Medicatieoverdracht - Landingspagina documentatie leveranciers

Uit informatiestandaarden
Versie door Maud Hellinga (overleg | bijdragen) op 2 apr 2025 om 15:42 (Versie 254671 van Maud Hellinga (overleg) ongedaan gemaakt)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Inleiding

Welkom op de landingspagina van het programma Medicatieoverdracht. Op deze pagina wordt alle informatie gedeeld die nodig is om de MP9-standaard in te bouwen voor softwareleveranciers. Met behulp van de leesroute wordt de informatie opgesplitst in relevante documenten, afhankelijk van de fase waarin de leverancier zich bevindt binnen het implementatietraject.


1 Aanmelden

Om te kunnen starten met het implementeren van het Medicatieproces 9 meld je jullie bedrijf aan via het aanmeldformulier op de website samenvoormedicatieoverdracht.nl. Het ingevulde aanmeldformulier komt dan bij het Validatieloket terecht. Het Validatieloket deelt dan met jullie de nodige linkjes naar documentatie om door te lezen op de landingspagina en plant een intakegesprek met jullie in. Neem de toegestuurde documentatie goed door, zodat jullie voorbereid aan het intakegesprek kunnen deelnemen.

2 Voorbereiding

Na het aanmelden zijn de linkjes van hoofdstuk 2.1 met de leverancier gedeeld, met het verzoek deze te lezen ter voorbereiding op het intakegesprek. Daarnaast kan al gekeken worden naar een aantal kennissessies om extra informatie te vergaren.

2.1 Welke voorbereiding is noodzakelijk?

In de uitnodiging voor het intakegesprek wordt de leverancier verzocht om voorafgaand aan het gesprek, de volgende documentatie met betrekking tot de Stap 0 documentatie goed door te lezen:

Deze checklist (wordt herzien) ondersteunt straks bij het schrijven van de documenten.

2.2 Kennissessies

De afgelopen jaren zijn diverse kennissessies, webinars en trainingen verzorgd om leveranciers te ondersteunen en te voorzien van extra informatie over verschillende onderwerpen:

Een aantal kennissessies staan op de kennisbank van samenvoormedicatieoverdracht.nl. Op de website samenvoormedicatieoverdracht worden nieuwsberichten gepubliceerd. Je kunt je hier tevens aanmelden voor de nieuwsbrief om deze via de mail te ontvangen. De release updates worden op de website van Nictiz gepubliceerd.

2.3 Criteria

Criteria Opmerkingen
Stap 0 documenten doorgelezen Voor het intakegesprek zijn het Plan van Aanpak, Technisch Ontwerp en Functioneel Ontwerp doorgelezen
Intakegesprek Wordt ingepland door de casemanager

3 Intake

3.1 Intakeproces

Voeren intakegesprek Registreren BITS Start bouwgesprek

Na aanmelding krijgt de leverancier een uitnodiging voor een intakegesprek. Het doel van het intakegesprek met het Validatieloket is wederzijdse kennismaking. Het Validatieloket deelt informatie over het bouwtraject en de processtappen. Jullie kunnen vragen stellen over de toegestuurde documentatie benoemd in '2.1 Voorbereiding'. Op hoofdlijnen wordt besproken hoe de procesbegeleiding eruit zal zien, wat jullie kunnen verwachten van het Validatieloket en wat jullie moeten bouwen. Tijdens het gesprek krijgen jullie als leverancier een casemanager toegewezen. De casemanager zal tijdens het hele traject jullie aanspreekpunt zijn. Na het intakegesprek kan de leverancier aan de slag met een plan van aanpak en een functioneel en technisch ontwerp.

