwe MA. Is voor alle stops, een stop kan je niet annuleren. Een stop verwijst naar de eerste stop, niet naar de originele medicatieafspraak. Wijziging werkt hetzelfde. De technische stop verwijst naar de stop en de nieuwe medicatieafspraak verwijst ook naar de stop. Stop met een toekomstige datum die we wijzigen. We gaan een wijziging doorvoeren omdat we toch willen verlengen. Dan gaan we dus die STOP MA gaan we technisch stoppen. We gaan de nieuwe MA verwijzen naar die STOP MA. Omdat je hem al echt definitief gestopt had en dat wil corrigeren, moet je een nieuwe MA die je dan nog toevoegt laten verwijzen naar die stop. Als je later wil stoppen moet je een nieuwe MA hebben. Je kan de stopdatum alleen stoppen en niet verlengen.

53.2 Stel je hebt een MA en VV die verwijst naar MA1. De STOP MA. Hij wordt gestopt en aangepast. De nieuwe MA krijgt een nieuwe VV. Die wordt gestopt. Naar welke MA verwijst dit VV?

Antwoord: Hangt ervanaf hoeveel informatie je overneemt in je STOP MA. Als het een ander systeem is en er staan deeltijden in bijvoorbeeld en de huisartsen die zegt, dat moet toch maar stoppen. Dan moet het huisarts systeem wel al die expliciete doseerinformatie overnemen. Anders kan je misschien niet veilig die STOP MA informatie tonen. Hoe betrouwbaar kunnen we die STOP MA maken dat het bruikbaar is. De technisch stop mag je weglaten. Maar de definitieve STOP MA zou eigenlijk zoveel informatie moeten bevatten dat je hem kunt gebruiken als een echte MA. Maar zijn wel heel veel eisen aan, met name doseerschema. Want dat moet dan wel exact overeenkomen met de originele MA.

53.3 We moeten de productcodes die we moeten gebruiken ook kunnen zoeken op basis van SNK en SSK. Die stonden beschreven maar daar zitten geen value list achter dus daar kunnen we geen value list voor gebruiken.

Antwoord: In de huidige publicatie is dat aangepast. Door de SNK en SSK uit de omschrijving te halen. We schrijven nu voor PRK. MP 16-9 als je het wilt opzoeken.


54 Vragenuurtje 10 november 2023

54.1 Is elke wijziging op een Medicatie afspraak aanleiding tot het aanmaken van een nieuwe Medicatie afspraak? En dan met name over de episode en het contactmoment.

Antwoord: Vooralsnog mag je uitgaan van de situatie dat een wijziging in episode / deelcontact niet leidt tot een nieuwe MA. Deels omdat dit geen onderdeel is van de Kickstart, deels omdat dit valt onder de toepassing in met name huisarts waarneemgegevens. De effecten van het wijzingen van een episode, wat dan leidt tot een nieuwe MA zijn behoorlijk groot (nieuwe TA, toedienen, etc.). Ook zou je een 'externe' MA wellicht onder een episode willen hangen, zonder dat dit leidt tot het overnemen van een MA. Een gerelateerd issues hierbij is het ondersteunen van meerdere episodes per MA. Dat zal ook nog in het HIS referentie model uitgewerkt moeten worden. We zullen dit punt eerst met de expertgroep bespreken, wat kan leiden tot een aanpassing in het FO, maar niet op korte termijn. Andere aanpassingen, die inherent horen bij de medicatie afspraak, leiden natuurlijk wel tot een wijziging.

54.2 Hoe ga je i.h.k.v. consolidatie om met een correctie op een wijziging?

Antwoord:

  • Als men een stop-MA wilt stoppen moet daarvoor altijd een nieuwe stop-MA worden aangemaakt. Een annuleer-MA is alleen geldig voor MA's met een startdata in de toekomst. Aangezien een stop-MA is aangemaakt, moet de stardatum wel in het heden of verleden liggen.
  • Als men een stop-MA wilt wijzigen (bijvoorbeeld de einddatum ligt toch een week later) doe je dit door een technische stop en nieuwe MA (met daarin de einddatum een week later) aan te maken. Beide MA's verwijzen dan naar de stop-MA.

