MP-9 FHIR naar MP-9 datamodel - beschikbaarstellen VerstrekkingenVertaling

Uit informatiestandaarden
Ga naar: navigatie, zoeken


Naar nictiz.nl

Naar Mapping architectuur

Inleiding

Deze pagina beschrijft hoe van de Medicatieproces (MP) versie 9.0.7 transactie 'beschikbaarstellen VerstrekkingenVertaling’ in FHIR STU3 te converteren naar het MP-9.0.7 datamodel. Het MP-9 datamodel is gebaseerd op onder andere de volgende zorginformatiebouwstenen (zibs): Patiënt, Oragnization, Medicatieafspraak, MedicatieVerstrekking. Het MP-9.0.7 datamodel voegt context toe aan zibs, zoals bijvoorbeeld de medicamenteuze behandeling.

De mapping is volgens de FHIR STU3 profielen op basis van de zibs 2017 release. De exacte versie van de profielen zijn te vinden in het FHIR package: nictiz.fhir.nl.stu3.zib2017 1.3.10

De conversiescripts zijn werkend getest met Saxon Versie HE 9.8.0.12. Saxon EE met lax validation. De convervie naar het MP-9 datamodel in ADA gebeurt zonder conceptIds en enkel met Nederlandse conceptnamen. Het toevoegen van conceptIds kan met een ada_2_ada conversersie indien nodig.

Voorwaarde voor gebruik

Het conversiescript werkt op basis van FHIR Bundles met daarin alle benodigde informatie om het MP-9 datamodel te vullen voor één transactie van één patiënt. FHIR bestaat uit zogenaamde resources die naar elkaar verwijzen. Het MP-9 datamodel zet alle benodigde informatie per transactie onder elkaar zonder verwijzingen. Om tot het MP-9 datamodel te komen dienen de FHIR-verwijzingen te kunnen worden geresolved om te worden geconverteerd. Het conversiescript kan de resources alleen resolven wanneer deze in de FHIR Bundle zitten. Externe referenties worden niet geresolved. Momenteel ondersteund het conversiescript literal referenties op basis van urn:oids:, urn:uuids: en absolute urls. Relative urls worden niet ondersteund. Op sommige plekken worden ook logical referenties geprobeert te resolven in de Bundle. Dit zijn de plekken zoals aangegeven in de mappings issues tabel.

Mapping issues

Er zijn momenteel geen bekende issues.

Beschrijving mappings

De mappings naar het MP-9 datamodel zijn te vinden in de daarvoor bestemde 'mappings' sectie in de FHIR profielen zelf. Een goede ingang om de juiste FHIR-profielen te vinden is via de ontwerp pagina, zie ook de schermafdruk hieronder.

Link naar technische FHIR profielen