3.2 Stap 0 documentatie

Na het intakegesprek kan de leverancier starten met het schrijven van de stap 0 documentatie. Ter aanvulling op de linkjes in '2.1 Voorbereiding' staan hieronder nog een aantal relevantie pagina's:

Verzamelbestand informatiestandaarden

Implementatiehandleidingen

3.3 BITS

Tijdens het gehele traject wordt gebruikgemaakt van het ticketsysteem BITS. Elke leverancier krijgt een eigen project binnen BITS en kan hier vragen en documentatie kwijt. De leverancier kan een eigen MP9 MedicatieValidatie project aan te vragen via deze link. Vervolgens kunnen bijvoorbeeld developers, productowners en/of productmanagers, via hun interne contactpersoon een account voor BITS aanvragen. De contactpersoon kan via ons selfserviceportaal de gebruikers toevoegen aan het project van de leverancier, zodat zij een eigen BITS-account krijgen en daarmee zij zelf tickets in kunnen dienen.

3.4 Criteria

Criteria Opmerkingen
BITS project aangemaakt Leverancier vraagt dit aan
BITS account aangemaakt Gebruikers vragen dit zelf aan via de contactpersoon van de leverancier
Plan van Aanpak Ingelezen
Functioneel Ontwerp Ingelezen
Technisch Ontwerp Ingelezen
Conformiteitscheck Ingelezen

4 Begeleiding

Het Validatieloket begeleidt de leverancier richting het implementeren van informatiestandaard Medicatieproces 9. De casemanager is hierin het eerste aanspreekpunt voor de leverancier. Elke 2-3 weken worden structurele voortgangsgesprekken ingepland om de voortgang te bespreken, obstakels te signaleren en te bepalen of ondersteuning nodig is. Voor een overzicht van alle overlegvormen vanuit het programma is het volgende document opgesteld: Overzicht Leveranciersoverleggen en Kennisupdates Programma MO

Naast de voortgangsgesprekken is BITS hét communicatiemiddel voor alle vragen vanuit de leverancier. De casemanager zal ervoor zorgen dat de vragen door de juiste inhoudsdeskundigen (Nictiz/VZVZ) beantwoord worden.

4.1 Begeleidende documenten/links

4.2 Vraag en antwoord (Vragenuurtjes)

Naast de gestructureerde voortgangsgesprekken en de via BITS gestelde vragen ontstaat soms de behoefte om vragen direct met een inhoudsdeskundige te bespreken. Daarom zijn 'Vragenuurtjes' gepland. Dit is een inloopuur waarbij alle leveranciers mogen aansluiten om hun vragen te stellen. Vanuit het programma zijn hier informatieanalisten van Nictiz en architecten van VZVZ aanwezig om (indien mogelijk) direct antwoord te geven op de vragen. Alle vragen (inclusief antwoorden) worden vervolgens op de volgende pagina geregistreerd:

Hier kun je dus ook kijken of je vraag mogelijk al eens eerder is gesteld door een andere leverancier.

4.3 Criteria

Categorie Criteria Opmerkingen
Documentatie Plan van Aanpak Geschreven, ingediend en beoordeeld
Functioneel Ontwerp Geschreven, ingediend en beoordeeld
Technisch Ontwerp Geschreven, ingediend en beoordeeld
Conformiteitscheck Geschreven, ingediend en beoordeeld
Gesprekken Voortgangsgesprekken Wordt ingepland door de casemanager
Bouwgesprek Wordt ingepland door de casemanager
Vragenuurtje Uitnodiging voor vragenuurtjes ontvangen

5 Ontwikkelen

Voeren bouwgesprek Start ontwikkelfase

Na het intakegesprek heeft de leverancier een beeld van het proces en wat volgens de informatiestandaard MP9 gebouwd moet worden. De leverancier heeft nu de opdracht gekregen om aan de slag te gaan met het schrijven van het Plan van Aanpak (PvA), het functioneel ontwerp (FO) en het technisch ontwerp (TO). Zodra de documenten klaar zijn, levert de leverancier deze aan bij het Validatieloket. De ingeleverde documenten worden beoordeeld door Nictiz, VZVZ en de penvoerder. Zodra alles is goedgekeurd, kan worden overgegaan op de ontwikkelfase. Het is tevens noodzakelijk om de conformiteitscheck in te vullen. Hierin wordt aangegeven welke functionaliteiten wel of niet worden ingebouwd of mogelijk afwijkend zijn van wat is beschreven in de informatiestandaard. De opgegeven afwijkingen worden door het Medicatieprogramma beoordeeld. Houd rekening met het feit dat het programma mogelijk niet instemt met de opgegeven afwijkingen. Daarom worden alle afwijkingen met de leverancier besproken. Hier zullen een of meerdere overleggen voor worden ingepland. Uiteindelijk worden alle afspraken over de non-conformiteiten vastgelegd en wordt tijdens de validatie getoetst of hieraan is voldaan.