54.3 Als een patiënt tegen apotheek A zegt dat de medicatie volgens voorschrift wordt gebruikt wordt dit vastgelegd in “Verificatie medicatiegebruik”. Nu gaat de patiënt naar apotheek B en geeft deze aan dat maar de helft van het voorschrift wordt gebruikt. Moet het systeem dan het eerder vastgelegde medicatiegebruik overschrijven?

Antwoord: Ja, wanneer een zorgprofessional medicatie gebruik registreert overschrijft dit de eerdere invoer.

55 Vragenuurtje 17 november 2023

55.1 Wat te doen als er een verschil zit tussen een geneesmiddel dat in de VV zit en in de MA zit?

Antwoord: Verwachten niet dat er in MA en de VV iets anders kan staan binnen dezelfde MBH. Verwacht niet dat het voorkomt. In het voorschrift kan je meerdere MBH's in kwijt. Dan kan je medicatieafspraak hebben met een bepaald geneesmiddel en verstrekkingsverzoek met een ander geneesmiddel die aan andere MBH's toebehoren. MA is hetzelfde als VV geneesmiddel. Deze informatie moet wel ergens vastgelegd worden.

55.2 Is the kwalificatie simulator for Nictiz is it to test all those scenario's voor medicatiegebruik? Is it ready for us to test medication use? Or does the simulator still need work?

Antwoord: There are test scenarios you should test about medication use with the simulator. Not sure if it is 100% complete but we test a vast amount of use cases you could encounter in practice. The simulator should help during implementation. And if use cases are missing we can add them to the simulator.

55.3 We now have the episode of care mapped to the MA and we have prescription reason mapped to the MA and basically they are the same. One is only added when there's an actual reference on the product. You get a notification that you have to send that extra prescription reason. If I already have the episode connected to that medication agreement, why would we need another additional field for the prescription reason?

Antwoord: Right now not every system can view relatie episode. Mostly general practioner systems that can request that specific episode of care. For example pharmacist won't be able and might not be able to view that episode of care. And for certain medications, he or she needs to see the reason for prescribing. So relying on the episode of care is a bit unstable and it doesn't cover 100% of all the systems. You should add it to the reason for prescribing because the pharmacist needs to be able to to view the reason for prescribing.

56 Vragenuurtje 24 november 2023

56.1 De engineers werken aan het ontvangen, opslaan en evalueren van de verschillende kralen in de ketting van de MA. We krijgen ook MAs van buitenaf. Hoeveel waarde kunnen we hechten aan de zaken die we binnenkrijgen als kopie bouwstenen dat die unmutable zijn? Hoe unmutable zijn die bouwstenen in de loop van de tijd? Een MA heeft bijvoorbeeld relaties naar een episode en een contact (encounter). Als je binnen CIS een bouwsteen omhangt naar een andere episode of andere encounter omdat je je dossier op orde brengt moet er dan een nieuwe MA gepubliceerd worden? Zien we dat als een mutatie van een medicatieafspraak? Als ik nu een CIS bevraag en over een halfjaar weer dezelfde CIS krijg ik over een halfjaar dan precies dezelfde bouwsteen terug? Wat is er gelijk en niet gelijk?

Antwoord: Episode deelcontact is een andere zorgtoepassing en in de Kickstart niet wordt meegenomen. Wordt niet op getoetst. Dat betekent dat die kan wijzigen omdat we daar geen afspraken gaan maken nu. Stel dat je een medicatieafspraak krijgt die je graag onder een specifieke episode wil hangen dan mag dit momenteel. Zonder dat je de medicatieafspraak moet stoppen en starten en aan de episode moet koppelen. Ik hoop dat we dat veld uit de MP standaard kunnen krijgen omdat het een andere zorgtoepassing is. Het is orginele bouwsteen. Verschil kopie en originele bouwsteen. Een kopie bouwsteen is een bouwsteen die van iemand anders die je pushed. Je mag het niet opleveren. Bij het verzenden van een verstrekkingsverzoek onder andermans MA stuur je originele MA als kopiebouwsteen mee. Die kan anders zijn dan de originele medicatieafspraak. Je kan beter de originele bouwsteen bij de bron opvragen want dat is de waarheid. Andermans MA is in de tussentijd veranderd want de relatie naar episode is veranderd. Dus als je andermans MA binnenrkrijgt is het gemuteerd. Het is vooral belangrijk voor zorgtoepassing huisarts waarnemingsgegevens. Misschien moeten we het op een andere manier oplossen.

56.2 Welke velden moeten we zien als wijzigingen? Als je iets wijzigt aan een medicatieafspraak krijg je dan een nieuwe?

Antwoord: Ja. Met uitzondering van een medicatieafspraak in de toekomst die ene criterium heeft. Bijvoorbeeld 3 dagen voor operatie starten. Einddatum is onzeker. In het ziekenhuis is vaak niet een arts die het wijzigt maar een administratief medewerker die ziet dat de operatie is verplaatst. Omdat er geen arts tussen zit mag er niet een nieuwe medicatieafspraak worden gemaakt. Als er een criterium in staat is de start en einddatum onzeker en deze mag worden aangepast zonder dat er een nieuwe medicatieafspraak volgt. Als de start en einddatum is gepasseerd mag je het niet meer aanpassen. Dat heeft te maken met dat er in een ziekenhuis andere mensen dan een voorschrijver een medicatieafspraak kunnen aanpassen. Alleen voorschrijvers mogen daadwerkelijk medicatieafspraken aanpassen en nieuwe medicatieafspraken maken. Andere organisaties kunnen het gemaleteerd doen. Maar heel veel artsen staan dat niet toe dus moet een andere oplossing vinden. Criterium is de trigger - heeft het onzekerheidsfactor - alleen met datum en tijd. Geen andere gegevens. Moet nog wel in de documentatie worden opgenomen.

56.3 Value sets die benodigd zijn komen gedeeltelijk uit z-index. Maar heel veel value sets zijn alleen beschikbaar in de Art Decor. Die worden niet gepubliceerd in de G standaard en NRG. We gaan ze manueel opvoeren in ons systeem. Komen ze wel in publicaties bij een organisatie?

Antwoord: Wij halen ze op bij de nationale terminologie server. Je kan ze ook downloaden uit Art Decor en die csv file importeren. Als er wijzigingen plaats vinden moet er wel nog een cvs file worden uitgedraaid. Dat bestand 431 kan een bepaald set aan code lijsten van medicatieproces, dat is alleen aanvullende instructies en de reden van staken en wijzigen. De rest van de MP9 value sets zitten niet in de Z-index. Gaan we meer value sets via de Z-index publiceren? We gaan er voorlopig vanuit dat het zo blijft maar daar is geen garantie voor. Voor de Kickstart nu wel. We moeten op langere termijn wel een betere oplossing hiervoor vinden.


57 Vragenuurtje 8 december 2023

57.1 Waarom heeft MGB een relatie naar mgb? Toelichting: MGB - Medicatiegebruik - Heeft geen relatie naar een andere MGB, zoals een MA wel een RelatieNaarMA heeft. De relatie is nodig bij wijziging / stoppen.

Antwoord: Bij wijziging van een MA moet je verwijzing maken. Voor MGB gelden andere regels. Binnen dezelfde MBH-id overruled nieuw vastgelegd MGB de oudere vastgelegde MGB van hetzelfde type auteur. Er is geen relatie tussen deze twee, de nieuwe is altijd de waarheid. Zodra er een nieuwe (andere) bouwsteen is, overschrijft weer alle eerder vastgelegde MGB in dezelfde MBA-id. Deze afspraak geldt alleen voor MA en TA niet voor WDS. Het tonen van MGB moet zelf met de zorgverleners bepaald worden. Referentie: https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:V3.0.0-beta_Ontwerp_medicatieproces_9 paragraaf 5.3.2.4 Regels van het overrulen opgesomd

57.2 Krijgen wij (TRIS) verstrekkingsverzoeken binnen bij een GQZG (Generieke Query).

Antwoord: Verstrekkingsverzoeken zijn alleen maar opvraagbaar door patiënten. In de Generieke Query krijg je dan nooit verstrekkingsverzoeken in. Bijvoorbeeld de Nierfunctie, Lengte, Gewicht zitten in de MP-VOS niet in de VV. Deze zitten dus als extra bouwsteen in het voorschriftbericht.