Zodra alle documenten zijn goedgekeurd, wordt het bouwgesprek gepland. Tijdens dit overleg wordt o.a. besproken wat jullie planning is en of jullie behoefte hebben aan extra informatie. In de voorbereiding op dit overleg kan de leverancier worden gevraagd aanvullende documentatie door te nemen of – afhankelijk van het kennisniveau – een verdiepende cursus te volgen. Vanuit het programma Medicatieoverdracht kan extra ondersteuning worden geboden in de vorm van trainingen of kennissessies om jullie als leverancier op weg te helpen.

Tijdens het bouwgesprek zullen de kennishouders van het programma Medicatieoverdracht in gesprek gaan over het Technisch Ontwerp (TO), samen met de ontwikkelaars, architecten, product owners en testers van de leverancier. De casemanager is ook aanwezig om gemaakte afspraken te notuleren en eventuele acties uit te zetten. Na deze fase start het proces van ontwikkeling en inbouw van het Medicatieproces 9; deze ontwikkeling bestaat uit 10 stappen. Zie hiervoor https://www.samenvoormedicatieoverdracht.nl/stappenplan-sectoren/.

Vooralsnog start men met de volgende 4 stappen:

De leverancier bepaalt de volgorde van de ontwikkeling. Dit kan stap voor stap gebeuren of, bijvoorbeeld, door stap 3 en 4 te bundelen en vervolgens stap 5 en 6.

5.1 Criteria

Criteria Opmerkingen
De leverancier geeft aan dat development gereed is om te kunnen testen Dit kan per stap opgepakt worden

6 Testen

Na het ontwikkelen en inbouwen van Medicatieproces 9, start de leverancier met de stap Testen. Om de software zo goed mogelijk te testen, biedt het Validatieloket verschillende typen testen aan::

  • Testen op de inhoud
  • Testen van de infrastructuur
  • Testen in de keten

Voor alle bovenstaande testen levert het Validatieloket de testscripts aan.

Om de testfase af te sluiten, levert de leverancier een testrapport aan bij het Validatieloket. Na beoordeling hiervan start de validatiefase.

6.1 Testproces

Testfasen per stap
Ontwikkeltest Proof of Concept (PoC) Laboratoriumtest Validatie Praktijktest

Zoals in bovenstaande weergave doorloopt de leverancier de volgende testfasen:

Onderstaande documenten bieden ondersteuning tijdens de testfasen:

Daarnaast zijn voor onderstaande onderwerpen specifieke testplannen opgesteld, welke betrekking hebben op meerdere testfasen en daarmee een eigen wiki pagina hebben:

6.2 Testscripts

6.3 Criteria

Criteria Opmerkingen
Account Interoplab aangemaakt Gebruiker vraagt dit zelf aan
De leverancier heeft alle testscripts succesvol doorlopen De leverancier is gereed om te valideren

7 Validatie

De laatste stap in het proces is de validatie. Tijdens de validatie toetsen deskundigen van Nictiz en VZVZ de software op de inhoud van de standaard en de aansluiting op de infrastructuur.

Als het Validatieloket akkoord is, zal de casemanager de validatie goedkeuren en de terugkoppeling geven. Dit zal binnen 2 weken zijn. Als de validatie niet akkoord is, zal het validatietraject opnieuw gestart moeten worden.

Na succesvolle validatie kan de standaard worden geïmplementeerd bij de zorgaanbieders.