57.3 Krijgt een TRIS een MA binnen? En ook een Verstrekkingsverzoek? Toelichting: (Ontvangen via VersturenMedicatievoorschrift03.svc)

Antwoord: Theoretisch wel. Wanneer er een MA wordt gemaakt maar die mag niet worden gedeeld, maar dat de patiënt toch wil dat dit gedeeld wordt met de trombose-dienst. De voorschrijver pushed de MA in dat geval. Daarom moet het ontvangen ingebouwd worden. Wat je gepushed hebt gekregen moet wel worden vastgehouden. Referentie: https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:V2.0.0_Verwijzing_naar_documentatie_Medicatieproces9_tbv_Kickstart#Tabel

57.4 Moet OpvragenMedicatiegebruik02 ook WDS teruggeven, naast MA’s en MGB’s?

Antwoord: Nee. Deze levert alleen MA’s op. Als (V3) opvragend systeem heb je altijd de generieke zorgquery waarmee je de vragen stelt en niet de losse bouwsteenqueries. Referentie: https:decor.nictiz.nl/pub/vzvz/mp-vzvz-html-20220426T102209/scenarios.html#_2.16.840.1.113883.2.4.3.111.3.12.7.17_

57.5 Moet een TRIS altijd een MGB via het LSP versturen? Wanneer wel, wanneer niet versturen? Toelichting: Er is begrepen dat MGB’s niet gepushed hoefden te worden en intern/lokaal gehouden kunnen worden.

Antwoord: Dit is een misvatting. Het kruisjestabel is leidend. Tenzij in overleg met de Kickstart/Penvoerders/Programma is vastgelegd dat er iets niet hoeft te gebeuren.

57.6 Kan je ervan uitgaan dat het geneesmiddel van de MA en de te verstrekken geneesmiddel altijd hetzelfde is?

Antwoord: Dit moet inderdaad overeenkomen. Afwijken zou pas bij de toedienafspraak mogelijk zijn. Dit is niet als basisregel terug te vinden in het FO. Deze beperking moet wel ergens vastgelegd worden.

58 Vragenuurtje 15 december 2023

58.1 De WDS schema’s bevatten nog onduidelijkheden; WDS - schema op basis van weekdagen

Antwoord: Het schema zoals opgenomen in het testmateriaal bevat geen logische oplossingsrichting. In MP-1285 gaan we kijken hoe dit opgelost kan worden.

58.2 Wat te doen met vulling van ZoNodig in het geval van:

  1. WEL/NIET omschrijving vullen met leesbare tekst van NHG T25 b-code (zo-nodig)?
  2. WEL/NIET OTH/NI null-flavor vullen bij fysiologische meetwaarden of andere voorwaarden?
  3. Wat in geval van combinatie van fysiologische meetwaarden of andere voorwaarden en b-code(s)? ===

Antwoord: Criterium / Omschrijving lijkt inderdaad dubbelop. Voor nu het advies om Omschrijving niet te gebruiken en onder te brengen bij Criterium. Indien Other gebruikt wordt moet hier een Omschrijving bijgezet worden. In het geval van geen informatie moet Code 1137 gebruikt worden. Referentie; Waardelijst ZonnodigCriteriumCodelijst 2020-09-01. Zie ook MP-1074.

58.3 Welke vrijheid hebben wij in de vulling van toedieningssnelheid?

Antwoord: In het geval van een interval wordt al een minimale en maximale waarde opgegeven. Werken met minimumWaarde en maximumWaarde mag geen EMPTY waarde bevatten. Zie MP-1373.

58.4 Moeten alle varianten van de ProbleemNaamCodelijst toegepast worden?

Antwoord: Dat is mogelijk, alleen de tekst tonen is ook een optie. De eindgebruiker zou dan de juiste code kunnen selecteren. Dit punt zal ook terugkomen op de agenda voor het overleg met Z-index.

58.5 Wat is er nodig om de generieke query versie NL02 te kunnen gebruiken?

Antwoord: Dit is een ander interactieID en andere code in de generieke zorg query welke live gaat in januari 2024. Deze interactieID is nodig voor de communicatie met partijen die op FHIR zitten.

58.6 Hoe ga je om met het maken van een VV voor een andermans MA? M.a.w. hoe stuur je de exacte kopie terug?

Antwoord: Een van de leveranciers heeft hiervoor al iets bedacht door het ruwe bericht te parkeren. Er zijn op dit moment nog geen exacte voorbeelden. De testmomenten zullen worden gebruikt om complexere doseringen te kunnen testen.

59 Vragenuurtje 5 januari 2024

59.1 Is het de bedoeling dat er Gebruik binnen komt met een referentie naar een MA én een TA bij het doen van een Bevraging?

Antwoord: Nee dat is niet de bedoeling. Dit betreft een fout in het testmateriaal en wordt aangepast.

59.2 Hoe ga je om met het vastleggen van het Gebruik welke in de toekomst ligt?

Antwoord: Gebruik vastleggen wat in de toekomst ligt mag. De informatiestandaard zegt hier niets over.

59.3 Waar kan de vertaling(XSLT) gevonden worden waarmee een HL7v3 bericht vertaald kan worden naar FHIR, en waarbij de BSN's in het bericht blijven staan? Bij vertaling van hl7v3 naar FHIR geeft dit een gemaskeerde BSN nummer hierdoor kan het bericht niet verwerkt worden.

Antwoord: De regel ,<xsl:param name="mask-ids" as="xs:string?" select="$oidBurgerservicenummer"/>, zorgt ervoor dat de BSN's worden gemaskeerd doordat de parameter mask-ids als default waarde de oid voor het BSN bevat. Dit is zo voor alle XSLT's. Bij het aanroepen van de XSLT kan de parameter mask-ids leeg gelaten worden. Dit zorgt ervoor dat de BSN's wel in het FHIR bericht meekomen.

59.4 Is het de bedoeling dat ook oudere versies van bv een QUMA / QUTA tegelijk verwerkt kunnen worden, of is er op een bepaald moment maar een versie actief?

Antwoord: Versie(s) die nu in de publicatie staan moeten worden ondersteund voor de Kickstart.

60 Vragenuurtje 12 januari 2024

60.1 Hoe gaan we straks de verschillende endpoints (LSP) beheren i.h.v. releasebeleid?

Antwoord: Er is een baseline waarmee live gegaan wordt. Alle partij zullen deze moeten ondersteunen. Bij een nieuwe release zal zowel de nieuwe versie als de baseline ondersteund moeten worden.

61 Vragenuurtje 19 januari 2024

61.1 Binnen de T25 syntax kun je een medicijn voor elke 8 jaar ('JA') voorschrijven. Deze referentie komt niet voor in de ontwikkelde referenties. Moet dit worden ondersteund? Referentie: NHG-tabel 25 - Gebruiksvoorschrift

Antwoord: De referentie 'JA' wordt toegevoegd in de database (bartje.org). De json files worden gegeneerd en zal daarna te gebruiken zijn. De code bartje.org is ook in de Github geplaatst. Zie https://github.com/bartjens/t25ada

62 Vragenuurtje 26 januari 2024

62.1 Welke referentie maak je in het geval van twee MA's waar een wijziging in heeft plaatsgevonden (retrospectief)?

Antwoord: Ná consolidatie van de MA's blijft er medicatiegebruik over wat je vervolgens toont en indien nodig voeg je nog zaken toe. Alle referenties die je in je consolidatie hebt uitgefilterd kun je weglaten.

62.2 Wijzig je alleen de dosering of stop je een MA wanneer de dosering van een medicijn wordt aangepast?

Antwoord: In het geval van wijzigen stop je ten alle tijden de MA (WDS stopt hiermee ook) en pas je de dosering aan in een nieuwe MA. Een bestaand object mag je dus niet wijzigen.