7.1 Validatieproces

Informeren interne organisatie
Voorbereiden validatie Uitvoeren validatie Bespreken validatie Opstellen rapport Accorderen Productmanagement

Nictiz/VZVZ

Geslaagd?
Ja → Accorderen Programmamanagement Versturen rapport
Nee → Certificering
Start Proces hervalidatie
  • Stap 3: Wordt herzien
  • Stap 4: Wordt herzien
  • Stap 5: Wordt herzien
  • Stap 6: Wordt herzien

7.2 Validatiemateriaal

7.3 Criteria

Criteria Opmerkingen
De leverancier is per stap gekwalificeerd De leverancier wordt opgenomen in het kwalificatieregister van Nictiz
De leverancier is per stap geaccepteerd De leverancier wordt opgenomen in het acceptatieregister van VZVZ
De leverancier is met alle stappen gevalideerd De leverancier mag gaan implementeren bij de zorginstelling

8 Archief

Testscript gebruikerseisen boven sectoraal
In Ontwikkeling
Transitie naar Medicatieproces 9 (migratie en hybride situatie)
Kickstart testen
Informatieve memo's
Informatiestandaard Medicatieproces 9.3.0.0-beta.3
Informatiestandaard Medicatieproces 9.3.0.0-beta.2
Informatiestandaard Medicatieproces 9.3.0.0-beta.1
Informatiestandaard Medicatieproces 9.2.0.0

9 Paginahistorie

Datum Omschrijving
2 januari 2025
28 november 2024
  • Informatiestandaard Medicatieproces 9.3.0.0-beta.4 gepubliceerd
  • Informatiestandaard Medicatieproces 9.3.0.0-beta.3 naar archief
  • 1 november 2024
    1 maart 2024
    6 november 2023
    20 oktober 2023
    11 oktober 2023
    6 september 2023
    4 september 2023
    28 juli 2023
    2 juni 2023
    • 3.2 Testscripts: Algemene eisen MP9 & Generieke voorzieningen toegevoegd
    30 mei 2023
    • 2.1 Voorbereiding: Plan van aanpak versie 3.1. Addendum plan van aanpak Kickstart v3.1 - Aanpassing Kickstartplanning Mei 2023 toegevoegd aan onderliggende pagina
    4 mei 2023
    25 april 2023
    20 april 2023
    11 april 2023
    21 maart 2023
    • Hoofdstuk 6 MEMO'S toegevoegd
    • Memo MBH-ID Transformatiedienst 15-03-2023 toegevoegd
    • Memo vooraankondiging 07-03-2023 toegevoegd
    6 maart 2023
    • Implementatiehandleiding Consolidatie en afleidingsregels toegevoegd
    • Specificaties Informatiestandaard Medicatieproces 9 versie 3.0.0-beta.1 toegevoegd
      • Functioneel ontwerp
      • Technisch ontwerp CDA
      • Technisch ontwerp FHIR
      • Release notes
    18 januari 2023
    29 september 2022
    12 september 2022
    1 september 2022 Formele publicatie van de pagina + update:
    • Titel aangepast
    • Algemeen referentie: onderdeel toegevoegd en kwaliteitsstandaard toegevoegd
    • Voorbereiding: checklists verwijderd
    • Specificaties: verzamelbestand omgezet van Excel naar wiki
    • Specificaties MP9: gebruikerseisen toegevoegd
    • Specificaties Lab2zorg: labdocumentatie toegevoegd
    • Specificaties Infrastructuur: aorta 8.2 vervangen door aorta 8.3 (8.2 naar archief)
    • Test- en validatiemateriaal: testscripts en kwalificatiescripts gesplitst, alleen testscripts MP9 gelinkt en labtestmateriaal toegevoegd
    • Tooling BITS: handleiding BITS toegevoegd
    • Archief: nulpunt 1 september 2022 toegevoegd
    1 augustus 2022 Correctie in Verzamelbestand met functionele, technische en infrastructurele documentatie Medicatieproces 9 t.b.v. Kickstart
    juli 2022 Pagina gepubliceerd