62.3 Is er een annuleermogelijkheid op het moment dat Medicatiegebruik is opgevoerd?

Antwoord: Het aanmaken van een Stop-MA is de enige manier om Medicatiegebruik te annuleren wanneer Medicatiegebruik in een specifiek MBH-id is vastgelegd.

63 Vragenuurtje 16 februari 2024

63.1 Moet ik bij een wijziging in de medicatie ook de originele MA meesturen?

Antwoord: Nee, Zie FO paragraaf 2.2.5.5 en 4.1.37. In de techniek stuur je alleen de Stop-MA en de nieuwe MA mee.

63.2 Is er een afbakening in de complexiteit van een doseerschema?

Antwoord: Als ontvangend systeem moet je elk doseerschema kunnen lezen/tonen. Zie https://informatiestandaarden.nictiz.nl/wiki/mp:V3.0_Voorbeelden_doseringen.

63.3 Kan de eigen FarmaceutischProduct.ProductCode gebruik maken van GPK, PRK, HPK, ZI codesystems?

Antwoord: Een eigen product code moet een eigen OID hebben. Deze mogen niet een standaard PRK hebben omdat het inhoudelijk iets anders kan zijn.

64 Vragenuurtje 23 februari 2024

64.1 Waar staat beschreven met welke contextcode welke Medicatieafspraak bouwstenen er worden opgevraagd?

Antwoord: Dit vindt je terug in Art-Decor onder mogelijkeParameters: https://decor.nictiz.nl/pub/vzvz/mp-vzvz-html-20231026T105531/tmp-2.16.840.1.113883.2.4.3.111.3.12.10.1-2021-07-21T150625.html

64.2 Waar kun je zien welke paramaters in de Generieke Query meegegeven kunnen worden in het opvragen?

Antwoord: Dit kun je terug vinden op de VZVZ documentatie: https://zt-medicatieoverdracht.scrollhelp.site/Medicatieoverdracht/Working-version/informatiearchitectuur#Informatiearchitectuur-Contexten

64.3 Is er een systeem wat de consolidatie berichten in Github kan opleveren?

Antwoord: Je kunt hier Art-Decor voor gebruiken: https://kwalificatie.nictiz.nl/art-decor/messages

Zie: https://github.com/Nictiz/HL7-mappings/tree/master/ada_2_hl7/mp/9.3.0/beschikbaarstellen_medicatiegegevens/hl7_instance_MGB In de naamgeving kun je de verwijzing vinden naar het scenario op de Wiki.

64.4 Is de vrije tekst specificatie uit de G-standaard alleen van toepassing bij Zo nodig = overig?

Antwoord: Ja dat klopt. Er is een null flavour voor 'overig' en in de tekst kan je dan alles kwijt. Zie MP-1074 voor verder toelichting.

65 Vragenuurtje 8 maart 2024

65.1 Hoe wordt Medicatiegegeven Raadplegen getoetst (kwalificatie) op correcte implementatie van informatiestandaarden?

Antwoord: De versturende kant (versturen / beschikbaar stellen) wordt getoetst aan de hand van de simulatoren, voor de ontvangende kant (ontvangen / raadplegen) wordt een check-up moment gepland om mee te kijken in de applicatie.

66 Vragenuurtje 3 mei 2024

66.1 Er is een MA-1 die al actief is, er wordt een toekomstige wijziging gedaan in MA-2. Deze MA-2 resulteert ook in een MA-2-techstop ter overbruggen van de periode. Nu wordt er op een later moment besloten om MA-2 (die nog niet ingegaan is) te annuleren door middel van MA-3-annuleer. Wat moet er gedaan worden met MA-2-techstop? Functioneel gezien zou MA-1 weer actief moeten worden en MA-2-techstop dus ook moeten vervallen.

Antwoord: Als je niet alleen de toekomstige MA wilt stoppen, maar ook de huidige wilt stoppen, dan moet je ook een stop op de technische stop MA maken. Er wordt nader besproken hoe dit nu verder gaat. Wordt vervolgd.

67 Vragenuurtje 31 mei 2024

67.1 Mag een MA een 0-dosering bevatten?

Antwoord: Nee dat is niet toegestaan.